menu
zoek

Nieuws Breda

Bavel, Breda - Dankzij goed politiewerk bijna 30 gsm’s terug naar rechtmatige eigenaar

vrijdag 6 maart 2020, 13:00 uur

De politie is de afgelopen weken volop bezig geweest met het onderzoek naar 32 gestolen mobiele telefoons. Dankzij goed recherchewerk hebben inmiddels 29 mensen hun mobiele telefoon weer terug. Op woensdagmiddag 4 maart 2020 hielden we bovendien een verdachte van de diefstal van de telefoons aan.

Waar: Gilzeweg in Breda

Politiemensen troffen in de nacht van zondag 23 op maandag 24 februari 2020 rond 04.00 uur in een weiland aan de Gilzeweg in Bavel een tas met daarin 32 gestolen telefoons aan, nadat ze een man op een fiets wilden controleren na een overtreding. Toen de man de politiemensen zag, ging hij er te voet vandoor. De politiemensen zetten te voet de achtervolging in, waarbij de verdachte zich al vluchtend door een drassig weiland ontdeed van diverse spullen, waaronder een tas. Omdat de agenten de vluchtende man niet meer konden achterhalen, hebben ze zich ontfermd over de achtergebleven spullen. In de tas troffen ze vervolgens 32 mobiele telefoons aan en een legitimatiebewijs waarvan ze vermoedden dat het van de gevluchte man was.

Onbegrip
Op de Facebookpagina ‘politie gemeente Gilze-Rijen’ plaatsten politiemensen een bericht over de vondst van de telefoons. In dat bericht vroegen ze of er mensen waren die hun telefoon herkenden en riepen ze mensen, van wie recent een telefoon gestolen is, op zich te melden.  We begrijpen dat veel mensen die het slachtoffer zijn geworden van diefstal of zakkenrollerij en daarbij hun telefoon zijn kwijt geraakt, willen weten of het om hun eigendom gaat. Dat is echter niet zo simpel als sommige mensen in de reacties onder het Facebookbericht deden voorkomen. Omdat onder het Facebookbericht veel vragen en kritische reacties stonden, lichten we graag ons werkproces wat uitgebreider toe.

Onderzoek opstarten
De politie moet van alle in beslag genomen spullen, dus in dit geval ook van alle 32 gsm’s, een afzonderlijke, zogeheten ‘kennisgeving van inbeslagneming’ opmaken. In die kennisgeving legt de politie vast wat ze in beslag heeft genomen, waar, wanneer en waarom dat gebeurd is, indien bekend wie het voorwerp in zijn of haar bezit had toen de politie het in beslag nam, en wat het precies is. Gaat het om een mobiele telefoon, dan legt de politie onder andere merk, type en kleur vast. Alle mobiele telefoons zijn daarna afzonderlijk verpakt. Een hulpofficier van Justitie beslist vervolgens wat er verder moet gebeuren. In dit geval heeft de hovJ beslist dat de telefoons voor nader onderzoek aan het bureau moesten worden gehouden. In de tussentijd kan er bijvoorbeeld gekeken worden of er sporen op een inbeslaggenomen goed zitten, die kunnen leiden tot het 

Herkomst telefoons achterhalen
In de loop van de maandagochtend 24 februari bleek op het bureau dat twee telefoons direct konden worden herleid naar hun rechtmatige eigenaar. Deze mensen hadden ICE contactpersonen op hun telefoon staan. ICE staat voor In Case of Emergency. De gegevens van deze contactpersonen zijn ook zichtbaar wanneer een mobiele telefoon werkend, maar geblokkeerd is. Een politiemedewerker heeft vervolgens contact opgenomen met deze mensen en uit die gesprekken bleek dat beide telefoons vermoedelijk tijdens carnaval zijn gestolen in horecagelegenheden in het centrum van Breda. Rechercheurs van basisteam Markdal zijn vervolgens verder gegaan met het onderzoek naar de eigenaren van de overige 30 telefoons.  Het lukte de rechercheurs in nagenoeg alle gevallen om het IMEI-nummer van de telefoon te achterhalen. IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity, ook wel het identiteitsnummer van de mobiele telefoon genoemd. Vervolgens hebben de rechercheurs deze IMEI-nummers vergeleken met de IMEI-nummers die mensen die aangifte van verlies of diefstal van hun mobiele telefoon hebben gedaan, hadden vermeld in die aangifte.

Aangifte doen is belangrijk
Uiteindelijk wisten de rechercheurs na verschillende onderzoeken 29 eigenaren te achterhalen.  Alle telefoons bleken rond carnaval te zijn ontvreemd in horecagelegenheden in de Bredase binnenstad. Hieruit blijkt wel dat het dus heel belangrijk is om altijd aangifte te doen en in deze aangifte zoveel mogelijk details te vermelden. Alleen de opmerking ‘ik herken mijn telefoon’ is niet voldoende om uw eigendom terug te krijgen. U moet kunnen aantonen dat iets van u is. Ook de opmerking ‘mijn legitimatiebewijs zit in het hoesje bij mijn telefoon’ is niet voldoende. De dief kan immers ook uw legitimatiebewijs hebben gestolen.

Verdachte aangehouden
Rechercheurs hebben, in overleg met de officier van Justitie, op woensdagmiddag 4 maart 2020 een 33-jarige inwoner van Gilze buiten heterdaad aangehouden op verdenking van diefstal van de gsm’s. Dat gebeurde onder andere op basis van het signalement dat de politiemensen die achter de vermeende dief hebben aangezeten hebben vastgelegd en op basis van de gegevens op het achtergebleven identiteitsbewijs. Deze verdachte is na een uitgebreid verhoor heengezonden maar hij blijft verdachte. Het onderzoek wordt voorgezet.

Diefstal/Heling in Breda

» Politie.nl


Kaart nieuws Breda. Locatie nieuws: 51.56098 / 4.83783 Gilzeweg


vrijdag 6 maart 2020, 13:39 uur
29 mensen hebben hun telefoon terug na vondst 32 gestolen toestellen in Breda
BN DeStemBREDA - Van de 32 gestolen mobiele telefoons die met carnaval in Breda zijn gevonden, heeft de politie inmiddels 29 eigenaren achterhaald. Een 33-jarige inwoner van Gilze is aangehouden als verdachte.
» BN DeStemFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Breda

5 april 08:25Groot feest met dj en lichtshow stopgezet in Breda, tientallen aanwezigen dansen dicht op elkaar
4 april 20:54Autocrossers verzamelen zich voor illegale wedstrijden, politie deelt 30 boetes uit
4 april 11:39Auto vol met hennepafval leidt naar hennepdrogerij in Breda
1 april 06:11'Vechten, ma, hou vol!' Een weekend op de corona-afdeling van het Amphia Ziekenhuis
31 maart 19:47Nederlander komt om bij ongeval in Belgische file bij grenscontrole
31 maart 09:14Weer vier mensen overleden aan coronavirus bij Amphia, 89 patiënten in ziekenhuis
30 maart 17:01Man op crossmotor komt ten val tijdens vlucht voor politie in Breda en wordt aangehouden
30 maart 15:14Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto
29 maart 09:20Weer vier coronapatiënten overleden in Amphia Breda
28 maart 16:09Man met meerdere nepwapens aangehouden
28 maart 13:48Man overmeesterd in supermarkt in Breda, had meerdere nepwapens bij zich
28 maart 08:03Opnieuw vier coronapatiënten overleden in Amphia Breda, totaal nu op 26
27 maart 19:51André (55) wacht door corona lang op zijn openhartoperatie: ‘Voel me een tikkende tijdbom’
27 maart 15:30Voetganger overleden na aanrijding op VOP
27 maart 15:21Man aangehouden die met 10.000 euro op zak liep en zich met rijbewijs van een ander legitimeerde
27 maart 07:20LIVEBLOG CORONAVIRUS: BrabantZorg neemt patiënten over, vier coronapatiënten overleden in Breda
26 maart 19:38Agenten geven met sirenes en zwaailichten eerbetoon aan personeel van het Amphia Ziekenhuis
26 maart 13:11Het 'corona-hoesten en -spugen' gaat maar door: weer rechtszaken en aanhoudingen
26 maart 10:38Invalide man mishandeld met eigen wandelstok in Breda
25 maart 16:14Breda geeft bedrijfsleven en instellingen uitstel van betaling van lokale belastingen
RSS.