menu
zoek

Nieuws Wageningen

Kritisch rapport over afhandeling melding zorginstelling Wageningen

vrijdag 17 april 2020, 08:30 uur

De politie heeft op 19 februari niet goed gereageerd op 112-meldingen over een cliënt van een zorginstelling in Wageningen. Dit blijkt uit intern onderzoek. Twee medewerkers van de zorginstelling raakten gewond na een confrontatie met de cliënt.

Waar: Morel in Wageningen

Politiechef Oscar Dros geeft aan de gang van zaken enorm te betreuren. “Het had anders gekund en anders gemoeten. We moeten hiervan leren; dat zijn we de medewerkers van de zorginstelling verplicht evenals de ouders van de cliënt.”` In de aanloop naar dit incident vertoonde de cliënt vanaf het begin van de avond agressief gedrag. Omdat dit zich in eerste instantie leek te beperken tot de kamer waarin hij verbleef, schatte de centralist in dat er op dat moment geen direct gevaar was en het de taak van de medewerkers van de instelling was om de rust te herstellen. Uit de teruggeluisterde gesprekken blijkt dat er echter wel aanwijzingen waren waaruit kon worden opgemaakt dat politie ondersteuning direct gewenst was. Oscar Dros: “Uiteraard is het achteraf makkelijker om vanuit uitgeschreven en steeds opnieuw beluisterde meldkamergesprekken een juiste inschatting te maken van de situatie. In de hectiek van alledag is dat een stuk moeilijker. Ook collega’s op de meldkamer moeten soms in een split second een besluit nemen over soms ingrijpende zaken, net als de collega’s op straat. Dat gaat in de regel goed, maar in dit geval niet”. Hij benadrukt dat politiewerk mensenwerk is. “Maar dat doet niets af aan de fouten die zijn gemaakt. Het is nu vooral van belang dat we ervan leren en dat gaat zeker gebeuren”.

Leermomenten
Uit dit onderzoek kwamen enkele zaken naar voren waar het operationeel centrum als geheel van kan leren. Zo zullen werkprotocollen die kennelijk niet duidelijk zijn, nog eens tegen het licht worden gehouden. We gaan werken aan duidelijke en heldere werkinstructies, bijvoorbeeld over hoe er gereageerd moet worden op meldingen vanuit GGZ-instellingen. Ook worden er bijeenkomsten belegd met medewerkers van de operationele centra over dit onderwerp. Uiteraard is er ook met de betrokken centralist een kritisch gesprek gevoerd over de gevolgde werkwijze en over lessen die geleerd kunnen worden. Dros: “Uit het rapport komt naar voren dat niet is voldaan aan de eisen die wij stellen op het gebied van kritisch luisteren, doorvragen en het op waarde beoordelen van de hulpvraag. Ook werden er geen eenheden gestuurd, terwijl dat wel is toegezegd”.

Persoonlijk informeren
De politiechef zegt te erkennen dat de medewerkers van het RIBW in een moeilijke situatie zijn gebracht en dat er veel verdriet is bij de nabestaanden. “Iedereen in zo’n positie zou eindeloos veel vragen hebben en daarom zijn er ook drie onderzoeken gestart om zoveel mogelijk antwoord te geven. Onder leiding van het openbaar ministerie wordt onderzoek gedaan naar de toedracht en de oorzaak van het overlijden. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de handelswijze van de politieagenten die ter plaatse kwamen. Daarnaast hebben wij zelf onderzoek gedaan naar hoe we als meldkamer voortaan sneller kunnen reageren, zodat wij in het vervolg medewerkers van zorginstellingen beter kunnen bijstaan. We hebben inmiddels contact gehad met de betrokkenen en we hebben met hen gedeeld wat onze bevindingen zijn en wat we geleerd hebben. Ook hebben wij onze excuses aangeboden”.

Organisatie in Wageningen

» Politie.nl


Kaart nieuws Wageningen. Locatie nieuws: 51.96919 / 5.66539 Morel


vrijdag 17 april 2020, 12:31 uur
Politie door het stof over dode in zorginstelling Wageningen
NOSDe politie heeft te laat gereageerd op de 112-meldingen die zijn gedaan rond een incident met dodelijke afloop in een zorginstelling in Wageningen. Dat laat de politie weten na intern onderzoek.
» NOS
vrijdag 17 april 2020, 12:13 uur
Kritiek over handelen politie bij dodelijke steekpartij zorginstelling
HardnieuwsWAGENINGEN - Vrijdagmorgen 17 april is een intern politie-onderzoek gedaan naar het handelen van politie bij een dodelijk steekincident op 19 februari bij de zorginstelling RIBW aan de Morel in Wageningen. Hier is uitgekomen dat er onvoldoende gereageerd is op de meerdere 112-meldingen door zowel de instelling als omwonenden.
» Hardnieuws
vrijdag 17 april 2020, 11:00 uur
Familie van Robert (27) geschokt over fouten meldkamer bij dodelijk incident Wageningen
de GelderlanderWAGENINGEN/ ARNHEM - De familie van de 27-jarige Robert uit Wageningen zegt geschokt te zijn over de uitkomsten van een onderzoek naar het optreden van de meldkamer op 19 februari. Uit dat onderzoek blijkt dat een centralist van de meldkamer die avond de situatie verkeerd heeft ingeschat. ‘Had Robert anders nog geleefd?’
» de Gelderlander
vrijdag 17 april 2020, 10:14 uur
Belofte politie te sturen naar Wageningse instelling in nood niet nagekomen
NU.nlDe politie zegt "niet goed gereageerd te hebben" toen in februari vanuit een zorginstelling in Wageningen talloze keren 112 werd gebeld, omdat een 27-jarige cliënt personeel aanviel. Bij het steekincident raakten medewerkers gewond en overleed de cliënt. Ondanks toezegging vanuit de meldcentrale kwam er lange tijd geen politieauto.
» NU.nl
vrijdag 17 april 2020, 10:09 uur
Politie te laat naar dodelijke steekpartij in zorginstelling Wageningen
Hart van NederlandDe politie heeft niet adequaat gereageerd op meldingen over een ernstig geweldincident in een zorginstelling in Wageningen, op 19 februari. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de politie. Een 27-jarige bewoner kwam om het leven na een confrontatie met twee medewerkers van de instelling, die beiden gewond raakten.
» Hart van Nederland
vrijdag 17 april 2020, 09:18 uur
Politie beloofde Wageningse instelling in nood te helpen, maar kwam niet
NU.nlDe politie zegt "niet goed gereageerd te hebben" toen in februari vanuit een zorginstelling in Wageningen talloze keren 112 werd gebeld, omdat een 27-jarige cliënt personeel aanviel. Bij het steekincident raakten medewerkers gewond en overleed de cliënt. Ondanks toezegging kwam er lange tijd geen politieauto.
» NU.nl
vrijdag 17 april 2020, 09:09 uur
Politie te laat naar fataal steekincident Wageningen: ‘Het had anders gekund en anders gemoeten’
de GelderlanderWAGENINGEN - Een centralist van de 112-meldkamer heeft in februari een ernstig incident bij een zorginstelling in Wageningen verkeerd ingeschat en daardoor te laat politiewagens naar de Morel gestuurd. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de politie. Bij het incident overleed een 27-jarige bewoner.
» de Gelderlander
vrijdag 17 april 2020, 09:09 uur
Politie te laat naar fataal steekincident Wageningen
BN DeStemEen centralist van de 112-meldkamer heeft in februari een ernstig incident bij een zorginstelling in Wageningen verkeerd ingeschat en daardoor te laat politiewagens naar de Morel gestuurd. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de politie. Bij het incident overleed een 27-jarige bewoner.
» BN DeStem
vrijdag 17 april 2020, 09:06 uur
Politie erkent fout en maakt excuses aan familie overleden GGZ-patiënt Robert
Omroep GelderlandDe politie geeft toe 19 februari 'niet goed gereageerd' te hebben op 112-meldingen over een cliënt van een zorginstelling in Wageningen. Dit zegt de politie na eigen onderzoek. Twee medewerkers van de zorginstelling raakten gewond na een confrontatie met de 27-jarige bewoner Robert.
» Omroep Gelderland
vrijdag 17 april 2020, 08:42 uur
Kritisch politierapport over dodelijke steekpartij zorginstelling Wageningen
Gelre NieuwsWAGENINGEN – De politie heeft op 19 februari niet goed gereageerd op 112-meldingen over een cliënt van een zorginstelling in Wageningen. Dit blijkt uit intern onderzoek die zij vandaag publiceerden. ZIE OOK: Steekpartij in zorginstelling: dode en twee gewonden Twee medewerkers van de zorginstelling raakten gewond na een confrontatie met de cliënt.
» Gelre NieuwsFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Hardnieuws
Foto: Politie.nl
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Wageningen

14 januari 14:47'Voor veel producten krijgt de boer voldoende betaald'
11 januari 16:05Vrachtwagen verliest betonmixer
21 december 16:47Forse kritiek op zorgverleners in onderzoek naar dood Robert
24 november 15:28Besmette asielzoekers Wageningen verplaatst, burgemeester stelt buurt gerust
23 november 16:13Er zijn veel meer bruinvissen, maar natuurorganisaties staan nog niet te juichen
26 oktober 08:48Politie doet onderzoek naar mogelijk steekincident bij asielzoekerscentrum
22 oktober 09:06Vleesconsumptie al weer voor 2e jaar op rij gestegen
12 oktober 16:22Braziliaanse wesp eet pasgeboren vogeltje
24 september 07:00Wageningen wordt geteisterd woninginbraken: vooral studenten zijn de klos
21 september 12:26Wagenings bedrijf beschuldigd van verkopen surveillancetechniek aan China: ‘een groot risico’
18 september 20:06Locoburgemeester Wageningen wil maximaal tien studenten in kroeg
12 september 20:16Man raakt zwaargewond bij steekpartij in Wageningen
27 augustus 12:30Goed idee! Vriezer op de campus waar je eten uit kan halen dat de boer anders moet weggooien
27 augustus 07:00Studenten in quarantaine: 'De wc is nog nooit zo schoon geweest'
26 augustus 07:00Lege voetbaltempel weer in belangstelling: metershoog doek onthuld op Wageningse Berg
25 augustus 21:59Ov-bedrijven zien Valleilijn niet zitten, toekomst spoorverbinding hoogst onzeker
24 augustus 21:42Studenten in Wageningen zijn het zat: 260 euro voor een kamertje van vijf vierkante meter
24 augustus 20:52Studenten zetten tentjes op tegen torenhoge huurprijzen: 'Het wordt alleen maar duurder'
19 augustus 11:46'Omstreden veevoermaatregel gaat tóch niet door, te weinig stikstofwinst'
19 augustus 07:36LTO Noord wil af van ‘onzinnige beregeningsverboden’
RSS.