menu
zoek

Nieuws Zeeland

eenheid Zeeland-West-Brabant - Politie treedt harder op tegen achterlaten dier in voertuig

vrijdag 1 mei 2020, 15:52 uur

De politie Zeeland-West-Brabant treedt vanaf 1 mei 2020 harder op tegen mensen die een dier achterlaten in een voertuig. Vandaag start, onder leiding van politiemensen van de Dierenpolitie, een pilot van 6 maanden om te voorkomen dat dieren onnodig lijden of zelfs overlijden omdat ze voor korte of langere tijd worden achtergelaten in een (te warm) voertuig. Tegen de ‘daders’ wordt proces-verbaal opgemaakt op grond van artikel 2.1 van de Wet Dieren.

Elk jaar overlijden er onnodig dieren, vaak honden, omdat ze te lang in een te warm voertuig hebben gezeten. Bij zonnig weer kan de temperatuur in een stilstaande auto al snel oplopen tot wel 40 à 50 graden Celsius. Vanaf een buitentemperatuur vanaf 15 graden Celsius kan het al gevaarlijk zijn voor de hond om in de auto te blijven. Ook al staat er een raampje open en ook al staat de auto in de schaduw.

Hond en warmte
Honden kunnen niet tegen hitte, ze kunnen namelijk niet zweten zoals wij dat kunnen. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen zweetklieren in de voetzolen, maar dit oppervlak is veel te klein om hun warmte snel genoeg kwijt te raken. Daarnaast raken honden de warmte kwijt via hun tong door te hijgen, maar ook dit vermogen is zeer beperkt. Kortsnuitige rassen zullen eerder moeite hebben met de hitte dan langsnuitige rassen.  Door de hitte stolt het eiwit in het bloed wat een onomkeerbaar proces veroorzaakt (denk hierbij aan een gekookt ei waarbij het eiwit ook gestold is). Dit is voor een hond een zeer pijnlijk proces waardoor de hond uiteindelijk apathisch wordt en kan komen te overlijden.

Pilot Dier in Voertuig in ZWB
Als wij tussen 1 mei en 1 november een dier aantreffen in een auto en er is sprake van oververhitting, dan bevrijden wij het dier en maken we proces-verbaal op tegen degene die het dier in de auto heeft achtergelaten. Hierover hebben we afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie, dat dit proces-verbaal vervolgens beoordeeld en beslist over de straf die degene die het dier in de auto heeft achtergelaten krijgt. De strafmaat varieert van een geldboete tot een korte gevangenisstraf.

Wat kunt u doen?
Laat uw dier niet achter in een voertuig, ook niet als u even kort een boodschap wilt doen.  Treft u een dier in nood aan in een voertuig, waarschuw ons dan. U belt hiervoor als elke seconde telt 112. In alle andere gevallen belt u het meldpunt 114 Red een dier. Maak als het kan foto’s of filmpjes van de situatie. Telt elke seconde en kunt u niet meer wachten op onze komst, maak dan in overleg met de agent die u spreekt de auto open. Probeer hierbij zo min mogelijk schade te veroorzaken. Haal het dier uit de auto en koel het: leg het dier in de schaduw, laat het kleine beetjes niet te koud water drinken en maak zijn voetzooltjes nat. Waarschuw in geval van nood ook een dierenarts.

Dierenmishandeling in Zeeland

» Politie.nl
vrijdag 1 mei 2020, 18:31 uur
Politie treedt harder op tegen mensen die dieren achterlaten in voertuig
Omroep ZeelandDe politie in Zeeland en West-Brabant treedt vanaf vandaag harder op tegen mensen die dieren achterlaten in een voertuig. Dat is onderdeel van een proef van zes maanden die moet voorkomen dat dieren onnodig lijden of zelfs overlijden, nadat ze worden achtergelaten in een voertuig.
» Omroep Zeeland
vrijdag 1 mei 2020, 16:33 uur
Politie treedt vanaf nu harder op tegen achterlaten dier in voertuig
Blik op NieuwsDe politie Zeeland-West-Brabant treedt vanaf 1 mei 2020 harder op tegen mensen die een dier achterlaten in een voertuig. Dit meldt de politie vrijdag.
» Blik op NieuwsFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Zeeland

Meer nieuws uit Zeeland

30 mei 17:25Verwarring omdat België plots grens opengooit, Zeeland zet extra boa's in
26 mei 21:02Watersnoodmuseum werkt aan paviljoen rond beroemde waterbouwers
26 mei 20:55Steeds meer verkeer op pad in Zeeland
26 mei 15:24Bruggen vaker open, maar minder dan voor corona
21 mei 14:35Wegen naar kust lopen vol
21 mei 12:50VRZ: Kom niet meer naar Zeeland
19 mei 06:36Storing in unit bij Zeeland Refinery
16 mei 15:58Zeeuwen kunnen weer ontspannen bij hun strandkotje: ‘Dan hoef je niet op vakantie’
15 mei 19:59Landbouwvoertuig brandt helemaal uit in Zeeland
14 mei 16:17'Boekingen voor de zomervakantie stromen binnen'
14 mei 14:09Alle stations in Zeeland coronaproof
11 mei 22:08Boer Bastiaan gooit de gordijnen ‘eindelijk’ open en topkok Sergio Herman herdenkt zijn vader
9 mei 14:48Hoteleigenaren opgelucht dat zij hun kamers weer mogen verhuren
8 mei 16:16Coronaveilige onderhoudsstop bij Zeeland Refinery
5 mei 00:40Vrijheidsvuur ontstoken in Zeeland
2 mei 12:32Ziekenhuizen in de regio pakken reguliere zorg weer op
1 mei 18:31Politie treedt harder op tegen mensen die dieren achterlaten in voertuig
1 mei 06:36Goedemorgen! Zonnig april en roeien met maatregelen
29 april 22:55Zeeland zet deur voor toerisme weer op kier
29 april 18:58Grootste cokevondst ooit in Zeeland: Douane onderschept 4.500 kilo tussen de bananen
RSS.