menu
zoek

Nieuws Zwolle

Politie blikt terug op opsporingsonderzoek naar berovingen omgeving Twistvlietbrug

vrijdag 18 oktober 2019, 16:42 uur

Rechercheurs hebben in de voorliggende zomerperiode een zevental berovingen onderzocht in de omgeving van de Twistvlietbrug in Zwolle. De politie blikt terug op het resultaat van haar onderzoek.

Waar: Katerdijk en de Hasselterdijk in Zwolle

In de periode van juni tot en met september jl. werden er meerdere berovingen gepleegd, onder andere in de omgeving van de Twistvlietbrug. Bij een aantal van die berovingen werd gedreigd met geweld en soms ook een vuurwapen gericht op de soms jonge slachtoffers. Achteraf bleek dit een nepvuurwapen te zijn. Maar dat weet je niet op dat moment. Ze zien er vaak bedrieglijk echt uit. Er werden onder andere mobiele telefoons gestolen en de slachtoffers werden hevig geschokt achtergelaten.

Onrust in de wijk
Het verhaal ging onder jongeren in de wijk als een lopend vuurtje en leidde begrijpelijk tot onrust. De politie zette op verschillende fronten in om deze reeks incidenten te stoppen. Extra surveillance in die omgeving en de wijkagenten vroegen via hun wijkbewoners en via socialmediakanalen aandacht voor de incidenten in de wijk.  Het onderzoek van de recherche leidde snel tot een eerste doorbraak en er werden eerste verdachten aangehouden.

Resultaat van het onderzoek
De recherche verzamelde informatie, hoorde aangevers en veel getuigen. Elke beroving werd apart onderzocht maar er werd wel rekening gehouden dat ook andere vergelijkbare incidenten met elkaar van doen konden hebben. Zo zijn bij dit onderzoek zeven berovingen onderzocht of pogingen daartoe. Hiervan zijn er inmiddels vijf opgelost en is er in één zaak zicht op de mogelijke daders. Tot de opgeloste zaken behoren ook de incidenten van 7 en 8 september. Respectievelijk aan de Katerdijk en de Hasselterdijk. Over de zaak met zicht op de daders en de nog niet opgeloste zaak zijn we in belang van het onderzoek terughoudend.

Verschillende daders waarvan negen minderjarig
De berovingen werden door verschillende daders gepleegd. In de opgeloste vijf zaken werden 11 verdachten aangehouden. Hiervan zijn er negen minderjarig. Over de leeftijden van die minderjarige jongeren blijft de politie terughoudend. Alle 11 verdachten zijn in vrijheid gesteld en zullen zich later moeten verantwoorden bij de rechter. De berovingen hebben een flinke impact gehad op slachtoffers. Het zijn ernstige feiten waarbij veel dreiging en geweld is gebruikt. Duidelijk is wel dat de politie en justitie deze zaken serieus onderzoeken, dat de pakkans hoog is en daders ook daadwerkelijk worden vervolgd.

Hulpverlening naar slachtoffers en passende hulp voor daders
Door de politie zijn de slachtoffers eerst opgevangen. Naast het verhaal van wat zich precies heeft voorgedaan is er ook aandacht voor hen zelf. De impact kan erg traumatisch zijn. Bij het verder verwerken van die emoties wordt doorverwezen naar onze samenwerkpartner bureau Slachtofferhulp of naar hulp via de eigen huisarts.

Minderjarige verdachten en ouders
De politie viel het verder op dat van de 11 verdachten die werden gehoord er negen minderjarig zijn. Het betreft jongeren uit verschillende wijken en met uiteenlopende achtergronden en opleidingen, die niet eerder in beeld waren. Ze vormden geen vaste groep. Voor de met name minderjarige verdachten zal gerichte aandacht zijn. Naast dat zij zich moeten verantwoorden in het vervolgproces zal er door partners op hulp worden ingezet. De politie maakt van alle minderjarigen die als verdachte worden aangemerkt een zorgmelding op die bij Veilig Thuis terecht komt. Daar wordt een inschatting gemaakt van de zorgbehoefte en wordt de jongere zo nodig doorverwezen voor verdere hulp of begeleiding. Ouders die zich zorgen maken en/of behoefte hebben aan hulp kunnen zich melden bij het Sociaal Wijkteam of contact opnemen met hun huisarts.

Diefstal/Heling in Zwolle

» Politie.nl


Kaart nieuws Zwolle. Locatie nieuws: 52.52686 / 6.07032 Katerdijk en de Hasselterdijk


vrijdag 18 oktober 2019, 17:29 uur
Politie pakt elf jongeren op na reeks berovingen in Zwolle
RTV OostElf jongeren zijn door de politie opgepakt voor in totaal vijf berovingen in de buurt van de Twistvlietbrug in Zwolle. Negen van hen zijn minderjarig. Dat meldt de politie.
» RTV OostFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Oost
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Zwolle

19 februari 17:50Vermeend kopstuk drugsbende Zwolle Abas M. langer in voorarrest
18 februari 18:18Oud PEC Zwolle-speler Mustafa Yücedag (53) overleden
18 februari 17:48Werkstraf voor Zwollenaar die agenten mishandelde bij Vitesse - PEC Zwolle
18 februari 12:14Uithaal Berghuis verkozen tot doelpunt van de week
17 februari 17:57Man aangehouden na twee steekincidenten
17 februari 15:16Feyenoorder Sinisterra lang uit de roulatie door zware knieblessure
16 februari 19:03Uitblinker Berghuis geniet van veerkracht én van Bozenik: ‘Hij gaf ons energie’
16 februari 10:21PEC Zwolle verrassende winnaar van de eDivisie
14 februari 16:03Regio Zwolle krijgt 22,5 miljoen van het Rijk, regio Deventer 7,5 miljoen
14 februari 06:02PEC Zwolle stapt bij handhaving over op natuurgras
13 februari 22:59'Alle wapens verzamelen: burgemeester van Apeldoorn wil wapeninzamelactie samen met Zwolle'
13 februari 21:19Basketballers Donar veroveren plaats in bekerfinale in spektakelstuk tegen Zwolle
11 februari 21:28Donar houdt de schade beperkt tijdens eerste duel halve finale beker in Zwolle
11 februari 10:064 jaar cel en tbs voor Instagrampooier
10 februari 11:46Dit is de oorzaak van de haperende straatverlichting in Overijssel (en een oplossing is er nog niet)
9 februari 13:05Elf bewoners kunnen niet terug na grote brand in verzorgingsflat in Zwolle
7 februari 06:43Bestuurder gaf tonnen zorggeld uit aan vakanties, vrouwen en feestjes
6 februari 06:00Gereformeerden in Zwolle blijven strijden voor homo’s in de kerk
4 februari 14:33Zwolle in top 5 ‘meest aantrekkelijke steden van Nederland’
4 februari 12:15Biograaf vloog met urn van Ricksen in zijn rugzak naar Nederland
RSS.