menu
zoek

Nieuws Eindhoven

Eindhoven / Helmond / Apeldoorn / Zeeland - Zeven verdachten aangehouden voor mensenhandel

dinsdag 15 maart 2022, 07:30 uur

Op 1 februari hield de politie zeven verdachten aan in een grote mensenhandelzaak. Zes van hen zijn voorgeleid. Ze worden verdacht van mensenhandel, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie.

Criminele organisatie Het onderzoek met de naam Harare startte al in 2021 en komt voort uit een ander onderzoek. De hoofdverdachte, een 38-jarige man zonder vast woonadres, zou zich mogelijk schuldig maken aan mensenhandel en geld witwassen. Al snel leverde het onderzoek meer verdenkingen op. We zien de verdachten samen als een criminele organisatie. Er was sprake van een bepaalde rolverdeling. Denk aan verdachten die als chauffeurs optreden, huizen regelden en afspraken maakten. Er waren ook verdachten die afspraken maakten met vrouwen en hen benaderde via bijvoorbeeld het internet. De verdachten lieten (kwetsbare) vrouwen in de prostitutie werken. Een groot deel van de verdiensten van de vrouwen werd afgenomen voor eigen gebruik.  De hoofdverdachte zou vermoedelijk al jaren bezig zijn. Het lijkt erop dat hij een flink aantal vrouwen voor zich had werken over verschillende periodes. Hij heeft hier naar alle waarschijnlijkheid veel geld mee verdiend. Hoewel de verdachte geen legale inkomsten had, leidde hij een riant leven. Het financieel onderzoek naar hem loopt nog. Kwetsbare vrouwen Het onderzoek leidde, voor zover bekend, naar 19 kwetsbare slachtoffers. Een groot deel van deze kwetsbare vrouwen was al gekend met hulpverlening. Sommige van hen spreken geen Nederlands, een aantal slachtoffers heeft geen rechtmatige verblijfsstatus in Nederland, maar er zijn ook slachtoffers die kampen met verslavingen en schulden. De verdenking is dat deze vrouwen gedwongen werden om in de prostitutie te werken. Onderzocht wordt of er meer vrouwen slachtoffer zijn geworden. Misdaad mag niet lonen Tijdens de actiedag zijn diverse goederen in beslag genomen zoals, auto’s, geld, dure merkkleding, een duur horloge, televisies en luxe artikelen met veel waarde. Misdaad mag niet lonen. Daarom werd al in een vroeg stadium ingezet op vergoeding van de schade van de slachtoffers. Het afpakken van crimineel vermogen is een waardevol middel in de bestrijding van criminaliteit. Meer aanhoudingen Naast de zeven verdachten in deze zaak die werden aangehouden op 1 februari werden de afgelopen tijd nog eens vier verdachten gehoord en één verdachte aangehouden, omdat ze ervan verdacht worden een rol te hebben in het faciliteren van de seksuele uitbuiting. Wij sluiten meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uit. Mensenhandel De afdeling vreemdelingenpolitie, identificatie en mensenhandel (AVIM) heeft zich samen met het Openbaar Ministerie ingezet voor deze zaak. Mensenhandel komt overal voor, ook in Nederland. Slachtoffers bevinden zich in een kwetsbare positie. Zij worden keer, op keer, op keer uitgebuit of waarbij er grote inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke en lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Zij worden misbruikt voor het eigen gewin van de daders. De uitbuiting kan samengaan met dwang, geweld, chantage en misleiding.


» Politie.nl


Kaart nieuws Eindhoven. Locatie nieuws: 51.45016 / 5.45854


dinsdag 15 maart 2022, 08:50 uur
Politie pakt bende in mensenhandel op rond Eindhoven, vrouwen gedwongen tot prostitutie
de GelderlanderEINDHOVEN/HELMOND - De politie heeft acht verdachten in een grote mensenhandelzaak aangehouden in de regio Eindhoven. Ze worden verdacht van mensenhandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.
» de GelderlanderFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: de Gelderlander

Meer nieuws uit Eindhoven

30 maart 16:44Nieuwe technieken in heropend onderzoek dood Ferdi Mathilda
30 maart 15:03Vliegtuig heeft technische problemen in de lucht, maakt voorzorgslanding op Eindhoven Airport
29 maart 08:39Treinen tussen Den Bosch en Boxtel rijden weer
28 maart 17:43OM niet in beroep tegen vrijspraak terreurverdachten
28 maart 11:22Ultieme poging gewelddadi­ge dood Ferdi Mathilda in Eindhoven op te lossen
27 maart 05:30Ergernis om ’coulante’ aanpak klimaatdemo: ’Geldt wet soms niet als je voor aarde strijdt?’
25 maart 11:22Man gearresteerd voor beschieten woning in Eindhoven
25 maart 07:22Gemeente Eindhoven sluit TikTok af voor ambtenaren
23 maart 17:35Video | Drone filmt kunstburcht voor dassen langs spoor in Molkwerum
23 maart 13:51Eindhoven Airport waarschuwt reizigers voor demonstratie XR
22 maart 20:14Fout op fout met dodelijke afloop: GGZ-instelling veroordeeld voor overlijden vrouw (29)
21 maart 17:56Poging carjacking in Eindhoven: twee verdachten aangehouden
20 maart 18:14Politiemedewerker ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim
17 maart 09:30Vrouw (36) van vermoorde ‘Witte’ opgepakt: ze probeerde hem mogelijk twee keer te vergiftigen
16 maart 13:56Fraude met Europese subsidies, eigenaren adviesbureau aangehouden
14 maart 17:53Negen terrorismeverdachten uit Eindhoven vanwege ontbreken bewijs vrijgesproken
14 maart 13:05Man steekt A2 over en maakt ochtendwandeling op de middenberm bij Eindhoven
11 maart 23:09Automobilist belandt ondersteboven in sloot bij afrit Eindhoven Airport, had mogelijk gedronken
11 maart 18:49Man met mes in het gezicht gestoken op station Eindhoven Centraal
10 maart 18:33Hond gestolen als baasje boodschappen doet: ‘Wie mij kent weet dat Nacho mijn alles is’
RSS.