menu
zoek

Nieuws Geldermalsen

Politie vindt 68,5 kilo cocaïne in ananassen

donderdag 13 juli 2017, 12:42 uur

De politie heeft de afgelopen weken samen met Belgische autoriteiten in totaal 68,5 kilo cocaïne aangetroffen in containers vol ananassen. De containers met ananassen arriveerden de afgelopen weken afzonderlijk van elkaar via Antwerpen vanuit Costa Rica en hadden Geldermalsen als bestemming. De cocaïne die werd aangetroffen was “waanzinnig inventief verpakt” volgens Teamleider Aart-Jan van het flexteam uit Oost-Nederland.

Wat is een flexteam? Een flexteam is een speciaal team binnen de opsporing dat snel en flexibel ingezet kan worden tegen plegers van zwaardere criminaliteit met een ondermijnend karakter. Ze treden vaak op als het gaat om drugsdelicten, geweldszaken, underground banking of (vuur) wapenhandel. Door de inzet van het flexteam wordt de lokale aanpak versterkt, heterdaadkracht vergroot en het veiligheidsgevoel bij de burger vergroot. Dit flexteam valt onder de Dienst Regionale Recherche van Oost-Nederland. Daarnaast heeft ook elk district een flexteam dat meer georiënteerd is op de inzet en expertise binnen het eigen werkgebied. Op vrijdag 16 juni kreeg de politie een tip binnen over een container met Geldermalsen als bestemming waarin cocaïne verstopt zou zitten. Het speciale flexteam van de politie Oost-Nederland werd ingezet om de partij met mogelijk aanwezige cocaïne in zicht te houden. De container zou vanuit Antwerpen naar Geldermalsen worden gebracht bij een importbedrijf. Daar werd op maandag 19 juni een inval gedaan, zodra een vrachtwagen met een container vol ananassen bij het bedrijf aankwam. Er werd 32 kilo cocaïne aangetroffen in 40 ananassen, verpakt in een totale lading van 21.500 kilo ananassen. Er werden die dag 4 personen aangehouden, 3 mannen en een vrouw. Twee van de mannen, van 25 en 42 jaar uit Geldermalsen, zijn na verhoor aangehouden als verdachten en in beperkende omstandigheden in bewaring gesteld. De eerste lading ananassen

Handwerk
“Elke ananas van de 21.500 kilo is in Geldermalsen door onze handen gegaan, we wilden geen grammetje cocaïne missen. Ook de verpakkingen, dozen en pallets zijn grondig onderzocht” vertelt Aart-Jan. “De 32 kilo die we in Geldermalsen uit de ananassen haalden, waren er zo vernuftig in geplaatst dat we uren bezig waren. Door de bijzondere manier van verpakken, hebben we ook veel geleerd.” De voldoening van het aantreffen van zo’n vondst, is van het gezicht van Aart-Jan af te lezen en klaarblijkelijk al het handwerk waard geweest. Hij laat zien dat het zo extreem zorgvuldig is verwerkt, dat het vermoeden groeide dat er meer containers met ananassen op deze wijze verpakt zouden zijn.  Opengewerkte ananassen

Expertise
Het bedrijf in Geldermalsen was een afleveradres en al snel werd duidelijk dat er meer vergelijkbaar verpakte cocaïne kon volgen. “De ananassen zaten in een container dat per schip vanaf Costa Rica zou zijn vervoerd naar Antwerpen. Zodra bleek dat er inderdaad nog een container ananassen onderweg was, hebben we geen seconde getwijfeld en de Belgische collega’s laten weten dat we hen met onze opgedane ervaring wilden ondersteunen”, vertelt Aart-Jan vol overgave. “Naast de Belgische Federale Politie sloot ook de Antwerpse douane aan en zij vertelden nog nooit dergelijk geprepareerd fruit te hebben aangetroffen.” Op dinsdag 27 juni wordt een nieuw gearriveerde container onderzocht. "Juist doordat we de expertise konden delen, ging het onderzoeken van de 21.500 kilo ananassen nu wel wat sneller,” zegt Aart-Jan. Op 27 juni werden 42 geprepareerde ananassen aangetroffen met 36,5 kilo cocaïne in de lading met eveneens 21.500 kilo ananassen.  Doorgesneden ananas bevat cocaïne

Samenwerking cruciaal
Kort nadat de tweede container was onderzocht, werd bekend dat er nog een derde container aan zou komen in Antwerpen. “Direct hebben we de autoriteiten daarover ingelicht” vertelt Aart-Jan. Dinsdag 4 juli werd eenzelfde hoeveelheid ananassen in Antwerpen bij aankomst onderzocht maar deze keer werd er geen cocaïne aangetroffen. Tijdens het onderzoek is samengewerkt met inlichtingendiensten van de Nederlandse politie maar ook met de Belgische Federale Politie, de Belgische douane en de politie in Costa Rica. Die samenwerking was cruciaal in dit onderzoek omdat er in korte tijd snel en zorgvuldig gehandeld moest worden, op grote afstanden. Daarnaast was de wijze van prepareren en verwerken in het fruit, dusdanig inventief dat de politie de informatie en bevindingen binnen de eigen organisatie maar zeker ook met ketenpartners zal delen. 

Stop ondermijning
Een flexteam is een speciaal team binnen de opsporing dat snel en flexibel ingezet kan worden tegen plegers van criminaliteit met een ondermijnend karakter. Ze treden vaak op als het gaat om drugsdelicten, geweldszaken, underground banking of (vuur) wapenhandel. De aanpak van ondermijnende activiteiten en onveiligheid reikt verder dan de middelen van de politie. Niet elke interventie van de politie leidt tot het oplossen van de ongewenste of onveilige situatie maar is vaak wel een begin. De aanpak van ondermijning is vooral gericht op het bereiken van een duurzaam effect en daarom wordt het verhandelen en verschepen van de cocaïne nader onderzocht door de rechercheafdeling van de politie. Een goede samenwerking met publiek en partners is daarbij cruciaal en noodzakelijk. Geef ondermijning geen kans en meld de politie als u ondermijnende activiteiten vermoedt.

Vernietigd
Alle cocaïne is in beslaggenomen en vernietigd. De overige kilo’s ananassen waren na onderzoek niet meer geschikt voor consumptie en moesten worden vernietigd. Een deel van de staven cocaïne  

Drugs in Geldermalsen

» Politie.nl


Kaart nieuws Geldermalsen. Locatie nieuws: 51.88200 / 5.29109


donderdag 13 juli 2017, 14:50 uur
Cocaïne als tropische verrassing in lading ananas
Hart van NederlandIn Geldermalsen is ruim 68 kilo cocaïne gevonden in containers met tienduizenden ananassen uit Costa Rica. De drugs waren ,,waanzinnig inventief verpakt” in speciaal daarvoor geprepareerde ananassen, zegt de teamleider van de politie. Het met cocaïne gevulde fruit werd vorige maand gevonden tijdens invallen bij een transportbedrijf in Geldermalsen.
» Hart van Nederland
donderdag 13 juli 2017, 14:01 uur
Cocaïne in ananassen
de TelegraafIn Geldermalsen is ruim 68 kilo cocaïne gevonden in containers met tienduizenden ananassen uit Costa Rica. De drugs waren „waanzinnig inventief verpakt” in speciaal daarvoor geprepareerde ananassen, zegt de teamleider van de politie.
» de Telegraaf
donderdag 13 juli 2017, 13:50 uur
Bijna 70 kilo 'inventief verpakte' cocaïne ontdekt tussen ananassen
de GelderlanderGELDERMALSEN - In containers met duizenden kilo's ananas heeft de politie de afgelopen weken in totaal 68,5 kilo cocaïne gevonden. De containers zijn de afgelopen weken afzonderlijk van elkaar via Antwerpen vanuit Costa Rica vervoerd en hadden Geldermalsen als eindbestemming. Twee mannen zitten vast. 
» de Gelderlander
donderdag 13 juli 2017, 13:50 uur
68,5 kilo coke verstopt in ananassen
Omroep GelderlandDe politie heeft de afgelopen weken in containers vol ananassen 68,5 kilo cocaïne aangetroffen. De 'gevulde' ananassen komen uit Costa Rica en werden deels in Geldermalsen onderschept. De drugs waren 'uiterst inventief verpakt', aldus de politie.
» Omroep GelderlandFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Politie.nl
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Geldermalsen

8 juni 11:32Vrachtwagen met 30 ton staal raakt van de weg in Geldermalsen
6 juni 13:23'Voelt als beperkt aantal', tien procent medewerkers fruitbedrijven besmet
3 juni 12:34Resultaten coronatests fruitbedrijven over twee dagen binnen
19 mei 15:25Weggestuurde wethouders West Betuwe blijven voorlopig
11 mei 16:00Fietser van snelweg A15 gehaald die ‘gewoon maar de borden volgde’
11 mei 15:13Pool fietst over A15 richting eerste werkdag
24 april 08:08Grote brand in overslagloods van afvalverwerker Avri
12 april 11:47Vermiste 13-jarige uit Geldermalsen waarvoor alert werd uitgegeven, is terecht
23 februari 12:50Man midden in de nacht mishandeld door gemaskerd drietal
21 december 10:47Goederentreinen 's nachts langzamer tussen Meteren en Boxtel
4 december 13:53Aanrijding op spoor bij Geldermalsen: geen treinen
16 november 08:40Weer treinen Geldermalsen-Tiel na aanrijding
8 oktober 21:40Servaas Stoop (SGP) is de eerste burgemeester van West Betuwe
28 september 07:34Automobilist rijdt hek omver en veroorzaakt ravage
31 augustus 13:34Beslag op computer doneersite Dream or Donate, slachtoffers verenigen zich
30 augustus 06:34Drie dagen lang geen treinen rond Geldermalsen
7 augustus 13:02Toename inbraken in West Betuwe
1 augustus 09:25Automobilist botst tegen boom en rijdt lantaarnpaal uit de grond
5 juni 13:32Leerlingen blussen zelf buitenbrand: ‘Maar we hebben nog geen bedankje gehad’
29 mei 13:30TERUGLEZEN | Willem-Alexander en Máxima doen een rondje Betuwe in sneltreinvaart
RSS.