menu
zoek

Nieuws Groningen

Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld door politie en OM

woensdag 15 maart 2023, 08:30 uur

Gisteren hoorden zes personen op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ze komen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting binnen zijn gekomen.

Met deze actie zorgen politie en Openbaar Ministerie ervoor dat 33 aangiftes uit het hele land in behandeling worden genomen. Persoonsgerichte aanpak Het belangrijkste doel : het doen stoppen van deze praktijken door een persoonsgerichte aanpak. Marcel Boven van de recherche in Groningen: “Het uitgangspunt is investeren in de lange termijn. Dat betekent ook dat niet strafrecht alléén het meest effectief is. Je kijkt naar de problematiek rondom een verdachte. In sommige gevallen is het duidelijk dat iemand hulpverlening nodig heeft. Met alleen straffen is er een grote kans op herhaling. Daarom werken we samen met de reclassering, bieden we schuldhulpverlening aan en worden er stopgesprekken gevoerd. Verstoren criminele proces Officier van Justitie Jan Hoekman: “Als politie en OM richten we ons bij gedigitaliseerde criminaliteit niet alleen op het opsporen van daders, maar ook op het verstoren van het criminele proces. Door een nauwe samenwerking en snelle afhandeling kunnen we veel aangiftes opvolging geven en geldezels aanpakken op een dag als deze. Het vergroot ook meteen de kans om uit te komen bij de ronselaars van de geldezels, vaak de hoofddaders achter deze delicten”. Resultaten Door de persoonsgerichte aanpak lopen de afdoeningen uiteen. Zo kreeg één persoon een strafbeschikking in de vorm van 30 uur werkstraf. Met vier personen werd een stopgesprek gevoerd door o.a. wijkagenten. Eén verdachte moet zich verantwoorden voor de rechter. Politie en het Openbaar Ministerie willen in de toekomst vaker op deze manier geldezels aanpakken. Word geen geldezel Je stelt je bankrekening beschikbaar in ruil voor geld of dure spullen. Het is te mooi om waar te zijn en je komt van een koude kermis thuis. Je faciliteert oplichters en de pakkans is bij jou het grootst. Je bent altijd traceerbaar, met alle gevolgen van dien, zoals het niet kunnen krijgen van een hypotheek of in de schulden terecht komen. Word daarom geen geldezel! Geef nooit je pinpas af en neem nooit geld op in opdracht van iemand anders. Word je benaderd? Neem contact op met de politie, dat kan ook anoniem.   Een geldezel, ook wel moneymule genoemd, is vaak de eindschakel bij vele vormen van gedigitaliseerde criminaliteit. Als iemand z’n bankpas en/of rekening en pincode geeft, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezel. Hiermee maakt een geldezel zich soms bewust, maar soms ook onbewust, schuldig aan het witwassen van illegaal verkregen geld en blijft de crimineel anoniem. De geldezel heeft vaak het idee dat dit niet strafbaar is, en denkt iemand een dienst te verlenen.


» Politie.nl


Kaart nieuws Groningen. Locatie nieuws: 53.22223 / 6.56334


donderdag 16 maart 2023, 16:49 uur
Justitie geeft waarschuwingen af aan Marktplaats-‘geldezels’
CrimesiteJustitie in Groningen heeft zes zogenaamde ‘geldezels’ boetes opgelegd en een taakstraf. Een verdachte moet zich voor de rechter verantwoorden. De officier van Justitie in de zaak legt aan Crimesite uit waar de zaak om draait.
» Crimesite
woensdag 15 maart 2023, 19:00 uur
Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld
Blik op NieuwsZes personen hoorden dinsdag op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ze komen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting binnen zijn gekomen. Met deze actie zorgen politie en Openbaar Ministerie ervoor dat 33 aangiftes uit het hele land in behandeling worden genomen.
» Blik op NieuwsMeer nieuws uit Groningen

29 mei 23:09Oud-FC'ers Dallinga en Reis met Jong Oranje naar het EK
28 mei 21:31Meerkampster Sofie Dokter voldoet aan WK-limiet
28 mei 17:38'Een dramatisch einde van een dramatisch seizoen'
28 mei 16:27In de lege Euroborg duwt Sparta na een ruime overwinning FC Groningen naar de laatste plaats
28 mei 14:12Ludieke actie langs Groningse grens: 'Hier eindigt de eredivisie'
27 mei 11:23Overval met steekwapen op opticien Greving & Greving op Grote Markt Groningen
26 mei 16:29Ook in hoger beroep zeven jaar cel en tbs voor Amerikaan die agent neerstak in Groningen
25 mei 20:50'Op de fiets naar Tina Turner, gewoon in Groningen. Zo gaaf'
25 mei 15:29Fortuna verhuurt doelman Michael Verrips opnieuw aan FC Groningen
24 mei 15:24FC Groningen scherpt huisregels aan na rellen, vijftien jaar stadionverbod voor betreden veld
24 mei 09:26Nieuwe Gerrit Krolbrug minimaal een jaar vertraagd, gemeente stuurt brandbrief naar minister
23 mei 14:32Puinruimer Thiadens moet weg bij Ambulancezorg Groningen na conflict met raad van toezicht
22 mei 09:48Manhoef en Karlsson spelers van de week, Hancko neemt leiding over van Simons
21 mei 19:00Vrouwen Groningen Atletiek prolongeren landstitel
21 mei 14:03Eredivisie | Volg hier alle tussenstanden van de negen wedstrijden van vanmiddag
20 mei 20:39FIFA-veiligheidsexpert: 'Bij AZ en FC Groningen ging hetzelfde mis: de organisatie'
20 mei 09:39Fietsster ernstig gewond na aanrijding met automobilist
19 mei 17:16Tientallen automobilisten spookrijdend over A28 om file te ontlopen, Rijkswaterstaat verbijsterd
18 mei 05:00Stelling van de dag | Terecht dat FC Groningen zonder publiek speelt in de laatste thuiswedstrijd
17 mei 22:47'Naast grensoverschrijdend gedrag zijn meer dingen niet op orde bij Ambulancezorg Groningen'
RSS.


Advertentie: Wat is vandaag de stroomprijs per uur?