menu
zoek

Nieuws Zeeland

Eindhoven / Helmond / Apeldoorn / Zeeland - Zeven verdachten aangehouden voor mensenhandel

dinsdag 15 maart 2022, 07:30 uur

Op 1 februari hield de politie zeven verdachten aan in een grote mensenhandelzaak. Zes van hen zijn voorgeleid. Ze worden verdacht van mensenhandel, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie.

Criminele organisatie Het onderzoek met de naam Harare startte al in 2021 en komt voort uit een ander onderzoek. De hoofdverdachte, een 38-jarige man zonder vast woonadres, zou zich mogelijk schuldig maken aan mensenhandel en geld witwassen. Al snel leverde het onderzoek meer verdenkingen op. We zien de verdachten samen als een criminele organisatie. Er was sprake van een bepaalde rolverdeling. Denk aan verdachten die als chauffeurs optreden, huizen regelden en afspraken maakten. Er waren ook verdachten die afspraken maakten met vrouwen en hen benaderde via bijvoorbeeld het internet. De verdachten lieten (kwetsbare) vrouwen in de prostitutie werken. Een groot deel van de verdiensten van de vrouwen werd afgenomen voor eigen gebruik.  De hoofdverdachte zou vermoedelijk al jaren bezig zijn. Het lijkt erop dat hij een flink aantal vrouwen voor zich had werken over verschillende periodes. Hij heeft hier naar alle waarschijnlijkheid veel geld mee verdiend. Hoewel de verdachte geen legale inkomsten had, leidde hij een riant leven. Het financieel onderzoek naar hem loopt nog. Kwetsbare vrouwen Het onderzoek leidde, voor zover bekend, naar 19 kwetsbare slachtoffers. Een groot deel van deze kwetsbare vrouwen was al gekend met hulpverlening. Sommige van hen spreken geen Nederlands, een aantal slachtoffers heeft geen rechtmatige verblijfsstatus in Nederland, maar er zijn ook slachtoffers die kampen met verslavingen en schulden. De verdenking is dat deze vrouwen gedwongen werden om in de prostitutie te werken. Onderzocht wordt of er meer vrouwen slachtoffer zijn geworden. Misdaad mag niet lonen Tijdens de actiedag zijn diverse goederen in beslag genomen zoals, auto’s, geld, dure merkkleding, een duur horloge, televisies en luxe artikelen met veel waarde. Misdaad mag niet lonen. Daarom werd al in een vroeg stadium ingezet op vergoeding van de schade van de slachtoffers. Het afpakken van crimineel vermogen is een waardevol middel in de bestrijding van criminaliteit. Meer aanhoudingen Naast de zeven verdachten in deze zaak die werden aangehouden op 1 februari werden de afgelopen tijd nog eens vier verdachten gehoord en één verdachte aangehouden, omdat ze ervan verdacht worden een rol te hebben in het faciliteren van de seksuele uitbuiting. Wij sluiten meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uit. Mensenhandel De afdeling vreemdelingenpolitie, identificatie en mensenhandel (AVIM) heeft zich samen met het Openbaar Ministerie ingezet voor deze zaak. Mensenhandel komt overal voor, ook in Nederland. Slachtoffers bevinden zich in een kwetsbare positie. Zij worden keer, op keer, op keer uitgebuit of waarbij er grote inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke en lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Zij worden misbruikt voor het eigen gewin van de daders. De uitbuiting kan samengaan met dwang, geweld, chantage en misleiding.


» Politie.nl


Kaart nieuws Zeeland. Locatie nieuws: 51.45016 / 5.45854


dinsdag 15 maart 2022, 08:50 uur
Politie pakt bende in mensenhandel op rond Eindhoven, vrouwen gedwongen tot prostitutie
de GelderlanderEINDHOVEN/HELMOND - De politie heeft acht verdachten in een grote mensenhandelzaak aangehouden in de regio Eindhoven. Ze worden verdacht van mensenhandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.
» de GelderlanderFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: de Gelderlander

Meer nieuws uit Zeeland

27 juni 13:18Minimaal één dode en tien gewonden na minitornado op Schouwen-Duiveland: ‘Een oorlogsgebied’
15 juni 12:21Programma Danny de Munk niet geschrapt na aangifte van verkrachting
14 juni 21:57Costa Rica maakt deelnemersveld van het WK in Qatar compleet
10 juni 18:31Onrust over komst van 150 asielzoekers: 'Tijdelijk? Eerst zien dan geloven'
7 juni 22:59150 asielzoekers tijdelijk opgevangen op voetbalveld in Zeeland
6 juni 10:0864-jarige Tilburger verongelukt in Zeeland
20 mei 06:08Code geel in zuiden en midden wegens mistbanken
15 mei 15:18Beschonken Drent rijdt wielrenners aan in Zeeland
2 mei 07:01Nieuw-Zeeland heropent voor toeristen
19 april 12:01’Monsterwesp’ alweer in Nederland gezien
29 maart 15:06Anonieme tipgevers uit West-Brabant melden vaak drugsmisdaden bij Meld Misdaad Anoniem
28 maart 20:06Opnieuw twee agenten onder de loep na grensoverschrijdend gedrag
23 maart 18:07Medewerker Brabantse politie aangehouden voor schenden ambtsgeheim
15 maart 08:50Politie pakt bende in mensenhandel op rond Eindhoven, vrouwen gedwongen tot prostitutie
20 februari 22:39Bizar: Liverpool-speelster maakt in halfuur ‘loepzuivere’ hattrick in eigen doel
20 februari 20:48Na Eunice teistert storm Franklin Zeeland
18 februari 11:31LIVE | Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in provincies met code rood
6 februari 18:35Slecht weer bij het NK Tegenwindfietsen (maar dat is de bedoeling)
4 februari 18:44Zeeland gaat de wereld over dankzij NK Tegenwindfietsen: ‘Veel Hollandser wordt het niet’
3 februari 14:30Levensgevaarlijk: auto's slalommen met 195 kilometer per uur over de A58
RSS.