menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Politie stelt onderzoek in naar geweld bij verboden demonstratie Museumplein

maandag 18 januari 2021, 15:42 uur

Gisteren heeft de politie opgetreden bij een spontane demonstratie op het Museumplein. Deze demonstratie was op die locatie eerder verboden door de rechter. Ondanks de dringende oproep vanuit de Amsterdamse driehoek om niet te komen en de nadrukkelijke waarschuwingen dat zou worden ingegrepen, waren er naar schatting toch zo’n 2.000 mensen aanwezig.

Waar: Museumplein in Amsterdam

Aanhoudingen
In totaal zijn er op dit moment 143 aanhoudingen verricht. 16 mensen werden  aangehouden voor openlijke geweldpleging. Hiervan zijn er nog 15  in verzekering gesteld. Het overgrote deel van de overige verdachten werden, nadat op het Museumplein een noodverordening van kracht was geworden, aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel/vordering.

Aanvullend onderzoek gestart
Er is veel beeldmateriaal van de demonstratie beschikbaar. Deze beelden worden door een onderzoeksteam van de politie bekeken om eventuele andere verdachten te identificeren en op te sporen. Meer aanhoudingen worden  niet uitgesloten.

Gefaseerd optreden
Na de afkondiging van het noodbevel van de driehoek heeft de politie gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Na meerdere waarschuwingen trad de politie op door waterwerpers in te zetten. Deze inzet was bedoeld de groep uit elkaar te drijven en fysieke confrontatie met de politie te voorkomen. Het was daarna alsnog nodig dat de ME charges uitvoerde om demonstranten van het plein te verdrijven. Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die duidelijk uit waren op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich. Aan het begin van de avond was de situatie weer onder controle.  Bij de inzet raakten twee politieagenten en een politiepaard gewond. Alle ingezette politiepaarden worden medisch gecheckt, om na te gaan of er nog meer paarden letsel hebben opgelopen.


» Politie.nl


Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.35790 / 4.88341 Museumplein


maandag 18 januari 2021, 21:42 uur
Wie zijn er na acht uur op straat en waarom? ‘Ik ben net terug van het Museumplein in Amsterdam’
de StentorDe avondklok hangt boven onze hoofden. De Stentor gaat een avond op pad in Zutphen om te kijken wie er op straat zijn en waarom. Hoe denken de mensen die er na achten rondlopen over de avondklok?
» de Stentor
maandag 18 januari 2021, 20:00 uur
Zorgen over uitspraken arts: "Voel mijn ogen branden bij dit soort tekst"
RTV N-HAMSTERDAM - Medewerkers in de zorg uiten hun zorgen over de uitspraken van een Limburgse homeopathische arts, gisteren tijdens de demonstratie in Amsterdam. Menno de Jong, OMT-lid en viroloog van het Amsterdam UMC, noemt het een klap in het gezicht van alle zorgmedewerkers. Ook huisarts Tim Peeters uit Heemskerk maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van de uitspraken.
» RTV N-H
maandag 18 januari 2021, 16:16 uur
Politie start onderzoek naar geweld demonstranten tijdens protest Museumplein
RTV N-HAMSTERDAM - De politie is gestart met een onderzoek naar het geweld dat gisteren plaatsvond tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid op het Museumplein. De gemeente had de demonstratie verboden, maar toch kwamen er zo'n 2.000 mensen op af en moest de ME eraan te pas komen. 
» RTV N-H
maandag 18 januari 2021, 13:23 uur
Gezondheidsinspectie onderzoekt corona-ontkennende ’arts’ na omstreden uitspraken
de TelegraafDe Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) onderzoekt of uitspraken van een Limburgse arts, zondag tijdens de anti-coronademonstratie in Amsterdam, wel door de beugel kunnen.
» de Telegraaf
maandag 18 januari 2021, 12:02 uur
Vijftien arrestanten Museumplein verdacht van openlijke geweldpleging
RTV N-HAMSTERDAM - Er zitten nog vijftien van de 143 mensen vast die gisteren zijn aangehouden op het Museumplein in Amsterdam. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, meldt de politie. Zo'n tweeduizend mensen kwamen gisteren toch naar de hoofdstad om te demonstreren tegen het kabinet en de coronaregels, ondanks het feit dat de gemeente de demonstratie had verboden.
» RTV N-H
maandag 18 januari 2021, 10:13 uur
Verslaggever over demonstratie op het Museumplein: "Ik dacht: dit is foute boel"
RTV N-HAMSTERDAM - De demonstratie tegen de regering en de coronamaatregelen op het Museumplein liep gisteren flink uit de hand. De politie pakte 143 man op, 15 daarvan zitten nog vast. AT5-verslaggever Sammie van den Broek deed live verslag van de demonstratie en vertelde vanochtend bij De Ontbijtafel op NH Radio hoe hij het beleefde.
» RTV N-H
maandag 18 januari 2021, 09:48 uur
Hier wordt Dave Roelvink geslagen door politie
de TelegraafDave Roelvink is zondag geslagen tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De zoon van zanger Dries Roelvink legde het moment zelf vast tijdens een livestream op Instagram.
» de Telegraaf
maandag 18 januari 2021, 09:00 uur
Gezondheidsinspectie onderzoekt uitspraken arts bij coronaprotest
RTV N-HAMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de uitlatingen van een man die zei arts te zijn en die gisteren het protest tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam bezocht.
» RTV N-H
maandag 18 januari 2021, 07:55 uur
143 mensen opgepakt bij verboden demonstratie tegen corona
NOSBij een grote demonstratie tegen de corona-regels in Amsterdam zijn 143 mensen opgepakt. De meesten omdat ze niet wilden vertrekken en een deel omdat ze geweld gebruikten.
» NOS
maandag 18 januari 2021, 07:28 uur
Dave Roelvink krijgt flinke klappen bij demonstratie
PZCDave Roelvink was aanwezig bij de verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam en dat heeft hij geweten. De 26-jarige realityster en dj werd behoorlijk aangepakt door de Mobiele Eenheid en kreeg naar eigen zeggen ‘een paar klereklappen’ op zijn rug.
» PZC
maandag 18 januari 2021, 07:28 uur
Dave Roelvink krijgt flinke klappen bij demonstratie
BN DeStemDave Roelvink was aanwezig bij de verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam en dat heeft hij geweten. De 26-jarige realityster en dj werd behoorlijk aangepakt door de Mobiele Eenheid en kreeg naar eigen zeggen ‘een paar klereklappen’ op zijn rug.
» BN DeStem
maandag 18 januari 2021, 07:26 uur
In beeld | Zo verliep het illegale protest tegen de coronaregels in Amsterdam
NU.nlEen illegale demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen het inmiddels gevallen kabinet-Rutte III en de coronamaatregelen eindigde zondagmiddag met een 'schoonveegactie' van de Mobiele Eenheid van de politie. Agenten hielden 115 personen aan van wie er maandagochtend nog 15 vastzitten. Een reconstructie van de gebeurtenissen in beeld.
» NU.nl
maandag 18 januari 2021, 06:18 uur
Vijftien mensen nog vast wegens illegale demonstratie op Museumplein
NU.nlVijftien mensen zitten nog in hechtenis wegens de illegale demonstratie van zondag op het Museumplein in Amsterdam. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, meldt de politie in de nacht van zondag op maandag. Er werden in totaal 143 personen aangehouden.
» NU.nl
maandag 18 januari 2021, 02:33 uur
143 arrestaties bij rellen in Amsterdam: ‘Sommige betogers droegen vechthandschoenen’
de GelderlanderDe politie heeft zondag 143 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. Vijftien van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging en de rest wegens het opzettelijk negeren van een bevel. De vijftien arrestanten bleven in de nacht van zondag op maandag nog vastzitten.
» de Gelderlander
maandag 18 januari 2021, 01:53 uur
Vijftien mensen nog vast na illegale demonstratie op Museumplein
NU.nlVijftien mensen zitten nog in hechtenis na de illegale demonstratie van zondag op het Museumplein in Amsterdam. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, meldt de politie in de nacht van zondag op maandag. Er werden in totaal 143 mensen aangehouden.
» NU.nl
zondag 17 januari 2021, 21:30 uur
Politiepaard aangevallen met ploertendoder tijdens rellen Museumplein
Hart van NederlandTijdens de verboden demonstratie op het Museumplein is een politiepaard door een van de demonstranten aangevallen met een ploertendoder. Dat bevestigt de politie Amsterdam aan Hart van Nederland.
» Hart van Nederland
zondag 17 januari 2021, 20:26 uur
Tweeduizend mensen bij illegaal protest Museumplein, 115 aanhoudingen
NU.nlDe politie heeft zondag 115 mensen aangehouden die aanwezig waren bij de illegale demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Naar schatting kwamen zo'n tweeduizend mensen af op de betoging tegen het kabinet en het huidige beleid, van wie een aantal herhaaldelijk weigerden gehoor te geven aan de oproep om het plein te verlaten.
» NU.nl
zondag 17 januari 2021, 20:04 uur
115 arrestaties bij protest tegen coronamaatregelen in Amsterdam
NOSBij het protest in Amsterdam tegen de coronamaatregelen en het kabinet zijn 115 mensen opgepakt, zegt de politie. Zeven van hen zijn aangehouden vanwege openlijke geweldpleging, de rest vanwege het niet opvolgen van een politiebevel.
» NOS
zondag 17 januari 2021, 20:04 uur
115 mensen aangehouden bij verboden demonstratie Amsterdam
Hart van NederlandDe politie heeft zondag 115 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. Zeven van hen zitten vast wegens openlijke geweldpleging en de rest wegens het opzettelijk negeren van een bevel.
» Hart van Nederland
zondag 17 januari 2021, 20:03 uur
Politie houdt ruim 100 man aan bij demonstratie Museumplein
RTV N-HDe politie heeft 143 demonstranten opgepakt bij de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein. Daar waren vanmiddag naar schatting zo'n 2.000 mensen aanwezig. Dat laat de gemeente Amsterdam weten in een verklaring.
» RTV N-H
zondag 17 januari 2021, 19:56 uur
Tweeduizend mensen bij illegale demonstratie Museumplein, honderd aanhoudingen
NU.nlDe politie heeft zondag 'ruim honderd' mensen aangehouden die aanwezig waren bij de illegale demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Naar schatting kwamen zo'n tweeduizend mensen kwamen af op de betoging tegen het kabinet en het huidige beleid, en weigerden daarbij herhaaldelijk gehoor te geven aan de oproep om het plein te verlaten.
» NU.nl
zondag 17 januari 2021, 18:46 uur
Video | Politie gebruikt waterkanon bij illegale demonstratie op Museumplein
NU.nlDe politie heeft zondag een illegale demonstratie op het Museumplein in Amsterdam beëindigd. Oorspronkelijk zou de demonstratie in het Westerpark gehouden worden, maar de organisator was het niet eens met de locatie. Daarop werd de demonstratie afgeblazen, maar toch kwamen betogers in groten getale naar het Museumplein.
» NU.nl
zondag 17 januari 2021, 18:15 uur
Terugkijken: zo raakte de politie slaags met de demonstranten op het Museumplein
RTV N-HAMSTERDAM - Een demonstratie tegen het coronabeleid en de regering is vanmiddag uit de hand gelopen. De 2.000 demonstranten negeerden het noodbevel van de gemeente om het Museumplein te verlaten, waarna de politie besloot om in te grijpen. 
» RTV N-H
zondag 17 januari 2021, 16:34 uur
Museumplein schoongeveegd na illegale demonstratie, opstootjes in zijstraten
NU.nlDe mobiele eenheid (ME) van de politie heeft zondag een illegale demonstratie op het Museumplein in Amsterdam beëindigd. Zo'n duizend aanwezigen moesten van het plein verwijderd worden. Een aantal demonstranten verzamelde zich vervolgens in de kleinere zijstraten rondom het Museumplein, waar zo nu en dan opstootjes ontstonden.
» NU.nl
zondag 17 januari 2021, 16:17 uur
Ingrijpen politie illegale demonstratie Museumplein, ruim 100 aanhoudingen
Blik op NieuwsDe politie in Amsterdam heeft zondagmiddag een illegale demonstratie op het Museumplein beëindigd. Voor de demonstratie op het Museumplein, die gericht is tegen het kabinet Rutte III en het gevoerde coronabeleid, is door de gemeente Amsterdam geen vergunning afgegeven.
» Blik op Nieuws
zondag 17 januari 2021, 15:38 uur
Onrust bij verboden demonstratie tegen corona
NOSDe politie in Amsterdam heeft een protest op het Museumplein beëindigd. Daar waren honderden mensen om tegen de corona-maatregelen te protesteren.
» NOS
zondag 17 januari 2021, 15:37 uur
Demonstratie Museumplein loopt uit hand
de TelegraafHoewel de demonstratie is afgelast zijn er toch veel mensen bijeengekomen om te demonstreren op het Museumplein in Amsterdam. De demonstranten weigeren om naar huis te gaan waardoor de situatie uit de hand is gelopen.
» de Telegraaf
zondag 17 januari 2021, 15:17 uur
Politie zet waterkanon in om demonstratie Museumplein te beëindigen
NOSDe politie Amsterdam is bezig met het beëindigen van een protest op het Museumplein. Daar hadden zich vanmiddag honderden mensen verzameld voor een demonstratie met de naam 'Stem nooit meer kabinet Rutte!', georganiseerd door 'Nederland in verzet'.
» NOS
zondag 17 januari 2021, 15:01 uur
Noodbevel van kracht wegens anti-Rutte-demonstratie op Museumplein
NU.nlHonderden mensen zijn zondagmiddag afgekomen op een afgelaste demonstratie van Nederland in Verzet tegen het demissionaire kabinet en het coronabeleid op het Museumplein. De gemeente Amsterdam heeft een noodbevel afgekondigd om de betogers daar weg te krijgen. Niemand mag meer op het Museumplein zijn.
» NU.nl
zondag 17 januari 2021, 14:33 uur
Na heftige confrontatie tussen politie en illegale demonstranten rustiger in Amsterdam
de StentorDe politie heeft het Museumplein in Amsterdam leeggeveegd, nadat honderden betogers zich daar illegaal verzamelden. De politie zette waterkanonnen in. ME’ers zijn bekogeld met stenen en vuurwerk. Op dit moment keert de rust terug in Amsterdam.
» de Stentor
zondag 17 januari 2021, 14:33 uur
Na heftige confrontatie tussen politie en illegale demonstranten rustiger in Amsterdam
de GelderlanderDe politie heeft het Museumplein in Amsterdam leeggeveegd, nadat honderden betogers zich daar illegaal verzamelden. De politie zette waterkanonnen in. ME’ers zijn bekogeld met stenen en vuurwerk. Op dit moment keert de rust terug in Amsterdam.
» de Gelderlander
zondag 17 januari 2021, 14:33 uur
Na heftige confrontatie tussen politie en illegale demonstranten rustiger in Amsterdam
PZCDe politie heeft het Museumplein in Amsterdam leeggeveegd, nadat honderden betogers zich daar illegaal verzamelden. De politie zette waterkanonnen in. ME’ers zijn bekogeld met stenen en vuurwerk. Op dit moment keert de rust terug in Amsterdam.
» PZC
zondag 17 januari 2021, 14:33 uur
Na heftige confrontatie tussen politie en illegale demonstranten rustiger in Amsterdam
BN DeStemDe politie heeft het Museumplein in Amsterdam leeggeveegd, nadat honderden betogers zich daar illegaal verzamelden. De politie zette waterkanonnen in. ME’ers zijn bekogeld met stenen en vuurwerk. Op dit moment keert de rust terug in Amsterdam.
» BN DeStem
zondag 17 januari 2021, 14:27 uur
Mobiele Eenheid veegt Museumplein schoon, na grote opkomst voor afgelaste demonstratie
Hart van NederlandHoewel de demonstratie ‘Nooit meer kabinet Rutte’ was afgelast, zijn er zondag toch betogers naar het Museumplein in Amsterdam gekomen. Het gaat vooralsnog om een klein groepje. Op het Museumplein is veel politie aanwezig.
» Hart van Nederland
zondag 17 januari 2021, 14:26 uur
Noodbevel van kracht om anti-Rutte-demonstratie op Museumplein
NU.nlHonderden mensen zijn zondagmiddag afgekomen op een afgelaste demonstratie tegen het (demissionaire) kabinet en het coronabeleid op het Museumplein in Amsterdam. De gemeente heeft een noodbevel afgekondigd om de betogers daar weg te krijgen.
» NU.nl
zondag 17 januari 2021, 14:12 uur
Museumplein leeggeveegd na uit de hand gelopen demonstratie
RTV N-HAMSTERDAM - De demonstratie tegen de regering en het coronabeleid op het Museumplein, waarbij honderden mensen aanwezig waren, is flink uit de hand gelopen. De politie heeft met geweld een einde gemaakt aan de manifestatie en demonstranten verdreven naar omliggende straten.
» RTV N-H
zondag 17 januari 2021, 14:07 uur
Verboden demonstratie op Museumplein Amsterdam uit de hand gelopen
de TelegraafHoewel de demonstratie ’Nooit meer kabinet Rutte’ was afgelast, zijn er zondag toch betogers naar het Museumplein in Amsterdam gekomen. De situatie liep snel uit de hand omdat demonstranten weigerden naar huis te gaan. De politie zette een aantal waterkanonnen in om de groepen uit elkaar te drijven.
» de Telegraaf
zondag 17 januari 2021, 10:17 uur
Gemeente waarschuwt demonstranten niet te komen, veel politie op Museumplein
RTV N-HAMSTERDAM - De gemeente waarschuwt demonstranten niet naar het afgelaste protest te komen op het Museumplein vanmiddag. Inmiddels hebben de Mobiele Eenheid (ME) en politie zich verzameld op het Museumplein, in het geval zij moeten optreden bij de komst van demonstranten. De demonstratie stond gepland om 14.00 uur en op sociale media hebben meer dan 10.000 mensen aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn.
» RTV N-H
zondag 17 januari 2021, 07:00 uur
Coronanieuws: premier Mark Rutte praat in het Catshuis over de avondklok
Omroep BrabantIn dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten. De hoofdpunten: Het demissionaire kabinet bespreekt zondagmiddag in het Catshuis of er een avondklok moet komen in de strijd tegen het coronavirus.Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina. 03.31 - Mogelijk toch veel mensen naar afgelaste demonstratie Museumplein Hoewel de demonstratie 'Nooit meer kabinet Rutte' is afgelast, komen er zondag mogelijk toch nog veel mensen naar het Museumplein in Amsterdam om hun stem te laten horen.
» Omroep BrabantFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: RTV N-H
Foto: NU.nl
Foto: RTV N-H
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: Hart van Nederland
Foto: BN DeStem
Foto: Hart van Nederland
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Amsterdam

4 maart 18:32Liquidatie Amsterdam: 'Hij was binnen 2 minuten overleden'
4 maart 14:23Jongen (17) met vuurwapen aangehouden in Amsterdam
3 maart 23:00Ineens werkt hij nergens meer: de app die waarschuwt voor parkeercontroleurs
3 maart 19:47Keith B. veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor verkrachting jonge vrouw
3 maart 17:03Twintig klagers willen alsnog vervolging Akwasi
2 maart 19:12Rechtbank zet streep door undercovertraject en spreekt moordverdachten in cold case vrij
2 maart 14:37Enorme schade bij plofkraak: "De hele winkel is total-loss"
1 maart 21:48Justitie gaat Henk Rommy vervolgen voor dubbele liquidatie Antwerpen
1 maart 19:31OM eist tot vier jaar cel wegens ‘dood door schuld’
28 februari 21:38Politie verricht 17 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein
28 februari 15:03Politie doet onderzoek naar gewapende overval op Domino's Pizza
27 februari 22:40Ruiten Joodse begraafplaats gesneuveld, ook koosjer restaurant opnieuw beklad
27 februari 17:13Oude brandweerbus als leenauto meegegeven in Amsterdam
27 februari 10:30Advocaat: ouders dachten dat in container gevonden baby overleden was
26 februari 16:37Gemeente sluit ingangen Vondelpark opnieuw af voor bezoekers
26 februari 16:30Nederlander (21) opgepakt in Valencia voor dodelijke schietpartij rond Amsterdamse rapscene
26 februari 13:44Blote demonstratie op Overtoom in Amsterdam
25 februari 18:12Februaristaking herdacht in Amsterdam
25 februari 15:37Vondelpark gesloten vanwege te grote drukte en coronamaatregelen
25 februari 15:32Amsterdam sluit te drukke Vondelpark af
RSS.