menu
zoek

Nieuws Vlissingen

Politie en justitie onderzoeken smokkellijnen Zeeuwse havens

donderdag 7 april 2022, 15:28 uur

Vier mannen uit de gemeenten Middelburg en Vlissingen zijn dinsdag 29 maart opgepakt. Ze probeerden in de eerste helft van 2020 een smokkellijn, van vermoedelijk cocaïne, op te zetten.

De recherche startte begin 2021 een onderzoek toen uit geëncrypteerde berichten bleek dat een groep mannen van januari tot juni 2020 werkte aan het opzetten van een smokkellijn, onder andere naar de haven in Vlissingen. Deze berichten werden door de politie onderschept. Het opzetten van een smokkellijn zijn voorbereidingshandelingen, wat strafbaar is.

Vermoeden van cocaïne-invoer Politie en justitie verdenken zes mannen van directe betrokkenheid. Drie van hen waren in die periode werkzaam in de Vlissingse haven. Dit drietal stond in nauw contact met drie andere mannen. De havenarbeiders gaven cruciale informatie door en zouden mogelijk een actieve rol gaan spelen bij de invoer van verdovende middelen. De politie gaat er vanuit dat het hierbij om cocaïne ging. De daadwerkelijke invoer kon niet worden aangetoond.

Arrestaties Omdat voorbereidingshandelingen ook strafbaar zijn, werden de vier mannen eind maart opgepakt. Het gaat om een 31-jarige man uit Oost-Souburg, een 31-jarige man uit Vlissingen en twee 39-jarige mannen uit Middelburg. Sinds de aanhoudingen werden door de officier van justitie aanvankelijk beperkende maatregelen opgelegd. Dit houdt in dat zij dan alleen contact hebben met hun advoca(a)t(en) en de recherche. Om deze reden is niet eerder van hun arrestaties melding gemaakt.

Rechter-commissaris Op vrijdag 1 april stelde de rechter-commissaris het viertal voor 14 dagen in bewaring. Op donderdag 7 april zijn de beperkende maatregelen ingetrokken. Twee andere mannen, namelijk een 40-jarige man, momenteel gedetineerd en een 47-jarige man uit Middelburg zijn afgelopen week door de politie verhoord. De officier van justitie zal later over hun eventuele vervolgingen beslissen.

Inspanningen verdovende middelen Dit rechercheonderzoek staat niet op zichzelf. In 2020 werd tijdens Operatie Portunus reeds duidelijk dat de Zeeuwse zeehavens ook voor criminele activiteiten worden gebruikt. Waar in Operatie Portunus de import van verdovende middelen verstopt tussen fruit centraal stond, werd uit dit onderzoek duidelijk dat ook andere goederen worden gebruikt voor de invoer van verdovende middelen. Politie en justitie tillen zwaar aan deze feiten en zullen zich onverminderd blijven inspannen om deze zaken te onderzoeken.

Je gaat het pas zien, als je het doorhebt Helaas worden de Zeeuwse zeehavens ook gebruikt voor criminele activiteiten, die ogenschijnlijk onderdeel uitmaken van normale processen. Dat noemen we ondermijning. Naast politieonderzoeken is er momenteel door veel bedrijven en overheden een stevig offensief bezig om de havens veilig te houden. Het herkennen is de eerste stap in de bestrijding van ondermijning. Stap 2 is het melden van ongewenst contact en verdachte activiteiten, want zonder meldingen zijn er geen zaken. De laatste stap is vooral het voorkomen, namelijk omstandigheden creëren en het klimaat scheppen waarin criminaliteit niet kan gedijen. Bekijk voor tips over bewustwording en gedragsverandering de website Veilige Zeehavens Brabant Zeeland.

Uw informatie kan goud waard zijn! Gezien de ernst van dit misdrijf kunt u ook anoniem terecht bij het team criminele inlichtingen (TCI). Een gesprek met een rechercheur van TCI is volledig anoniem. Bel het algemene nummer van de politie: 0900-8844 en vraag naar het Team Criminele Inlichtingen. De medewerker(st)er van het servicecentrum stelt u enkele gerichte vragen en helpt u dan anoniem verder. Meer informatie over deze werkwijze van TCI staat op Politie.nl.


» Politie.nl


Kaart nieuws Vlissingen. Locatie nieuws: 51.47077 / 3.44328


vrijdag 8 april 2022, 13:07 uur
Vier arrestaties in onderzoek Zeeuwse cokesmokkel
CrimesiteIn een onderzoek naar smokkel van cocaïne in Zeeland zijn vier mannen uit de gemeenten Middelburg en Vlissingen opgepakt. Dat gebeurde op 29 maart maar de politie heeft dat donderdag pas bekendgemaakt. De verdenking is dat de vier probeerden in de eerste helft van 2020 een smokkellijn van cocaïne op te zetten.
» Crimesite
donderdag 7 april 2022, 17:11 uur
Viertal opgepakt voor opzetten van drugslijn via haven Vlissingen
PZCVLISSINGEN - De politie heeft vier mannen gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij het opzetten van een drugssmokkellijn via de haven van Vlissingen.
» PZCFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: PZC

Meer nieuws uit Vlissingen

3 december 09:54Aangehouden voor vernieling
26 november 09:36Man aangehouden na steekincident in woning
13 november 09:24Vlissinger licht gewond na geweldsincident
12 november 09:56Man gewond bij steekincident, getuigen gezocht
5 november 20:23Cocaïne doorgevoerd uit Vlissingen in Duitsland gepakt
30 oktober 11:45Fietsendief (17) opgepakt in Vlissingen
23 oktober 11:33Man aangehouden na achtervolging in Vlissingen
21 oktober 09:02254 kilo coke uit Ecuador aangetroffen in haven Vlissingen
5 oktober 15:47Politiestudenten delen dertig bonnen uit in Vlissingen
25 september 10:26Burenruzie in Vlissingen loopt uit de hand, twee personen aangehouden
24 september 10:01Bewoner ontdekt man op dak
9 september 16:56Verdachte steekpartij Vlissingen eerder veroordeeld voor overvallen in Middelburg
9 september 13:54Dode bij steekpartij studentenfestival Vlissingen, verdachte (16) opgepakt
30 augustus 09:20Vrachtschip onderweg naar Vlissingen zinkt bij Gibraltar
29 augustus 11:01Dieven stelen pinpas bejaarde vrouw in Vlissingen
11 augustus 12:59Man gewond na worsteling in horecazaak
7 augustus 07:26Twee auto's in vlammen op in Vlissingen
6 augustus 15:34Vlissinger (31) aangehouden vanwege bedreiging met vuurwapen in horecazaak
5 augustus 15:30Twee 23-jarigen aangehouden na schietincident
29 juli 15:03Bewoner gearresteerd voor brandstichting in Vlissings zorgcomplex
RSS.