menu
zoek

Nieuws Zeeland

Brabant en Zeeland - Smartphonegebruik in het verkeer komt nog steeds schrikbarend veel voor

woensdag 26 januari 2022, 09:45 uur

Helaas gebeurt het nog te vaak dat we mét smartphone in de hand en zonder gordel om achter het stuur zitten. Je bent dan niet alleen een gevaar voor jezelf (en de inzittenden) maar ook voor je medeweggebruikers. Daarom plaatste de politie de MONOcam en reden politieteams van september tot en met december met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers extra te controleren.

De Provincies Zeeland en Noord-Brabant en politie eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant hielden in samenwerking met Brabant gaat voor NUL een gezamenlijke handhavingsactie vanwege de verkeersveiligheidsrisico's van afleiding in het verkeer. De touringcar met waarnemers werd gevolgd door agenten in onopvallende auto’s. Als zij vanuit de bus een overtreding zagen, namen zij het over en werd de overtreder staande gehouden en bekeurd. Op locaties waar de inzet van de touringcar niet praktisch of mogelijk was, werd extra gehandhaafd middels speciale camera’s genaamd de MONOcam.

Schokkende resultaten De politie zie je doorgaans niet in een touringcar rondrijden. Voor deze actie bleek het toch een bijzonder effectief vervoersmiddel; de resultaten liegen er niet om. Maar liefst 3511 bekeuringen zijn uitgedeeld tijdens de 14 handhavingsdagen in Zeeland en Noord-Brabant. Hiervan waren 2707 bekeuringen voor het niet handsfree bellen en/of het vasthouden van de mobiele telefoon.

Verhogen van verkeersveiligheid De politie was niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen zagen – zoals geen gordel om – werd hier uiteraard ook tegen opgetreden. Buiten het smartphonegebruik had de politie nog wat zogenaamde ‘bijvangst’ waaronder een bestuurder die op zijn laptop een brief aan het schrijven was onder het rijden. Er werden personen gesignaleerd met openstaande gevangenisstraffen van 26 tot 60 dagen. Ze namen (spook) voertuigen in beslag, bekeurden mensen voor rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en inden nog openstaande boetes. Door overtreders meteen staande te houden hoopt de politie echt door te dringen tot de desbetreffende weggebruiker en diens gedrag direct te beïnvloeden. Elke staandehouding kan namelijk een potentieel ongeluk voorkomen.

Jongeren schrikken van smartphonegebruik op de weg Op 20 oktober is één van de ingezette politieteams vergezeld door een aantal scholieren van 17 en 18 jaar. Bestuurders van de toekomst dus. Ze kregen de kans om mee te gaan in de handhavingsbus, daardoor konden zij uit eerste hand ervaren hoe veel mensen met andere zaken zoals de mobiele telefoon achter het stuur zitten en wat de gevaren zijn van afleiding in het verkeer. Dat maakte een behoorlijke indruk op de scholieren. Ze hadden wel verwacht dat ze in de tijd dat ze meereden een automobilist zouden treffen die op zijn telefoon zou zitten. Maar hoe snel en hoeveel mensen werden bekeurd, heeft ook op de scholieren veel indruk gemaakt. Scholier Senna: “Ik ben wel onder de indruk van de hoeveelheid, ik had verwacht dat het minder was.” Door deze handhavingsdag samen met scholieren uit te voeren, hopen we bewustwording te creëren onder de weggebruikers van de toekomst over hoe gevaarlijk dit gedrag kan zijn.

Wordt vervolgd Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren. We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel focus op de weg. Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2022. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van NUL verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen. Bron: Dit is een bericht van de politie (eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant), Provincies Noord-Brabant en Zeeland in samenwerking met Brabant gaat voor NUL.


» Politie.nl


Kaart nieuws Zeeland. Locatie nieuws: 51.71000 / 5.29576


woensdag 26 januari 2022, 10:56 uur
‘Schokkende resultaten’ bij handhavingscontroles smartphone- en gordelgebruik in auto's
PZCUit controles van de politie blijkt dat we nog steeds te vaak zonder gordel en met een smartphone achter het stuur zitten. Tijdens 14 handhavingsdagen die in Zeeland en Noord-Brabant werden gehouden tussen september en december zijn 3511 bekeuringen uitgedeeld. Hiervan waren 2707 bekeuringen voor het niet handsfree bellen en/of het vasthouden van de mobiele telefoon.
» PZCFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: PZC

Meer nieuws uit Zeeland

20 mei 06:08Code geel in zuiden en midden wegens mistbanken
15 mei 15:18Beschonken Drent rijdt wielrenners aan in Zeeland
2 mei 07:01Nieuw-Zeeland heropent voor toeristen
19 april 12:01’Monsterwesp’ alweer in Nederland gezien
29 maart 15:06Anonieme tipgevers uit West-Brabant melden vaak drugsmisdaden bij Meld Misdaad Anoniem
28 maart 20:06Opnieuw twee agenten onder de loep na grensoverschrijdend gedrag
23 maart 18:07Medewerker Brabantse politie aangehouden voor schenden ambtsgeheim
15 maart 08:50Politie pakt bende in mensenhandel op rond Eindhoven, vrouwen gedwongen tot prostitutie
20 februari 22:39Bizar: Liverpool-speelster maakt in halfuur ‘loepzuivere’ hattrick in eigen doel
20 februari 20:48Na Eunice teistert storm Franklin Zeeland
18 februari 11:31LIVE | Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in provincies met code rood
6 februari 18:35Slecht weer bij het NK Tegenwindfietsen (maar dat is de bedoeling)
4 februari 18:44Zeeland gaat de wereld over dankzij NK Tegenwindfietsen: ‘Veel Hollandser wordt het niet’
3 februari 14:30Levensgevaarlijk: auto's slalommen met 195 kilometer per uur over de A58
31 januari 18:02Stormvloedkeringen gaan weer open met code geel en oranje achter de rug
26 januari 10:56‘Schokkende resultaten’ bij handhavingscontroles smartphone- en gordelgebruik in auto's
21 januari 06:37KNMI waarschuwt voor gladheid in bijna hele land
20 januari 15:52Verdachte Dave De K. liet overleden Dean zaterdag achter op Neeltje Jans
18 januari 18:55Had de dood van de Belgische Dean (4) voorkomen kunnen worden?
17 januari 14:17Vluchten naar Tonga om schade vulkaanuitbarsting te bekijken, communicatie nog altijd beperkt
RSS.