menu
zoek

Nieuws Zaandam

Politie vindt veel luxe goederen in woning en houdt twee mannen aan

vrijdag 24 november 2023, 10:41 uur

Op dinsdag 21 november zijn twee mannen aangehouden voor witwassen. De politie nam voor enkele tonnen aan luxe goederen in.

De mannen zijn aangehouden na een onderzoek van de Dienst Landelijke Recherche, Taskforce Underground Banking. Onder leiding van het Landelijk Parket startte in  april 2022 een onderzoek naar een verdachte van ondergronds bankieren. De verdachte, een 47-jarige man uit Zaandam, maakte onder andere gebruik van cryptocommunicatie applicatie SKY ECC om zijn geldoverdrachten te coördineren. Zo kwam naar voren dat hij meer dan 3,3 miljoen euro verhandelde tussen mei 2020 en maart 2021. De man gebruikte ook andere cryptocommunicatie applicaties. Uit verder onderzoek kwam naar voren dat hij in 2023, samen met een andere 47-jarige man uit Zaandam, meerdere tonnen aan geld verhandelde. De mannen waren ook betrokken bij het verhandelen van een partij van meer dan 10 kilo cocaïne. Leefden van hun rijkdom in tussenwoning Bij de doorzoeking trof de politie in een tussenwoning een weldaad aan luxe goederen aan. Naast enkele dure merken horloges en dure gouden sieraden vond de politie ook tientallen dure tassen, van onder andere Chanel, Prada en Valentino. Deze tassen zijn al snel enkele duizenden euro’s per stuk waard. Naast dat ze op grote voet leefden, 'liepen ze ook op dure voet'. Zo werden bekende dure schoenenmerken aangetroffen waaronder Jimmy Choo. Ook waren er enkele dure flessen drank in de woning van Hennesy en Remy Martin van enkele duizenden euro’s per fles. Al deze goederen zijn in beslag genomen. De twee verdachten zitten vast en worden vandaag, vrijdag 24 november, voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Crimineel ondergronds bankieren Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is van cruciaal belang voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit waarbij binnen een netwerk van ondergrondse bankiers en valutabrokers grote hoeveelheden contant geld worden verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel. Criminelen gebruiken het voor investeringen in vermogen of voor criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden, zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een sleutelfiguur, een cruciale schakel, in de georganiseerde misdaad. Het aanpakken en bestrijden van crimineel ondergronds bankieren is een speerpunt van de politie. De Dienst Landelijke Recherche en Dienst Landelijke Informatie Organisatie (DLIO), onderdeel van de Landelijke Eenheid van de politie, en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie ontwikkelden een systeemaanpak voor het bestrijden van de meest ondermijnende internationaal opererende netwerken van ondergronds bankiers en valutabrokers. Dit gebeurt binnen de Taskforce Underground Banking.


» Politie.nlvrijdag 24 november 2023, 14:53 uur
Tweetal aangehouden voor witwassen, tonnen aan luxe goederen gepakt
CrimesiteDe politie heeft dinsdag twee mannen van 47 uit Zaandam aangehouden op verdenking van witwassen. De politie nam voor enkele tonnen aan luxe goederen in beslag, zoals dure horloges, sieraden, tassen en flessen sterke drank. Sky ECC De twee mannen zijn aangehouden na een onderzoek van de Dienst Landelijke Recherche, Taskforce Underground Banking, zo meldt […] Het bericht Tweetal aangehouden voor witwassen, tonnen aan luxe goederen gepakt verscheen eerst op Crimesite.
» CrimesiteMeer nieuws uit Zaandam

25 februari 16:21Twee vrouwen in Zaandam beroofd en bedreigd met een pistool
7 februari 11:28Distributiecentrum Picnic in Zaandam weer open na sluiting door muizenoverlast
2 februari 12:15Distributiecentrum van Picnic gesloten om muizenplaag: ‘Een nogal onhygiënische situatie’
29 januari 09:20Gewonde na mishandeling in Zaandam, mogelijk met samoeraizwaard
18 januari 13:27Kat vast onder motorkap na aanrijding in Zaandam
11 januari 16:55Brug kan niet meer open door koperdiefstal: geen scheepvaart op de Zaan
27 december 13:35Dodelijk verkeersongeval in Zaandam, bestuurder doorgereden
20 december 12:05Gewapende overval winkel Gedempte Gracht Zaandam, drie verdachten aangehouden
6 december 21:39Vier gewonden bij ongeluk met vrachtwagen en twee auto's in Zaandam
5 december 14:26Veel emoties na het zien ravage Zaanse explosie
1 december 08:50Zeven aanhoudingen voor productie van verdovende middelen
25 november 09:55Zaandams huis verwoest na brand, politie gaat uit van brandstichting
24 november 14:53Tweetal aangehouden voor witwassen, tonnen aan luxe goederen gepakt
1 oktober 21:29Brandweer redt twee cavia's uit brandende woning Zaandam
26 september 10:48Opnieuw autobrand bij flat in Zaandam
7 september 13:46Vrachtwagen rijdt zich klem onder spoorbrug in Zaandam
4 september 14:30Centrum Zaandam enige tijd afgesloten door brandende telefoon
2 september 12:59OM: uitkeringsgerechtigde bankierde ondergronds in Zaandam
21 augustus 07:45Brand bij pizzeria in Zaandam, tweede keer in korte tijd
8 augustus 11:02Waarschuwingsschot gelost bij aanhouding van 15-jarige
RSS.