menu
zoek

Nieuws Amersfoort

Vier aanhoudingen voor bankhelpdeskfraude

donderdag 15 juni 2023, 11:57 uur

Vier verdachten maakten de afgelopen maanden vele slachtoffers door middel van bankhelpdeskfraude. Hun buit was ruim een ton aan geld en ruim 38.000 euro aan sieraden en waardevolle goederen. Ze zijn door intensief speurwerk van de recherche in Amersfoort aangehouden.

De politie kwam de verdachten in november vorig jaar op het spoor door een aangifte van een oudere mevrouw in Eemnes. Ze was gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die haar vertelde dat er een ‘verdachte transactie’ klaar stond op haar rekening. Om dit op te lossen vroeg hij aan de mevrouw haar bankpasje af te staan.

Kostbaar schilderij Terwijl de ‘medewerker van de bank’ haar aan de praat hield stond de koerier al aan de deur om de pas op te halen. Die koerier nam ook een waardevol schilderij en kostbare sieraden mee onder het mom dat ‘ze in de kluis van de bank’ veiliger waren opgeslagen. Even later verdween een grote som geld van haar rekening. Haar waardevolle spullen met veel emotionele waarde zag ze ook niet meer terug.  

Herkenbaar in beeld De koerier pinde het geld in Utrecht maar was herkenbaar in beeld door een camera bij de pinautomaat. Na onderzoek bleek de man vaker op beeld te staan in relatie tot meerdere aangiftes van bankhelpdeskfraude  van Leeuwarden tot aan Maastricht. Hij werd onder meer herkend door de politie in Zeeland-West-Brabant. Aan de hand van deze informatie werden door de recherche in Amersfoort 18 zaken opgepakt. Tien uit de eenheid Midden-Nederland en de rest onder meer uit Zwolle, Deventer, Dokkum en Leeuwarden.

Concrete tips Het publiek maakte in januari kennis met de zaak door een uitzending van Bureau Hengeveld. Door diverse concrete tips en diepgaand onderzoek kwamen de andere drie verdachten  in beeld. Deze drie verdachten, een 31-jarige vrouw, haar 29-jarige partner en haar 26-jarige broer, zijn deze week aangehouden in hun woonplaats Eindhoven. De vierde verdachte, een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel, werd al eerder aangehouden in Rotterdam voor een overval met geweld en is verband met dit onderzoek opnieuw aangehouden.

Deel buit terug Bij doorzoekingen in samenwerking met de politie in Eindhoven is een deel van de buit terug gevonden. De aangetroffen sieraden en andere spullen zijn inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaren. De gedupeerden zijn blij dat ze een deel van hun spullen weer terug hebben. 

Digitale criminaliteit Veel traditionele criminaliteit verplaatst zich naar het digitale domein. Denk bijvoorbeeld aan vriend-in-nood-fraude, aan- en verkoopfraude, phishing en (bank)helpdeskfraude. De impact op slachtoffers en de maatschappij is enorm. Met het landelijke actieprogramma Centurion versnelt de politie de aanpak van digitale criminaliteit.   Denkt u zelf slachtoffer te zijn van digitale criminaliteit zoals bankhelpdeskfraude, neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of met de fraudehelpdesk.    


» Politie.nl


Kaart nieuws Amersfoort. Locatie nieuws: 52.16816 / 5.38941


donderdag 15 juni 2023, 14:37 uur
4 bankpasfrauders opgepakt die voor ruim 1 ton buit hebben gemaakt
RTV UtrechtRuim een ton aan geld en zo'n 38.000 euro aan sieraden en waardevolle goederen. Dat was de buit van vier bankpasfraudeurs die deze week zijn aangehouden na onderzoek van de recherche in Amersfoort. Daarmee zijn in een klap achttien zaken opgelost.
» RTV UtrechtFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Utrecht

Meer nieuws uit Amersfoort

11 december 14:04NS-baas Koolmees zegt sorry na roken op rookvrij stationsplein
7 december 14:08Agenten treffen hennepkwekerij aan in Amersfoortse woning
2 december 09:46Vaten met vermoedelijk drugsafval gedumpt langs de Eem in Amersfoort
29 november 18:04Hilversummer (64) na duw op Stationsplein Amersfoort overleden
28 november 17:36Verkeer uren vast op A28 tussen Utrecht en Amersfoort na ongeluk
21 november 20:30Heropening onderzoeken Amersfoortse moorden
16 november 12:46School Amersfoort volledig ontruimd na brand op dak
15 november 17:02Politie pakt twee verdachten op na drie straatroven in Amersfoort
7 november 14:18Aanhouding in onderzoek ontploffing bij woning Amersfoort
2 november 14:26Voorwaardelijke taakstraf voor maker deepfakevideo Welmoed Sijtsma
2 november 12:46Bunschoter (29) komt om bij ongeluk op snelweg bij Amersfoort
1 november 06:29Overleden persoon aangetroffen in het water: onderzoek naar verdachte omstandigheden
1 november 06:08Woning beschadigd door explosie in Amersfoort, geen gewonden
21 oktober 15:29Vrouw opgepakt in ziekenhuis Amersfoort vanwege dreigende situatie
19 oktober 15:57OM eist werkstraf voor maken deepfake-video Welmoed Sijtsma
5 oktober 20:25Amersfoort kan een stuk toegankelijker: 'Ik kan heel veel horeca niet in'
4 oktober 22:33Gewapende overval in Amersfoort, politie geeft signalement verdachte
4 oktober 15:35Amersfoorter (59) opgepakt voor cocaïnehandel na anonieme tip
27 september 20:50Jaar cel voor verkoop vuurwapens op Telegram
25 september 08:0027 jaar na de dood van Mike Duif komt er éindelijk een verdachte voor de rechter
RSS.