menu
zoek

Nieuws Eindhoven

Dit zijn de stadions van Eredivisieclubs in Nederland

vrijdag 18 december 2020, 09:04 uur

We maken een rondje langs de stadions van de 18 clubs in de Nederlandse Eredivisie. We beschrijven de stad, de naam, wie er in speelt, wanneer het gebouwd is en hoeveel toeschouwers erin kunnen.

PSV Eindhoven – Philips Stadion
We beginnen in Eindhoven, de lichtstad in Noord-Brabant. Daar ligt het Philips Stadion, de thuishaven van PSV en genoemd naar de grote sponsor van de club, die zelfs in de naam van de club zit.
In het Philips Stadion is plek voor ongeveer 35.000 toeschouwers. Het stadion wordt al gebruikt sinds 1913, het jaar dat PSV werd opgericht.



Feyenoord – Stadion Feijenoord (de Kuip)
Het tweede stadion dat we benoemen is waarschijnlijk het meest populaire van Nederland. Stadion Feijenoord, vooral bekend als ‘de Kuip’, staat er al sinds 1937 en biedt plaats aan ruim 51.000 toeschouwers.
Al jaren gaan er geruchten dat Feyenoord een nieuw stadion zal krijgen, maar er is ook veel tegenstand. De Kuip is uniek en fans zouden liever een verbouwing zien. Als er gescoord wordt door Feyenoord dan trilt de Kuip letterlijk op zijn grondvesten, een bijzondere gewaarwording.

Ajax - Johan Cruijff ArenA
We maken een stap naar het grootste stadion van Nederland. De Johan Cruijff ArenA is de thuishaven van Ajax, topfavoriet in de Eredivisie volgens de bookmakers.
In het stadion, genoemd naar de grootste Nederlandse voetballer ooit, kunnen 55.600 toeschouwers plaatsnemen. Dat is de afgelopen jaren naar dat aantal getrokken, na enkele verbouwingen. De ArenA werd geopend in 1996, tot die tijd speelde Ajax in stadion de Meer.



RKC Waalwijk – Mandemakers Stadion
Na de drie grootste stadions van Nederland maken we een stapje naar het kleinste stadion van de Eredivisie. Het Mandemakers Stadion in Waalwijk biedt slechts plek aan 7508 toeschouwers.
Het stadion werd geopend in 1996 en ging de eerste jaren door het leven als Stadion Olympia. Uiteindelijk werd in 1999 de naam aangepast naar Mandemakers Stadion.

VVV Venlo - Covebo Stadion - De Koel
Het stadion in Venlo ligt in een kuil, en wordt daarom ‘de Koel’, Venloos dialect voor kuil, genoemd. Precies 8000 mensen passen er in het stadion van VVV.
De naam Covebo komt van de sponsor, die er in elk geval voor twee jaar de naam aan heeft verbonden. Het stadion werd in 1972 geopend.

FC Emmen – Stadion Meerdijk
Stadion Meerdijk van FC Emmen werd geopend in 1977 en kan 8600 toeschouwers herbergen. Het stadion werd in het verleden regelmatig gebruikt voor interlands van jeugdteams.
FC Emmen speelt pas sinds kort in de Eredivisie, waardoor het stadion nu ook pas in beeld komt bij het grote publiek.

Fortuna Sittard – Fortuna Sittard stadion
We maken weer een sprongetje naar het zuiden en komen uit in Sittard. Het stadion draagt de naam van de club. In het verleden werden ook wel sponsornamen aan het stadion gehangen, maar sinds 2014 heet het stadion zo.
Er kunnen 12.800 mensen in het stadion, dat eind 1999 geopend werd.

Sparta Rotterdam - Sparta stadion – het Kasteel
Een iconisch stadion, dat is het Kasteel in Rotterdam. Het stadion van Sparta werd in 1916 geopend en is daarmee één van de oudste stadions van Nederland.
Er kunnen 11.000 mensen in het stadion, tijdens een thuisduel van Sparta. De naam is gekomen door de twee torentjes bij de ingang van het stadion.

Heracles Almelo – Erve Asito
Vroeger heette het stadion van Heracles Almelo het Polman Stadion, maar tegenwoordig is de sponsor de naamgever.
Er kunnen 12.080 mensen in het stadion, dat in 1999 de opening had. Daarna is het stadion twee keer uitgebreid en gerenoveerd, waardoor er nu veel meer mensen in kunnen dan eerst.

PEC Zwolle - MAC³PARK stadion
Nog zo’n stadion dat de naam van de sponsor is gaan dragen. Het stadion werd in 2009 geopend en biedt plek aan 14.000 fans.
De naam was vroeger het IJsseldelta Stadion. Als het lukt wil de club in de toekomst de capaciteit uitbreiden naar zo’n 18.000 plekken.

Willem II - Koning Willem II-stadion Het Koning Willem II stadion in Tilburg staat er al sinds 1920, maar werd in 1995 herbouwd. Er kunnen 14.700 mensen in het stadion.
De term ‘Koning’ werd in 2009 toegevoegd aan de naam van het stadion, dat daarvoor gewoon Willem II stadion heette.

ADO Den Haag – Cars Jeans Stadion
De namen van het stadion waren vroeger ADO Den Haag Stadion en Kyocera Stadion, maar tegenwoordig heet het stadion het Cars Jeans Stadion.
De thuishaven van ADO werd geopend in 2007 en er kunnen 17.000 fans plaatsnemen op de tribunes.



AZ Alkmaar – AFAS Stadion
In Alkmaar staat het AFAS-stadion, dat vorig jaar veel in het nieuws is geweest door het ingestorte dak. Het stadion werd in 2006 geopend en was daarmee de opvolger van de Alkmaarderhout.
Er passen 17.250 mensen in het stadion.

FC Groningen - Hitachi Capital Mobility Stadion (Euroborg)
De Euroborg, tegenwoordig door het leven gaande als Hitachi Capital Molility Stadion, is de thuishaven van FC Groningen.
Er passen iets meer dan 22.250 mensen in het stadion, dat begin 2006 de deuren opende. De kosten voor het nieuwe stadion waren ruim 45 miljoen euro, en moesten ervoor zorgen dat FC Groningen een stabiele subtopper zou worden.

FC Utrecht - Stadion Galgenwaard
Het stadion van FC Utrecht werd al in 1936 gebouwd, maar heeft begin van deze eeuw een flinke verbouwing ondergaan. Er passen sindsdien ruim 23.000 bezoekers in.
Utrecht speelt sinds de start in 1970 in het stadion, dat tijdelijk Stadion Nieuw-Galgenwaard heette, totdat de naam werd aangepast naar Stadion Galgenwaard.

SC Heerenveen – Abe Lenstra Stadion
Het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen is vernoemd naar het icoon van de club. Het is het vijfde stadion van Nederland, met iets meer dan 27.000 zitplaatsen.
Het stadion werd in 1993 geopend en is vernoemd naar oud-voetballer Abe Lenstra.

Vitesse – Stadion Gelredome
Het eerste stadion ter wereld met een uitschuifbaar veld, dat is het Gelredome in Arnhem. In 1998 werd het stadion, waarvan ook het dak dicht kan, geopend voor voetbalclub Vitesse.
Als er concerten en dergelijke georganiseerd worden kan het veld buiten het stadion rusten, zodat het niet teveel lijdt onder de stampende voeten. Er kunnen maximaal zo’n 30.000 mensen in het stadion.

FC Twente – De Grolsch Veste
Het laatste stadion in dit rijtje is dat van FC Twente, de Grolsch Veste. Het stadion in Enschede is het vierde stadion van Nederland en er kunnen inmiddels ruim 30.000 fans in.
Bij de opening was dat aantal slechts 13.000, maar het stadion werd twee keer flink uitgebreid.






Meer nieuws uit Eindhoven

24 april 17:25Meerdere voertuigen botsen op A2: fikse file richting Eindhoven
23 april 21:06Man die vingertoppen van ontvoerde man afknipte krijgt 14 jaar celstraf
23 april 15:59Politie onderzoekt beschieting Eindhovense woning
23 april 13:40Willem Weijs vertrekt na een seizoen als hoofdcoach bij FC Eindhoven
22 april 20:07Beroving met vuurwapen op station, politie houdt verdachte aan
17 april 13:17Vrouw aangehouden dodelijk steekincident Eindhoven
16 april 13:00De Most Wanted van Brabant: deze vijf boeven blijven ontkomen aan de politie
15 april 09:00Olympische droom Jesse Puts spat uiteen
13 april 16:31LIVE eredivisie | Sluizen gaan open in Eindhoven: PSV scoort twee keer tegen crisisclub Vitesse
9 april 09:54Man trapt etalageruit van de Bijenkorf in: warenhuis baalt
7 april 17:40Eindhovense vaders Johan (44) en Joris (46) gokten met hun leven in Belgisch drugslab en verloren
6 april 20:00Dit was de warmste plek van Noord-Holland op de warmste 6 april in de geschiedenis
6 april 10:55Noodlottig ongeluk met trein wordt man (21) fataal
5 april 20:00Barendrechtse spermadokter Karbaat verwekte nog veel meer kinderen dan we al wisten
5 april 18:00Arm en rijk leven in Eindhoven het meest gescheiden: bewoners merken niets
1 april 14:51Brand in dak van restaurant Evoluon: 'Er hingen net mensen in de tijdmachine’
1 april 12:37Man weigert onderzoek na bloedafname
29 maart 21:00Politie vermoedt vergissing bij beschieten Eindhovense woning
29 maart 12:18Gevecht tussen twee honden eindigt in steekpartij, man aangehouden
28 maart 14:15Vrachtwagen rijdt tegen viaduct, chauffeur ernstig gewond
RSS.