menu
zoek

Nieuws Bladel

Facebook delen

Invallen in onderzoek naar computercriminaliteit

donderdag 11 januari 2018, 15:19 uur

Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant heeft donderdagochtend invallen gedaan op twee adressen in Bladel. De invallen vinden hun oorsprong in een internationaal onderzoek naar computercriminaliteit. In verband met dat onderzoek werden eerder op verschillende plekken in Europa al arrestaties verricht.


Het van oorsprong Duitse onderzoek was gericht op verdachten die die bezighielden met het moeilijker traceerbaar maken van virussen en malware door antivirussoftware. Malware bevat kwaadaardige programma’s die je computer ontregelen en afluisteren. Ook kan er als gevolg van malware belangrijke (persoonlijke) informatie worden gestolen met alle gevolgen van dien.

Crypters
Tijdens het onderzoek kwamen diensten als counter anti-virusplatforms en zogenaamde crypters naar voren. De eerste dienst test malware op antivirusproducten om te onderzoeken of deze worden herkend. De crypter kan gebruikt worden om malware te verstoppen in legitieme applicaties zodat deze onherkenbaar worden gemaakt. Tijdens het Duitse onderzoek werd de beheerder van de softwareproducten aangehouden en zijn de server en database in beslag genomen.

Analyse
Op basis van een analyse van de inbeslaggenomen informatie achterhaalde de Duitse politie een grote hoeveelheid aan persoonlijke gegevens van klanten van over de hele wereld. Tijdens een internationale actie in juni 2017 werden in dat verband al arrestaties verricht in Cyprus, Italië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De actie werd ondersteund door het European Cybercrime Centre van Europol.

Verblijfplaatsen
Uit onderzoek bleek dat ook een aantal klanten woonachtig was in Oost-Brabant. Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant wist de werkelijke verblijfplaats van de verdachten te achterhalen. In november werd op locaties in Sint-Oedenrode en Eindhoven al een inval gedaan. Daarbij werden computerapparatuur en gegevensdragers in beslag genomen. Op de adressen die vandaag werden bezocht zijn opnieuw digitale gegevensdragers meegenomen. Alle data wordt verder geanalyseerd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Specialistische kennis
Als de maatschappij verandert, verandert de politie mee. Na de oprichting van het Team High Tech Crime op nationaal niveau, krijgen ook de regionale eenheden een cybercrimeteam. Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant pakt niet alleen cybercrimezaken aan, maar deelt ook kennis met alle andere politiecollega’s. Zo verspreidt de kennis van cybercrime zich als een olievlek binnen de organisatie. Zo kunnen we slachtoffers beter helpen en tegelijkertijd de samenleving weerbaarder maken tegen deze nieuwe vormen van criminaliteit.

Cybercrime
De computer en internet zijn niet meer weg te denken. Computertechnologie (ICT) vernieuwt zich razendsnel. Hiermee is ook cybercrime onderdeel geworden van onze dagelijkse wereld. De politie werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven om cybercrime op te sporen en te bestrijden. U kunt ons daarbij helpen door aangifte te doen en uzelf te beschermen. Kijk op onze themapagina voor meer informatie.

Georganiseerde criminaliteit in Bladel
High tech crime in Bladel

» Politie.nl
Kaart nieuws Bladel. Locatie nieuws: 51.36296 / 5.21364


donderdag 11 januari 2018, 16:24 uur
Invallen in Bladel in groot onderzoek naar computercriminaliteit
Brabants DagbladBLADEL - Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant heeft donderdagochtend invallen gedaan op twee adressen in Bladel. Daarbij zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
» Brabants DagbladFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Bladel

11 januari 14:57Zes jaar cel voor overval op bejaarde vrouw, ook tipgever bestraft
12 december 16:09Flinke celstraffen geëist tegen Rabobende voor overval bejaarde vrouw
27 oktober 17:52De uitzending van 27 oktober
27 oktober 13:25Vluchtelingen uit tentenkamp Bladel verlaten azc Budel 'met onbekende bestemming’
26 oktober 16:21Tientallen migranten met kinderen al dagenlang in bos bij Bladel
17 september 15:21Drie Belgen krijgen tot 14 jaar cel voor fatale ripdeal in 2001 in Bladel
16 september 12:06Hond beschermt baasje iets té goed
16 september 08:32Hond beschermt gewonde vrouw tegen ambulancepersoneel
10 september 10:59Oorzaak fatale caravanbrand niet meer te achterhalen
24 augustus 11:5116 jaar cel geëist tegen drie Belgen die Jan van Mosselveld uit Bladel neerschoten
17 juli 13:11Scooter glijdt uit over paardenpoep, bestuurder raakt gewond
16 juli 13:10Vrouw aangehouden na doorrijden aanrijding waarbij fietser ernstig gewond raakte
15 juli 21:42Man komt om na brand in woning Bladel
9 april 17:50Bankmedewerker (22) uit Eindhoven aangehouden voor gewelddadige woningoverval in Bladel
4 april 12:29Nieuwe arrestatie voor gewelddadige overval Rabobende
4 april 11:54Nieuwe aanhouding voor overval in zaak Rabobankmollen
28 maart 10:30Man (24) opgepakt voor gewelddadige overval Bladel
28 maart 09:32Man (24) opgepakt in Breda voor overval in zaak Rabobankmollen
18 februari 17:11Man valt tijdens het zagen van ladder in Bladel, slachtoffer naar Tilburgs ziekenhuis
24 januari 09:10Dader overval Bladel mogelijk vermoord in Breda
RSS.