Kies de juiste architect voor een huisartsenpraktijk: 4 punten waar je op kunt letten
zondag 27 augustus 2023, 10:40 uurBij het ontwerpen en inrichten van een huisartsenpraktijk komt het een en ander kijken. Zo moet een huisartsenpraktijk onder andere vertrouwd aanvoelen voor de patiënt, moet het een duidelijke indeling hebben en moet het bijvoorbeeld ook toegankelijk zijn voor patiënten in een rolstoel. Ook speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol, wat je ook kunt doorvoeren in een huisartsenpraktijk.
Als je een eigen huisartsenpraktijk wil opzetten, moet je aan veel zaken denken. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om een architect in te schakelen: een architect zal de praktijk ontwerpen en inrichten volledig naar jouw wensen. Hiervoor moet je natuurlijk wel een geschikte architect zien te vinden bij jou in de buurt. Op welke punten je kunt letten bij het kiezen van een architect voor een huisartsenpraktijk, hebben we hieronder voor je opgesomd.
1. Ervaring in de zorgsector
Ben je van plan om een eigen huisartsenpraktijk te beginnen in de omgeving Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle en wil je hulp inschakelen van een architect? Dan is het allereerst goed om op zoek te gaan naar een architect in de buurt met ervaring in deze sector. Een architect voor huisartsenpraktijk die al verschillende projecten in de zorgsector heeft afgerond, heeft kennis van de praktische aspecten die erbij komen kijken. Denk daarbij aan de indeling van het pand, de uitstraling en de toegankelijkheid. Het is ook prettig om samen te sparren met een architect met ervaring in deze sector, zodat jullie samen weer op nieuwe ideeën komen voor het ontwerpen van de praktijk.
2. Doe inspiratie op
Heb je al voor ogen hoe jouw huisartsenpraktijk eruit moet komen te zien, of weet je niet goed waar je moet beginnen? In dat laatste geval is het een tip om inspiratie op te doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de eerdere projecten die een architect heeft afgerond in de omgeving van Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle, zoals Ares Architecten. Door eerdere projecten van de architect te bekijken, kun je ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuw pand laten bouwen, maar je kunt ook een pand laten renoveren.
3. Bespreek de wensen
Daarnaast kun je natuurlijk ook met de architect om tafel zitten om jouw wensen te bespreken. In zo’n gesprek kun je vertellen wat jij belangrijk vindt om terug te laten komen in jouw praktijk, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van veel duurzame materialen, zoals hout.
Maar naast het gebruik van bepaalde materialen kun je ook verder nadenken over de inrichting van jouw pand. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van de praktijk, zoals de wachtruimte, het kantoor en de spreekkamer. Ook is het belangrijk om stil te staan bij de duurzaamheid van de praktijk. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over de manier waarop de praktijk moet worden verwarmd en in hoeverre de praktijk moet worden geisoleerd. Zet dit soort wensen voor jezelf op een rijtje en bespreek deze met de architect, die vervolgens weer kan voortborduren op jouw wensen.
4. Passend binnen het budget
Bij het inschakelen van een architect komen kosten kijken. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan - en natuurlijk ook de architect - is het belangrijk om een budget af te spreken. Bespreek dit budget ook met de architect, zodat de architect weet waar hij of zij rekening mee kan houden in het maken van de plannen rondom de huisartsenpraktijk.
Een aantal kosten die je bij een architect kunt verwachten, zijn bijvoorbeeld de uren die de architect heeft besteed aan het ontwerpen en tekenen van de praktijk. Ook zal de architect tijd steken in het aanvragen van vergunningen, het aanvragen van offertes en het vinden van een geschikte aannemer. Daarnaast zal de architect ook aanwezig zijn bij de bouw en natuurlijk bij de oplevering van de praktijk.