menu
zoek

Nieuws Groningen

Twee verdachten aangehouden op verdenking van brandstichting en poging moord op journalist

vrijdag 20 augustus 2021, 11:03 uur

De politie heeft vannacht twee personen aangehouden. De mannen worden verdacht van brandstichting en poging moord, nadat zij in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 augustus brandend materiaal in en tegen de woning van een journalist in Groningen hebben gegooid. Bij het incident raakte niemand gewond.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) nemen de zaak hoog op en startten een uitgebreid onderzoek. Er is meteen een buurtonderzoek gedaan en gistermiddag hebben politie en het OM een opsporingsbericht met beelden van de verdachten gepubliceerd. Rechercheonderzoek en tips De verdachten zijn een 32-jarige man en een 31-jarige man, allebei uit Groningen. De politie kwam de verdachten op het spoor door rechercheonderzoek en de tips die binnen kwamen na het delen van de beelden. “Niet alleen de politie heeft deze zaak hoog opgenomen, we zien dat mensen veel hebben meegedacht”, zegt districtschef Frank Smilda. “De beelden zijn massaal gedeeld en de tips hebben er mede voor gezorgd dat de verdachten zo snel konden worden aangehouden.” Beelden verwijderen De beelden van de verdachten zijn van www.politie.nl verwijderd. De politie vraagt iedereen de gedeelde beelden te verwijderen. Op die manier kunnen we het vervolgonderzoek zo zorgvuldig mogelijk doen. Het onderzoek gaat door en de verdachten zullen worden verhoord. Het is nog niet bekend wat de aanleiding is geweest, dat moet blijken uit het vervolgonderzoek. PersVeilig De politie en het OM treden hard op in geval er journalisten mishandeld of belaagd worden. Hoofdofficier Diederik Greive: “Nederland is een vrije rechtsstaat waarin journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen en niet beperkt worden door mensen die ze bedreigen of, nog erger, geweld tegen ze inzetten.” Bij zulke incidenten wordt gehandeld conform de afspraken die zijn vastgelegd in het protocol PersVeilig. De opsporing en vervolging van verdachten bij strafbare feiten tegen journalisten krijgen hoge prioriteit. Verdachten worden sneller voor de rechter gebracht. De strafeis bij agressie en geweld tegen journalisten wordt door het OM verdubbeld. Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen. Meer informatie over PersVeilig lees je hier.


» Politie.nl



vrijdag 20 augustus 2021, 11:31 uur
Twee aanhoudingen na aanslag Groningse journalist, verdacht van poging moord
NOSDe politie heeft twee mannen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze molotovcocktails in en tegen het huis van een journalist in Groningen hebben gegooid. Ze zijn aangehouden op verdenking van poging tot moord.
» NOS
vrijdag 20 augustus 2021, 11:21 uur
Twee verdachten opgepakt voor aanslag met brandbom op Groningse journalist
de TelegraafDe politie heeft vrijdagochtend vroeg twee mannen van 31 en 32 jaar uit Groningen opgepakt voor de aanslag met een molotovcocktail op de woning van journalist Willem Groeneveld.
» de Telegraaf
vrijdag 20 augustus 2021, 11:19 uur
Twee verdachten aangehouden op verdenking van brandstichting en poging moord op journalist
Blik op NieuwsDe politie heeft vannacht twee personen aangehouden. De mannen worden verdacht van brandstichting en poging moord, nadat zij in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 augustus brandend materiaal in en tegen de woning van journalist Willem Groeneveld in Groningen hebben gegooid. Bij het incident raakte niemand gewond.
» Blik op Nieuws
donderdag 19 augustus 2021, 18:19 uur
Verdachten aanslag Groningse journalist op beeld (video)
Groninger KrantGRONINGEN – De politie heeft videobeelden vrijgegeven van twee mannen die molotovcocktails in de woning van journalist Willem Groeneveld hebben gegooid. Op de video is te zien hoe het tweetal de molotovcocktails aansteekt in de portiek om ze vervolgens door het raam te gooien. De aanslag vond afgelopen nacht plaats bij de woning van de …
» Groninger Krant
donderdag 19 augustus 2021, 18:14 uur
Politie deelt beelden van molotovcocktail-gooiers Groningen
NOSDe politie heeft beelden gepubliceerd van twee mannen die ervan worden verdacht dat ze afgelopen nacht een molotovcocktail hebben gegooid door het raam van een Groningse journalist. Op beelden van bewakingscamera's zijn de verdachten duidelijk te zien. Het gaat volgens de politie om twee mannen tussen de 25 en 40 jaar.
» NOS
donderdag 19 augustus 2021, 18:04 uur
Beelden gedeeld van molotovcocktailgooiers bij huis van Groningse journalist
de TelegraafDe politie Groningen heeft herkenbare beelden gedeeld van de twee mannen die in de nacht van woensdag op donderdag meerdere molotovcocktails in en tegen het huis van journalist Willem Groeneveld gooiden. De politie deelt de beelden zo snel na het incident omdat ze dit als „zeer ernstig” aanmerkt, aldus een woordvoerster.
» de Telegraaf
donderdag 19 augustus 2021, 17:41 uur
Video | Politie toont beelden van aanslag op woning van Groningse journalist
NU.nlDe politie heeft donderdag beelden gedeeld van de aanslag op de woning van journalist Willem Groeneveld in Groningen. In de nacht van woensdag op donderdag werden molotovcocktails de woning van de oprichter van het stadsblog Sikkom in gegooid.
» NU.nl
donderdag 19 augustus 2021, 17:35 uur
Politie publiceert beelden van aanval met molotovcocktail bij huis Groningse journalist
de GelderlanderDe politie heeft herkenbare beelden gedeeld van de aanslag met molotovcocktails in en tegen het huis van journalist Willem Groeneveld in Groningen. De politie deelt de beelden zo snel na het incident omdat ze dit als ‘zeer ernstig’ aanmerkt, aldus een woordvoerster.
» de Gelderlander
donderdag 19 augustus 2021, 17:35 uur
Politie publiceert beelden van aanval met molotovcocktail bij huis Groningse journalist
PZCDe politie heeft herkenbare beelden gedeeld van de aanslag met molotovcocktails in en tegen het huis van journalist Willem Groeneveld in Groningen. De politie deelt de beelden zo snel na het incident omdat ze dit als ‘zeer ernstig’ aanmerkt, aldus een woordvoerster.
» PZC



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: PZC

Meer nieuws uit Groningen

1 mei 12:13Kind ernstig gewond door aanrijding in Groningen
28 april 11:55Treinen tussen Beilen en Assen rijden weer
27 april 13:34De scenario's voor Willem II leiden nu bijna allemaal naar promotie
26 april 20:00Laatste fluitsignaal in Tilburg, supporters druipen teleurgesteld af
26 april 19:30Willem II - FC Groningen, Schreuders zorgt voor gelijkmaker, tussenstand 1-1
26 april 08:00Koningsdag Emmen: zo hoef je niets te missen
25 april 19:32Treinen tussen Groningen en Assen rijden weer
24 april 19:30Groningen maakt op 16 mei excuses voor slavernijverleden
24 april 19:03Dalfser burgemeester Erica van Lente voorgedragen als burgemeester van gemeente Midden-Groningen
23 april 20:22Russen stoppen met stedenband tussen Groningen en Moermansk. 'Niet gelukt om waakvlam aan te houden'
23 april 16:33Man overleden na steekincident in Groningen
23 april 15:334 Mijl van Groningen wil in de toekomst 25.000 lopers aan de start
22 april 15:36FC Groningen mét Hidde Jurjus in topper tegen Willem II: rode kaart doelman geseponeerd
20 april 23:06FC Groningen schroeft de spanning in de eerste divisie verder op met ruime zege op SC Cambuur
20 april 16:56In het spoor van de anti-Eelde-activisten op Groningen Airport. 'Dit is vandaag onze rotonde'
19 april 21:00Rondje Groningen: Een hectische... uhhh: historische dag!
18 april 15:16Lichtgewonde bij schietpartij in Groningen
18 april 13:32Wet sluiting gaskraan Groningen gaat vrijdag al in, sneller dan gepland
18 april 10:54Ze zijn wit, wollig en dol op gras: stadskudde is weer aan de slag in Groningen
18 april 10:30Vapiano-pand wordt pop-up expositie van Kunstpunt Groningen. 'Kunnen het beter nuttig gebruiken'
RSS.