menu
zoek

Nieuws Zwolle

Facebook delen

Politie blikt terug op opsporingsonderzoek naar berovingen omgeving Twistvlietbrug

vrijdag 18 oktober 2019, 16:42 uur

Rechercheurs hebben in de voorliggende zomerperiode een zevental berovingen onderzocht in de omgeving van de Twistvlietbrug in Zwolle. De politie blikt terug op het resultaat van haar onderzoek.


Waar: Katerdijk en de Hasselterdijk in Zwolle

In de periode van juni tot en met september jl. werden er meerdere berovingen gepleegd, onder andere in de omgeving van de Twistvlietbrug. Bij een aantal van die berovingen werd gedreigd met geweld en soms ook een vuurwapen gericht op de soms jonge slachtoffers. Achteraf bleek dit een nepvuurwapen te zijn. Maar dat weet je niet op dat moment. Ze zien er vaak bedrieglijk echt uit. Er werden onder andere mobiele telefoons gestolen en de slachtoffers werden hevig geschokt achtergelaten.

Onrust in de wijk
Het verhaal ging onder jongeren in de wijk als een lopend vuurtje en leidde begrijpelijk tot onrust. De politie zette op verschillende fronten in om deze reeks incidenten te stoppen. Extra surveillance in die omgeving en de wijkagenten vroegen via hun wijkbewoners en via socialmediakanalen aandacht voor de incidenten in de wijk.  Het onderzoek van de recherche leidde snel tot een eerste doorbraak en er werden eerste verdachten aangehouden.

Resultaat van het onderzoek
De recherche verzamelde informatie, hoorde aangevers en veel getuigen. Elke beroving werd apart onderzocht maar er werd wel rekening gehouden dat ook andere vergelijkbare incidenten met elkaar van doen konden hebben. Zo zijn bij dit onderzoek zeven berovingen onderzocht of pogingen daartoe. Hiervan zijn er inmiddels vijf opgelost en is er in één zaak zicht op de mogelijke daders. Tot de opgeloste zaken behoren ook de incidenten van 7 en 8 september. Respectievelijk aan de Katerdijk en de Hasselterdijk. Over de zaak met zicht op de daders en de nog niet opgeloste zaak zijn we in belang van het onderzoek terughoudend.

Verschillende daders waarvan negen minderjarig
De berovingen werden door verschillende daders gepleegd. In de opgeloste vijf zaken werden 11 verdachten aangehouden. Hiervan zijn er negen minderjarig. Over de leeftijden van die minderjarige jongeren blijft de politie terughoudend. Alle 11 verdachten zijn in vrijheid gesteld en zullen zich later moeten verantwoorden bij de rechter. De berovingen hebben een flinke impact gehad op slachtoffers. Het zijn ernstige feiten waarbij veel dreiging en geweld is gebruikt. Duidelijk is wel dat de politie en justitie deze zaken serieus onderzoeken, dat de pakkans hoog is en daders ook daadwerkelijk worden vervolgd.

Hulpverlening naar slachtoffers en passende hulp voor daders
Door de politie zijn de slachtoffers eerst opgevangen. Naast het verhaal van wat zich precies heeft voorgedaan is er ook aandacht voor hen zelf. De impact kan erg traumatisch zijn. Bij het verder verwerken van die emoties wordt doorverwezen naar onze samenwerkpartner bureau Slachtofferhulp of naar hulp via de eigen huisarts.

Minderjarige verdachten en ouders
De politie viel het verder op dat van de 11 verdachten die werden gehoord er negen minderjarig zijn. Het betreft jongeren uit verschillende wijken en met uiteenlopende achtergronden en opleidingen, die niet eerder in beeld waren. Ze vormden geen vaste groep. Voor de met name minderjarige verdachten zal gerichte aandacht zijn. Naast dat zij zich moeten verantwoorden in het vervolgproces zal er door partners op hulp worden ingezet. De politie maakt van alle minderjarigen die als verdachte worden aangemerkt een zorgmelding op die bij Veilig Thuis terecht komt. Daar wordt een inschatting gemaakt van de zorgbehoefte en wordt de jongere zo nodig doorverwezen voor verdere hulp of begeleiding. Ouders die zich zorgen maken en/of behoefte hebben aan hulp kunnen zich melden bij het Sociaal Wijkteam of contact opnemen met hun huisarts.

Diefstal/Heling in Zwolle

» Politie.nl
Kaart nieuws Zwolle. Locatie nieuws: 52.52686 / 6.07032 Katerdijk en de Hasselterdijk


vrijdag 18 oktober 2019, 17:29 uur
Politie pakt elf jongeren op na reeks berovingen in Zwolle
RTV OostElf jongeren zijn door de politie opgepakt voor in totaal vijf berovingen in de buurt van de Twistvlietbrug in Zwolle. Negen van hen zijn minderjarig. Dat meldt de politie.
» RTV OostFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Oost
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Zwolle

15 november 16:07Twee mannen uit Musselkanaal gepakt met 177 kilo illegaal vuurwerk
15 november 13:43Eerbetoon aan jazzlegende Cab Calloway in Hedon
14 november 21:50Rotterdammer zonder rijbewijs en onder invloed van snelweg geplukt
14 november 20:23Man compleet door het lint bij verkeersruzie (en alles is gefilmd)
14 november 17:23Twee treindelen schieten los van elkaar tijdens rit in Zwolle
13 november 15:21Apeldoornse inbreker op heterdaad aangehouden in Zwolle
12 november 06:32Twee auto's uitgebrand bij bergingsbedrijf in Zwolle
8 november 20:10A28 weer vrij na ongeluk met meerdere auto's
8 november 06:59Weer autobrand in wijk Stadshagen in Zwolle
7 november 18:35'Seks met een minderjarig meisje vind ik het meest erge wat er is'
7 november 10:35Ernstig ongeluk op A50 bij Epe nog mysterie, mannen uit Hasselt en Zwolle zwaargewond
7 november 10:11Ernstig ongeval A50 bij Epe: automobilist en motorrijder zwaargewond
6 november 18:26Docenten de straat op in Enschede en Zwolle voor structurele investering in onderwijs
6 november 08:35Auto brandt uit in Zwolle, brandstichting wordt onderzocht
5 november 20:09Gradus uit Zwolle is de meest fanatieke festivalganger van Overijssel
4 november 22:55Zwolle doet proef met vuurwerkvrije zones
4 november 19:03Veel verkeershinder door aanrijding bij bioscoop in Zwolle
4 november 16:57Opgepakte PEC Zwolle-supporters weer vrij na mogelijke confrontatie met fans GAE
3 november 12:19Politie arresteert drie mannen in Zwolle na geruchten over confrontatie voetbalfans
2 november 07:30Hoe een zoektocht naar moeder Ruinerwold-gezin eindigt bij een geheime crematie in Zwolle
RSS.