menu
zoek

Nieuws Zeewolde

Veel discussie over bouw van groot datacenter

vrijdag 17 december 2021, 08:16 uur

In de gemeente Zeewolde komt bijna zeker een groot datacenter van het bedrijf Meta. Dat is het bedrijf achter Facebook en Instagram. De gemeenteraad besliste gisteren dat het datacentrum gebouwd mag worden. De afgelopen tijd was er veel gedoe over.

» NOS
vrijdag 17 december 2021, 08:09 uur
Klaver over lokale GL-fractie: ‘Buitengewoon dom’
de TelegraafDe gemeenteraad van Zeewolde heeft ingestemd met de komst van een groot datacenter. De fracties van PvdA en GL stemden voor en dat leidt tot onbegrip bij partijleider Jesse Klaver die te gast is bij Op1.
» de Telegraaf
donderdag 16 december 2021, 23:09 uur
Gemeenteraad Zeewolde stemt voor komst omstreden Facebook-datacenter
NU.nlDe gemeenteraad van Zeewolde heeft donderdagavond groen licht gegeven voor de bouw van een enorm datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta. Een krappe meerderheid van de raadsleden keurde het bestemmingsplan goed, ondanks felle kritiek van omwonenden en vanuit de landelijke politiek.
» NU.nl
donderdag 16 december 2021, 23:03 uur
Video | Klaver over instemming lokale fractie met datacenter: 'Buitengewoon dom'
NU.nlGroenLinks-leider Jesse Klaver is niet te spreken over het instemmen van de lokale GroenLinks-fractie in Zeewolde met de komst van een Facebook-datacenter.
» NU.nl
donderdag 16 december 2021, 22:17 uur
Gemeenteraad Zeewolde lijkt komst omstreden Facebook-datacenter te steunen
NU.nlIn de gemeenteraad van Zeewolde lijkt donderdagavond een krappe meerderheid te zijn voor de bouw van een enorm datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta. Elf van de negentien raadsleden spraken hun steun uit voor het plan, ondanks felle kritiek van omwonenden en vanuit de landelijke politiek.
» NU.nl
donderdag 16 december 2021, 21:34 uur
Meerderheid raad stemt voor komst datacenter: 11 voor, 8 tegen
Omroep FlevolandDe meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde heeft donderdagavond voor de bestemmingsplanwijziging voor het Meta-datacenter gestemd. Er stemden 11 raadsleden voor en 8 tegen de komst van de datahallen in Zeewolde. Halverwege de vergadering tekende zich al een meerderheid af, toen PvdA/GroenLinks aangaf voor te stemmen.
» Omroep Flevoland
donderdag 16 december 2021, 18:51 uur
LIVE | Meerderheid voor komst omstreden datacenter Zeewolde, stemming volgt straks
de GelderlanderDe gemeenteraad in Zeewolde heeft vanavond de deur opengezet voor de komst van een groot datacenter voor Facebook-moederbedrijf Meta. Een meerderheid van de partijen sprak zich uit voor de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. De komst van het centrum heeft het dorp al ruim een jaar in haar greep en doet de gemoederen hoog oplaaien.
» de Gelderlander
donderdag 16 december 2021, 18:51 uur
LIVE | Meerderheid voor komst datacenter Zeewolde, PvdA/GroenLinks is om
Brabants DagbladKrijgt Zeewolde wel of geen hyperscale datacenter? Het is een vraag die het dorp al ruim een jaar in haar greep heeft en die gemoederen hoog heeft doen oplaaien. Vanavond volgt een (voorlopige) climax als de gemeenteraad besluit over de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Volg alle ontwikkelingen op de voet via ons liveblog onderaan dit artikel.
» Brabants Dagblad
donderdag 16 december 2021, 18:32 uur
Terugkijken: Vergadering gemeenteraad over komst datacentrum Meta
Omroep FlevolandDe gemeenteraad van Zeewolde stemde donderdagavond in met een bestemmingsplanwijziging die nodig is om de komst mogelijk te maken van een datacentrum op bedrijventerrein Trekkersveld. Dit zogeheten hyperscale datacentrum is voor Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp.
» Omroep Flevoland
donderdag 16 december 2021, 18:07 uur
Gemeenteraad Zeewolde stemt voor komst datacenter Facebook
NOSDe gemeenteraad van Zeewolde heeft na een lange vergadering ingestemd met de komst van een megadatacenter van Facebooks moederbedrijf Meta. Elf raadsleden waren voor, acht waren tegen.
» NOS
donderdag 16 december 2021, 18:07 uur
Hoe gaat het verder na de vergadering over het datacentrum?
Omroep FlevolandDonderdagavond neemt de gemeenteraad van Zeewolde een besluit over de komst van het grote datacentrum van Meta, moederbedrijf van onder meer Facebook. De 19 raadsleden worden door het gemeentebestuur gevraagd in te stemmen met het nieuwe bestemmingsplan voor Trekkersveld 4, de plek waar Meta wil gaan bouwen. Het blijft nog onzeker of de gemeenteraad voor of tegen gaat stemmen.
» Omroep Flevoland
donderdag 16 december 2021, 17:00 uur
LIVE | Insprekers roepen raad op om tegen te stemmen, petitie met 5000 handtekeningen overhandigd
de StentorKrijgt Zeewolde wel of geen hyperscale datacenter? Het is een vraag die het dorp al ruim een jaar in haar greep heeft en die gemoederen hoog heeft doen oplaaien. Vanavond volgt een (voorlopige) climax als de gemeenteraad besluit over de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Volg alle ontwikkelingen op de voet via dit liveblog.
» de Stentor
donderdag 16 december 2021, 15:35 uur
Voorbereidingen vergadering over datacenter in volle gang
Omroep FlevolandZeewolde maakt zich op voor een spannende avond. Donderdagavond stemt de gemeenteraad over de komst van een datacenter. Moederbedrijf Meta van onder meer Facebook, wil in Zeewolde het grootste datacenter van Europa bouwen.
» Omroep Flevoland
donderdag 16 december 2021, 14:18 uur
Mogelijk bom onder besluit Zeewolde over datacenter; meer dan één zelfs
de StentorHet is nog allerminst zeker dat de gemeenteraad van Zeewolde vanavond het licht op het groen zet voor het datacenter van Meta/Facebook. Twijfels, mogelijke belemmeringen en tegenargumenten buitelen ook vandaag nog over elkaar heen. Wat betekent dat voor de negentien raadsleden?
» de Stentor
donderdag 16 december 2021, 13:59 uur
’Pas op plaats met besluit grootste datacenter Zeewolde’
de TelegraafDe komst van het grootste datacentrum van Europa in Zeewolde moet op pauze. Die opvallende oproep doet de VVD in de Tweede Kamer. De grootste partij wil eerst de impact van het megaproject op het klimaat- en energiebeleid inzichtelijk maken.
» de Telegraaf
donderdag 16 december 2021, 13:44 uur
'Komst datacenter legt gigantische druk op twee raadsleden die de doorslag kunnen geven'
Omroep FlevolandDe druk op de twee gemeenteraadsleden van PvdA/GroenLinks in Zeewolde om voor of tegen de komst van het grote datacenter van Meta te stemmen, is gigantisch. Dat zegt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Het standpunt van de fractie van PvdA/Groenlinks is zeer waarschijnlijk beslissend donderdagavond.
» Omroep Flevoland
donderdag 16 december 2021, 11:30 uur
Luister | Spannende dag voor datacenter Zeewolde en enorm veel vakantieboekingen voor komende week
de StentorDagelijks praten we je bij over het nieuws uit onze regio en daarbuiten. Luister hieronder naar het Stentor nieuws van donderdagochtend 16 december.
» de Stentor
donderdag 16 december 2021, 11:00 uur
Stelling | Zeewolde moet de komst van Facebook-datacenter mogelijk maken
de StentorDe gemeenteraad van Zeewolde beslist vanavond over het bestemmingsplan Trekkersveld IV. Als de raad besluit dat dit bedrijventerrein wordt, staat het licht op groen voor het beoogde grote datacentrum van Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook.
» de Stentor
donderdag 16 december 2021, 10:15 uur
Belangrijke dag voor gigantisch datacenter in Zeewolde: dit zijn de drie scenario's
de StentorOf Meta/Facebook een voet aan de grond krijgt in het polderlandschap bij Zeewolde? De Amerikaanse datagigant kan een grote stap in die richting zetten als de gemeenteraad vanavond het licht op groen zet. Maar de kans bestaat dat een meerderheid daarvoor terugdeinst. Hoe gaat dit verder?
» de Stentor
donderdag 16 december 2021, 09:53 uur
Vijf vragen: krijgt Facebook zijn megadatacenter in Zeewolde?
de TelegraafFacebook-eigenaar Meta kan in de gemeente Zeewolde donderdag groen licht krijgen voor de bouw van het grootste datacenter van Europa. De gemeenteraad staat die avond voor een historisch besluit, niet in het minst door de tegenstand uit het land over steun aan een volgende ’energieslurper’. Ook het nieuwe kabinet is niet happig op de komst.
» de Telegraaf
donderdag 16 december 2021, 07:05 uur
Wekdienst 16/12: Debat over formatie • Zeewolde beslist over datacenter Facebook
NOSGoedemorgen! Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van de informateurs en het nieuwe regeerakkoord. En in Brussel komen regeringsleiders bij elkaar voor een EU-top.
» NOS
woensdag 15 december 2021, 16:24 uur
Datacenter ja of nee? Raad staat voor meest ingrijpende beslissing in jaren
Omroep FlevolandMag Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, in Zeewolde zijn omstreden datacenter bouwen? Daarover beslist de gemeenteraad donderdagavond. Het oordeel komt twee jaar nadat de raadsleden voor het eerst geïnformeerd worden over de plannen.
» Omroep Flevoland
woensdag 15 december 2021, 14:00 uur
Zuckerberg kiest voor Flevopolder: Zeewolde in rep en roer over bouw datacenter
BN DeStemEen belangrijke businessdeal van miljardair Mark Zuckerberg ligt donderdag in handen van de gemeenteraadsleden van Zeewolde. Donderdagavond besluit de gemeenteraad of het omstreden datacenter van Facebook - het grootste van Europa - er mag komen. De besluitvorming is tot dusverre verre van onomstreden.
» BN DeStem
woensdag 15 december 2021, 14:00 uur
Zuckerberg kiest voor Flevopolder: Zeewolde in rep en roer over bouw datacenter
Brabants DagbladEen belangrijke businessdeal van miljardair Mark Zuckerberg ligt donderdag in handen van de gemeenteraadsleden van Zeewolde. Donderdagavond besluit de gemeenteraad of het omstreden datacenter van Facebook - het grootste van Europa - er mag komen. De besluitvorming is tot dusverre verre van onomstreden.
» Brabants Dagblad
dinsdag 14 december 2021, 17:09 uur
Burgemeester: 'NRC heeft als doel om datacenter niet door te laten gaan'
Omroep Flevoland''Ik denk dat het doel van de NRC is om in ieder geval het datacenter niet door te laten gaan. Dat dat één van de hoofddoelen is gelet op de eerdere artikelen en latere artikelen. En daar zoveel mogelijk medestanders voor te krijgen en dan heiligt het doel de middelen." Dat zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter van de gemeente Zeewolde.
» Omroep Flevoland
dinsdag 14 december 2021, 16:00 uur
Deskundigen: landelijke kwestie datacenter niet op bordje gemeente
NOSKomt het grootste datacenter van Nederland in Zeewolde te staan? Dat is een beslissing waar de gemeenteraad donderdag over stemt. Raadsleden besluiten dan of Meta (voorheen Facebook) en het college van burgemeester en wethouders hun zin krijgen. Deskundigen waarschuwen in Nieuwsuur dat de kwestie te groot is om aan de lokale politiek over te laten.
» NOS
dinsdag 14 december 2021, 14:56 uur
Mea culpa burgemeester Zeewolde voor aanval op media
NOSBurgemeester Gorter van Zeewolde heeft kritiek over zich afgeroepen door zijn oordeel over perspublicaties over de komst van een groot datacenter naar zijn gemeente. Inmiddels heeft hij spijt betuigd.
» NOS
dinsdag 14 december 2021, 13:32 uur
'Burgemeester Gorter schaadt de journalistiek'
Omroep FlevolandUitspraken van burgemeester Gorter van Zeewolde over 'de media' hebben voor ophef gezorgd. De burgemeester had zware kritiek op de manier waarop geschreven wordt over het datacenter van Meta. Mensen worden volgens Gorter op het verkeerde been gezet door 'fake nieuws' in 'de Fabeltjeskrant'.
» Omroep Flevoland
dinsdag 14 december 2021, 07:30 uur
Burgemeester Zeewolde: ‘Mijn persoonlijke mening over datacenter doet niet ter zake’
de StentorZeewolde staat er gekleurd op in de media en in de Tweede Kamer. De gemeenteraad beslist donderdag of het grootste datacenter van Europa zich kan vestigen in de polder, maar iedereen lijkt er een mening over te hebben. En te willen uiten. Wat vindt Gerrit Jan Gorter daarvan als burgemeester van de gemeente?
» de Stentor
maandag 13 december 2021, 14:02 uur
Actiegroep bezet gemeente­huis Zeewolde: ‘Dit gaat alle perken te buiten’
de StentorDe actiegroep Exctinction Rebellion heeft vanochtend voor opschudding gezorgd door het gemeentehuis in Zeewolde te bezetten. Een actie tegen de komst van het veelbesproken datacenter in het dorp. Burgemeester Gerrit Jan Gorter reageerde zeer verontwaardigd en gooide de actievoerders de deur uit.
» de Stentor
maandag 13 december 2021, 11:08 uur
Actie in gemeentehuis tegen datacenter
Omroep FlevolandActivisten van Extinction Rebellion hebben maandagmorgen korte tijd in het gemeentehuis van Zeewolde actiegevoerd tegen de komst van het grote datacenter van Meta. Ze willen dat de gemeenteraad donderdag tegen het datacenter stemt.
» Omroep FlevolandFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: NOS
Foto: NOS
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Zeewolde

21 mei 12:14Twee gewonden bij frontale botsing op Knardijk
13 mei 21:02Linde (10) na bezoek Maxima aan Scoutinglandgoed Zeewolde: ‘Ik was eerst wel zenuwachtig’
4 mei 11:40Verwarde man niet meer terug in appartementencomplex Cumulus
21 april 14:19Politie zoekt mogelijke pyromaan na reeks bermbranden
20 april 20:51Opnieuw gekibbel in Zeewolde over datacenter: ‘Zo wek je weer argwaan bij onze inwoners’
5 april 11:24Gemeente start proef met kabelgoten voor elektrische auto's
30 maart 18:54Facebook gaat voorlopig toch geen datacenter bouwen in Nederland
29 maart 19:27Gemeente niet verrast door opschorten plannen voor datacenter Meta
24 maart 18:30Rijk voorlopig nog niet toe aan verkoop grond voor datacenter Zeewolde
23 maart 12:34Motie Partij voor de Dieren in Tweede Kamer tegen bouw datacenter
21 maart 20:52’Plan datacenter Facebook dag voor verkiezingen doorgevoerd’
18 maart 18:46Het doek lijkt te vallen voor megadatacenter Zeewolde
15 maart 21:47Partij voor de Dieren in Eerste Kamer wil met motie datacenter alsnog tegenhouden
15 maart 12:48Leefbaar Zeewolde eist inzage in brief over grond datacenter
13 maart 09:51Twee bestuurders gewond bij aanrijding Gooiseweg
3 maart 10:08Drie verdachten van poging tot liquidatie vast
24 februari 14:08Zeewoldenaar (26) gearresteerd na opmerkelijke overval
17 februari 15:17Jongen van 15 jaar aangehouden voor steekincident in Zeewolde
17 februari 12:46Facebook kreeg in eerste instantie te horen: geen geschikte plek voor datacenter
6 februari 21:48Twee vrachtwagens uitgebrand op bedrijventerrein Trekkersveld
RSS.