menu
zoek

Nieuws Zwolle

Twee tieners aangehouden voor betaalverzoekfraude

dinsdag 19 mei 2020, 15:26 uur

De politie heeft twee tieners uit Zwolle aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij betaalverzoekfraude. De zaak kwam aan het rollen nadat het slachtoffer een advertentie had geplaatst op het online verkoopplatform Marktplaats en er tweemaal een bedrag van zijn rekening werd afgeschreven, zonder dat daarvoor toestemming gegeven was.

Onderzoek gestart
Het slachtoffer had medio januari een product aangeboden op Marktplaats. De verdachten deden zich voor als geïnteresseerde kopers en lieten het slachtoffer weten dat zij het product wilden kopen. Hierop volgend stuurde de verdachten een betaallinkje naar het slachtoffer. Zodat het slachtoffer eenmaal 0,03 cent moest overmaken aan de kopers. De kopers lieten weten eerder opgelicht te zijn, dus wilde even een extra check doen bij het slachtoffer. Echter, dit was in scene gezet en bleek een truc te zijn om de gegevens van het slachtoffer te achterhalen. Vervolgens zijn er diverse bedragen afgeschreven van de rekening van het slachtoffer. Daarnaast deden de ‘nepkopers’ zich later ook voor als verkopers, maar leverden vervolgens geen artikelen. 

Aanhoudingen
Na uitgebreid onderzoek van januari tot en met medio mei hield het politieteam Zwolle op 19 mei twee tieners in de leeftijd van 16 en 17 jaar uit Zwolle aan. Zij worden verdacht van identiteitsfraude en oplichting. De tieners zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Het onderzoek gaat verder.

Betaalverzoekfraude
De politie waarschuwt voor het fenomeen betaalverzoekfraude. Fraude met betaalverzoeken komt steeds vaker voor, ook bij veel jeugdigen. Een veel voorkomende vorm van fraude is zoals hierboven omschreven, de oplichter stuurt de verkoper een berichtje dat hij het aangeboden product wil kopen. De oplichter zegt vervolgens dat hij slechte ervaringen heeft met de bewuste verkoopsite, vanwege oplichters, en vraagt de verkoper zijn of haar identiteit te verifiëren. Dat kan door een eurocent over te maken. De oplichter stuurt dan een link naar een nepwebsite. Als de verkoper de cent overmaakt, worden de bankgegevens gestolen door de oplichter. De cent wordt niet betaald, dat was een smoes om een toegang te krijgen tot internetbankieren. Deze zaak is gestart met die vorm van betaalverzoekfraude. Het politiedistrict IJsselland neemt dit soort zaken hoog. Recent werkte het cyberteam Oost- Nederland en het Flexteam van IJsselland nog samen in een omvangrijk onderzoek naar fraude via WhatsApp.    Fraude met betaalmiddelen kent nog meer vormen. Hier leest u meer over andere vormen van fraude. Daarnaast vindt u ook tips ter voorkoming van andere soorten van fraude. 

Doe altijd aangifte!
Laat u goed informeren over de vormen van betaalverzoekfraude, zodat u op tijd aan de bel kunt trekken en deze vormen van fraude herkent. Bent u desondanks slachtoffer geworden van internetoplichting of een andere vorm van fraude met betaalmiddelen? Aangifte doen heeft altijd zin. De politie neemt alle meldingen hoog op en pakt deze serieus aan. In deze zaak kwam de politie de oplichters ook op het spoor, dankzij de aangifte die door het slachtoffer werd gedaan. Elke aangifte is van groot belang voor de kwaliteit van de opsporing en vervolging. Contact opnemen kan via 0900- 8844, zodat er een afspraak gemaakt kan worden om aangifte te gaan doen. Uiteraard kan er ook online melding gemaakt worden. 2020010558 ^SvD


» Politie.nl
dinsdag 19 mei 2020, 16:17 uur
Politie houdt twee tieners uit Zwolle aan op verdenking van betaalverzoekfraude
RTV OostDe politie heeft twee tieners uit Zwolle aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij betaalverzoekfraude. De zaak kwam aan het rollen nadat een slachtoffer een advertentie had geplaatst op Marktplaats en er via een betaal-linkje tweemaal een bedrag van zijn rekening werd afgeschreven.
» RTV OostFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Oost
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Zwolle

13 juli 20:53Weg vrij voor grootste investeringsprogramma ooit voor regio Zwolle
12 juli 07:40Bestuurder vlucht na ongeluk in Zwolle
11 juli 09:41Boerenblokkade kan vandaag zorgen voor lege schappen bij Albert Heijn
10 juli 21:00Drentse vlag roofgoed in Zwolle
10 juli 09:33A28 richting Zwolle weer vrij nadat vrachtwagen tegen matrixbord rijdt
9 juli 11:00Voorbereidende onderzoeken Vechtdijken van start
9 juli 10:32Politie pakt graffitispuiter op in Zwolle: man beschilderde al jaren treinen en gebouwen
7 juli 13:46Meer controles in natuurgebieden rond Zwolle
6 juli 20:46Boeren blokkeren opnieuw Albert Heijn-distributiecentrum in Zwolle
6 juli 20:07Pedofiel veroordeeld voor misdrijven met meisjes op Overijsselse campings
4 juli 18:44Boze boeren blokkeren met trekkers distributiecentrum AH in Zwolle
4 juli 14:12Boeren demonstreren opnieuw, nu in Zwolle en omgeving
3 juli 17:14Taakstraf voor man die schrijver Özcan Akyol en zijn familie bedreigde
3 juli 11:16Celstraffen drugs- en wapengroepering geliquideerde Zwollenaar
2 juli 21:04Jesper Drost verkiest terugkeer naar PEC Zwolle boven NAC
2 juli 07:04'Laat Lelylijn er in 2030 liggen, kom maar door, niet treuzelen'
1 juli 06:31IJsselhallen leveren Zwolle tientallen miljoenen op, nieuwbouw belangrijk voor regionale economie
29 juni 16:55Groot fraude-onderzoek: FIOD doorzoekt panden in Oldenzaal, Rijssen, Hellendoorn en Zwolle
26 juni 11:26Extra financiële impuls voor Zwolse kunst- en cultuursector
25 juni 17:17Faillissement zwemscholen Akwaak gevolg van financiële situatie in Zwolle, stelt directeur
RSS.