menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Ruim 100 aanhoudingen na demonstratie Museumplein

zondag 24 januari 2021, 20:44 uur

Zondagmiddag ontstond er een spontane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Hier was al rekening mee gehouden en daarom was de politie in grote getale aanwezig.

Waar: Museumplein in Amsterdam

ME-inzet
 De burgemeester had het Museumplein en de directe omgeving als veiligheidsrisicogebied aangewezen en toen de aanwezigen echt een groep vormden werd de demonstratie ontbonden. De burgemeester heeft een noodbevel afgegeven. Direct daarna werd via de dak-megafoons van de voertuigen van de Mobiele Eenheid (ME) en via een drone omgeroepen dat men het Museumplein moest verlaten.

Waterwerper
De ME vormde een linie en de zijkanten van het grasveld werden afgesloten. De waterwerper werd ingezet en met korte gerichte stralen werden de demonstranten in de richting van het Concertgebouw gestuurd. De ME wist in afzienbare tijd een groot gedeelte van het Museumplein demonstrantvrij te krijgen.

Vernielingen
De meeste demonstranten die richting het Concertgebouw waren gedreven liepen de De Lairessestraat in en hield zich nog een tijd in de omgeving op. Een gedeelte van die groep pleegde vernielingen onder andere in de Van Eeghenstraat.

Verdachten aangehouden
Later waren er nog groepen aanwezig in de Hobbemastraat bij de Hobbemakade en de Paulus Potterstraat. Die groepen zijn ingesloten en daar zijn vele tientallen verdachten aangehouden.

Over de hele dag zijn ruim 100  verdachten aangehouden, onder meer op grond van artikel 141 (Openlijke geweldpleging).

Geweld/Mishandeling/Bedreiging in Amsterdam

» Politie.nl


Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.35790 / 4.88341 Museumplein


dinsdag 26 januari 2021, 10:19 uur
Dries Roelvink reageert op rel-video zoon Dave
de TelegraafDave Roelvink deed dit weekend voor zijn ruim 600.000 volgers live-verslag tussen de rellen op het Museumplein in Amsterdam. Zijn vader Dries is er niet gerust op, vertelt hij in de ochtendshow Veronica Inside op Radio Veronica.
» de Telegraaf
maandag 25 januari 2021, 18:06 uur
Oproep burgemeesters: 'Blijf binnen en ga niet rellen'
RTV N-HNOORD-HOLLAND - Verschillende burgemeesters roepen mensen op om thuis te blijven en geen gehoor te geven aan oproepen voor nieuwe rellen. Afgelopen weekend liep een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam opnieuw uit de hand. "Gebruik je gezonde verstand, bij overtreding loop je het risico op een boete en een strafblad", zegt burgemeester Jos Wienen van Haarlem.
» RTV N-H
maandag 25 januari 2021, 12:03 uur
De Peiling: Demonstraties tegen coronamaatregelen moeten verboden worden
RTV N-HNOORD-HOLLAND Op Amsterdam na bleef het in Noord-Holland gisteren rustig. Dat kan niet worden gezegd van de rest van het land. Nadat de demonstraties en rellen in Amsterdam en Eindhoven waren beëindigd, werd het rond het ingaan van de avondklok ronduit onrustig in gemeenten als Tilburg, Roermond en Apeldoorn. 
» RTV N-H
maandag 25 januari 2021, 00:12 uur
Rellen en vernielingen in flink aantal steden: wie komen er op af?
de TelegraafDe politie heeft zondagmiddag zeker 170 mensen aangehouden tijdens een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam die niet was toegestaan. Dat heeft korpschef Frank Paauw van de politie Amsterdam gezegd in de talkshow Op1. „De mensen die op het plein afkwamen, zijn voor een deel bekende groeperingen, zoals politieke stromingen of voetbalhooligans, maar er zitten ook hele boze mensen bij”, zei hij.
» de Telegraaf
zondag 24 januari 2021, 22:32 uur
Demonstratie in Amsterdam beëindigd, 190 arrestaties
NU.nlDe politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Dat werd ontruimd, maar rondom het plein bleef het lang onrustig. 190 personen werden aangehouden door de politie.
» NU.nl
zondag 24 januari 2021, 18:58 uur
190 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, meer arrestaties verwacht
RTV N-HAMSTERDAM - De politie heeft vandaag meer dan honderd mensen aangehouden bij de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. De demonstratie was illegaal en het Museumplein was aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Toch kwamen er rond de 1.500 demonstranten op af. 
» RTV N-H
zondag 24 januari 2021, 18:51 uur
190 aanhoudingen bij protest Amsterdam, ambtswoning Halsema extra beveiligd
NOSNa de verboden demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam van vanmiddag zijn 190 mensen opgepakt, onder wie zeven minderjarigen. Zo'n 50 arrestanten werden door de ME naar bussen aan de rand van het plein gebracht. De politie schat dat er zo'n 1500 mensen aanwezig waren.
» NOS
zondag 24 januari 2021, 18:48 uur
Demonstratie in Amsterdam beëindigd, meer dan honderd arrestaties
NU.nlDe politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Dat werd ontruimd, maar rondom het plein bleef het lang onrustig. Meer dan honderd personen werden aangehouden door de politie.
» NU.nl
zondag 24 januari 2021, 17:39 uur
Demonstratie in Amsterdam beëindigd, omgeving Museumplein blijft onrustig
NU.nlDe politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Dat werd ontruimd, maar rondom het plein bleef het onrustig. De Mobiele Eenheid houdt de situatie in de omliggende straten rond het begin van de avond nog nauwlettend in de gaten.
» NU.nl
zondag 24 januari 2021, 17:19 uur
Politie grijpt in bij demonstraties tegen corona-regels
NOSIn Amsterdam en Eindhoven heeft de politie een einde gemaakt aan verboden demonstraties. Agenten gebruikten daarbij waterkanonnen, paarden, honden en wapenstokken. In beide steden is met vuurwerk gegooid naar de politie en in Eindhoven gebruikten agenten traangas tegen demonstranten.
» NOS
zondag 24 januari 2021, 16:58 uur
Zo wordt Museumplein schoongeveegd
de TelegraafHonderden demonstranten verzamelden zich zondagmiddag op het Museumplein in Amsterdam om te protesteren tegen de coronaregels. Agenten gebruiken een waterwerper, wapenstokken, honden en paarden om er een einde aan te maken.
» de Telegraaf
zondag 24 januari 2021, 15:37 uur
Mobiele Eenheid moet ingrijpen op Museumplein
Blik op NieuwsOp het Museumplein in Amsterdam is het tot een treffen gekomen tussen de politie en demonstranten. Om het plein schoon te vegen heeft de burgemeester van Amsterdam een noodbevel uitgevaardigd.
» Blik op Nieuws
zondag 24 januari 2021, 14:36 uur
Demonstratie tegen coronamaatregelen loopt opnieuw uit de hand
RTV N-HAMSTERDAM - De demonstratie op het Museumplein is beëindigd. Honderden mensen verzamelden zich om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De gemeente gaf om 14.25 uur een noodbevel af, waarop het plein werd leeggeveegd.
» RTV N-H
zondag 24 januari 2021, 14:35 uur
Terugblik: voor tweede week op rij confrontatie tussen politie en demonstranten
RTV N-HAMSTERDAM - In Amsterdam is opnieuw gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Net als vorige week greep de politie in, onder meer met een waterkanon. Bekijk hier de beelden terug. 
» RTV N-H
zondag 24 januari 2021, 14:23 uur
Politie veegt Museumplein in Amsterdam schoon met waterkanon
de TelegraafDe politie en de Mobiele Eenheid hebben zondagmiddag in Amsterdam het Museumplein schoongeveegd. Honderden mensen hadden zich daar verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels. Agenten gebruikten wapenstokken, paarden, honden en een waterkanon.
» de Telegraaf
zondag 24 januari 2021, 11:08 uur
Politie grijpt hard in bij coronaprotesten in Eindhoven en Amsterdam
NOSOp het Amsterdamse Museumplein en het 18 Septemberplein in de binnenstad van Eindhoven heeft de politie met waterkanonnen, paarden, honden en de wapenstok een einde gemaakt aan verboden demonstraties tegen de coronamaatregelen van de regering. In beide steden is met vuurwerk gegooid naar de politie en in Eindhoven gebruikte de politie traangas tegen demonstranten.
» NOS
zondag 24 januari 2021, 10:54 uur
Maatregelen in Amsterdam en Eindhoven wegens mogelijke protesten
NU.nlHet Amsterdamse Museumplein en de binnenstad van Eindhoven zijn sinds 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie er preventief mag fouilleren. In beide steden zijn er aanwijzingen dat mensen ondanks een verbod willen demonstreren en bereid zijn daarbij geweld te gebruiken.
» NU.nl
zondag 24 januari 2021, 10:21 uur
Museumplein aangewezen als risicogebied, mogelijk opnieuw demonstraties
RTV N-HAMSTERDAM - Het Museumplein is door burgemeester Halsema aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie preventief mensen op het plein mag fouilleren. Er zijn aanwijzingen dat opnieuw mensen met wapens naar het plein willen komen en geweld willen plegen. 
» RTV N-H
zondag 24 januari 2021, 10:19 uur
Politie mag preventief fouilleren op Museumplein vanwege mogelijk protest
NU.nlHet Museumplein in Amsterdam is zondag vanaf 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat vanwege aanwijzingen dat opnieuw mensen met wapens naar het plein willen komen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De politie heeft doordat het gebied is aangewezen als veiligheidsrisicogebied de mogelijkheid om mensen preventief te fouilleren.
» NU.nl
zondag 24 januari 2021, 10:14 uur
Amsterdam en Eindhoven zetten zich schrap voor nieuwe onlusten
de TelegraafDe politie is zondagmiddag massaal aanwezig in de binnenstad van Eindhoven en rondom het Museumplein in Amsterdam. Ze zijn paraat voor demonstraties die mogelijk gepaard kunnen gaan met geweld. Ook op de routes naar Eindhoven houden agenten een oogje in het zeil. Bij binnenkomst worden diverse auto’s gecontroleerd.
» de Telegraaf
zaterdag 23 januari 2021, 16:04 uur
Demonstratie voor vrijlating Navalny op Museumplein
Blik op NieuwsOp het Museumplein in Amsterdam waren zaterdag rond de honderd betogers samen gekomen om de vrijlating van Kremlin-criticus Aleksej Navalny te eisen.
» Blik op Nieuws
vrijdag 22 januari 2021, 20:29 uur
Amsterdamse politie 'schroeft capaciteit hoog op' voor mogelijke demonstratie op zondag
RTV N-HAMSTERDAM - De politie bereidt zich voor op een nieuwe demonstratie zondag. Michel Reijinga, de oorspronkelijke organisator van het protest van afgelopen weekend, zei dinsdag al dat hij de komende zondagen op het Museumplein is om daar naar eigen zeggen een kopje koffie te drinken. 
» RTV N-HFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: RTV N-H
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H

Meer nieuws uit Amsterdam

4 maart 18:32Liquidatie Amsterdam: 'Hij was binnen 2 minuten overleden'
4 maart 14:23Jongen (17) met vuurwapen aangehouden in Amsterdam
3 maart 23:00Ineens werkt hij nergens meer: de app die waarschuwt voor parkeercontroleurs
3 maart 19:47Keith B. veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor verkrachting jonge vrouw
3 maart 17:03Twintig klagers willen alsnog vervolging Akwasi
2 maart 19:12Rechtbank zet streep door undercovertraject en spreekt moordverdachten in cold case vrij
2 maart 14:37Enorme schade bij plofkraak: "De hele winkel is total-loss"
1 maart 21:48Justitie gaat Henk Rommy vervolgen voor dubbele liquidatie Antwerpen
1 maart 19:31OM eist tot vier jaar cel wegens ‘dood door schuld’
28 februari 21:38Politie verricht 17 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein
28 februari 15:03Politie doet onderzoek naar gewapende overval op Domino's Pizza
27 februari 22:40Ruiten Joodse begraafplaats gesneuveld, ook koosjer restaurant opnieuw beklad
27 februari 17:13Oude brandweerbus als leenauto meegegeven in Amsterdam
27 februari 10:30Advocaat: ouders dachten dat in container gevonden baby overleden was
26 februari 16:37Gemeente sluit ingangen Vondelpark opnieuw af voor bezoekers
26 februari 16:30Nederlander (21) opgepakt in Valencia voor dodelijke schietpartij rond Amsterdamse rapscene
26 februari 13:44Blote demonstratie op Overtoom in Amsterdam
25 februari 18:12Februaristaking herdacht in Amsterdam
25 februari 15:37Vondelpark gesloten vanwege te grote drukte en coronamaatregelen
25 februari 15:32Amsterdam sluit te drukke Vondelpark af
RSS.