menu
zoek

Nieuws Zeeland

eenheid Zeeland-West-Brabant - Politie treedt harder op tegen achterlaten dier in voertuig

vrijdag 1 mei 2020, 15:52 uur

De politie Zeeland-West-Brabant treedt vanaf 1 mei 2020 harder op tegen mensen die een dier achterlaten in een voertuig. Vandaag start, onder leiding van politiemensen van de Dierenpolitie, een pilot van 6 maanden om te voorkomen dat dieren onnodig lijden of zelfs overlijden omdat ze voor korte of langere tijd worden achtergelaten in een (te warm) voertuig. Tegen de ‘daders’ wordt proces-verbaal opgemaakt op grond van artikel 2.1 van de Wet Dieren.

Elk jaar overlijden er onnodig dieren, vaak honden, omdat ze te lang in een te warm voertuig hebben gezeten. Bij zonnig weer kan de temperatuur in een stilstaande auto al snel oplopen tot wel 40 à 50 graden Celsius. Vanaf een buitentemperatuur vanaf 15 graden Celsius kan het al gevaarlijk zijn voor de hond om in de auto te blijven. Ook al staat er een raampje open en ook al staat de auto in de schaduw.

Hond en warmte
Honden kunnen niet tegen hitte, ze kunnen namelijk niet zweten zoals wij dat kunnen. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen zweetklieren in de voetzolen, maar dit oppervlak is veel te klein om hun warmte snel genoeg kwijt te raken. Daarnaast raken honden de warmte kwijt via hun tong door te hijgen, maar ook dit vermogen is zeer beperkt. Kortsnuitige rassen zullen eerder moeite hebben met de hitte dan langsnuitige rassen.  Door de hitte stolt het eiwit in het bloed wat een onomkeerbaar proces veroorzaakt (denk hierbij aan een gekookt ei waarbij het eiwit ook gestold is). Dit is voor een hond een zeer pijnlijk proces waardoor de hond uiteindelijk apathisch wordt en kan komen te overlijden.

Pilot Dier in Voertuig in ZWB
Als wij tussen 1 mei en 1 november een dier aantreffen in een auto en er is sprake van oververhitting, dan bevrijden wij het dier en maken we proces-verbaal op tegen degene die het dier in de auto heeft achtergelaten. Hierover hebben we afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie, dat dit proces-verbaal vervolgens beoordeeld en beslist over de straf die degene die het dier in de auto heeft achtergelaten krijgt. De strafmaat varieert van een geldboete tot een korte gevangenisstraf.

Wat kunt u doen?
Laat uw dier niet achter in een voertuig, ook niet als u even kort een boodschap wilt doen.  Treft u een dier in nood aan in een voertuig, waarschuw ons dan. U belt hiervoor als elke seconde telt 112. In alle andere gevallen belt u het meldpunt 114 Red een dier. Maak als het kan foto’s of filmpjes van de situatie. Telt elke seconde en kunt u niet meer wachten op onze komst, maak dan in overleg met de agent die u spreekt de auto open. Probeer hierbij zo min mogelijk schade te veroorzaken. Haal het dier uit de auto en koel het: leg het dier in de schaduw, laat het kleine beetjes niet te koud water drinken en maak zijn voetzooltjes nat. Waarschuw in geval van nood ook een dierenarts.

Dierenmishandeling in Zeeland

» Politie.nl
vrijdag 1 mei 2020, 18:31 uur
Politie treedt harder op tegen mensen die dieren achterlaten in voertuig
Omroep ZeelandDe politie in Zeeland en West-Brabant treedt vanaf vandaag harder op tegen mensen die dieren achterlaten in een voertuig. Dat is onderdeel van een proef van zes maanden die moet voorkomen dat dieren onnodig lijden of zelfs overlijden, nadat ze worden achtergelaten in een voertuig.
» Omroep Zeeland
vrijdag 1 mei 2020, 16:33 uur
Politie treedt vanaf nu harder op tegen achterlaten dier in voertuig
Blik op NieuwsDe politie Zeeland-West-Brabant treedt vanaf 1 mei 2020 harder op tegen mensen die een dier achterlaten in een voertuig. Dit meldt de politie vrijdag.
» Blik op NieuwsFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Zeeland

Meer nieuws uit Zeeland

16 januari 16:20Eerste sneeuw gevallen in deel van het land, KNMI waarschuwt voor gladheid
16 januari 05:57Zaterdag in vrijwel het hele land sneeuw, code geel vanwege gladheid
12 januari 17:32Nieuw betaalsysteem voor de bus: passagiers betalen alleen de gereden kilometers
12 januari 07:54Van krimpregio naar groeiregio: 'Zeeland heeft 400.000 inwoners nodig'
11 januari 07:20PvdA Zeeland schrijft wedstrijd uit voor een 'frisse' Internationale
6 januari 15:19GGD ziet stabilisatie positieve coronatests
5 januari 20:48Corine Fontijn moet Zeeland op de Haagse kaart zetten
4 januari 18:33Vogelspotters blij: deze vogel is bijna nooit in Nederland
4 januari 12:44Geen maandelijkse sirene door menselijke fout
31 december 19:34Code geel vanwege dichte mist boven Zeeland
31 december 10:27Man komt om het leven bij felle woningbrand in Zeeland
30 december 16:49Zeeland is zeer in trek: aantal inwoners groeit explosief
30 december 14:14Meer cybercrime in Zeeland door tweede lockdown
28 december 13:10Minder coronapatiënten in Zeeuwse ziekenhuizen
28 december 07:21Goedemorgen! Zeeland maakt schade op na storm en uitslag van onze nieuwjaarsenquête
25 december 00:17Vrouw omgekomen bij woningbrand in Zeeland
18 december 17:59Voormalig Forum-Statenlid maakt de overstap naar de Partij voor Zeeland
18 december 14:30Grass Company hoeft opslagplaats niet te sluiten, gemeente Tilburg op de vingers getikt
16 december 06:44Oppassen geblazen voor weggebruikers: code geel vanwege dichte mist
15 december 19:54Veiligheidsregio Zeeland: ‘Ga niet winkelen in België’
RSS.