menu
zoek

Nieuws Groningen

Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld door politie en OM

woensdag 15 maart 2023, 08:30 uur

Gisteren hoorden zes personen op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ze komen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting binnen zijn gekomen.

Met deze actie zorgen politie en Openbaar Ministerie ervoor dat 33 aangiftes uit het hele land in behandeling worden genomen. Persoonsgerichte aanpak Het belangrijkste doel : het doen stoppen van deze praktijken door een persoonsgerichte aanpak. Marcel Boven van de recherche in Groningen: “Het uitgangspunt is investeren in de lange termijn. Dat betekent ook dat niet strafrecht alléén het meest effectief is. Je kijkt naar de problematiek rondom een verdachte. In sommige gevallen is het duidelijk dat iemand hulpverlening nodig heeft. Met alleen straffen is er een grote kans op herhaling. Daarom werken we samen met de reclassering, bieden we schuldhulpverlening aan en worden er stopgesprekken gevoerd. Verstoren criminele proces Officier van Justitie Jan Hoekman: “Als politie en OM richten we ons bij gedigitaliseerde criminaliteit niet alleen op het opsporen van daders, maar ook op het verstoren van het criminele proces. Door een nauwe samenwerking en snelle afhandeling kunnen we veel aangiftes opvolging geven en geldezels aanpakken op een dag als deze. Het vergroot ook meteen de kans om uit te komen bij de ronselaars van de geldezels, vaak de hoofddaders achter deze delicten”. Resultaten Door de persoonsgerichte aanpak lopen de afdoeningen uiteen. Zo kreeg één persoon een strafbeschikking in de vorm van 30 uur werkstraf. Met vier personen werd een stopgesprek gevoerd door o.a. wijkagenten. Eén verdachte moet zich verantwoorden voor de rechter. Politie en het Openbaar Ministerie willen in de toekomst vaker op deze manier geldezels aanpakken. Word geen geldezel Je stelt je bankrekening beschikbaar in ruil voor geld of dure spullen. Het is te mooi om waar te zijn en je komt van een koude kermis thuis. Je faciliteert oplichters en de pakkans is bij jou het grootst. Je bent altijd traceerbaar, met alle gevolgen van dien, zoals het niet kunnen krijgen van een hypotheek of in de schulden terecht komen. Word daarom geen geldezel! Geef nooit je pinpas af en neem nooit geld op in opdracht van iemand anders. Word je benaderd? Neem contact op met de politie, dat kan ook anoniem.   Een geldezel, ook wel moneymule genoemd, is vaak de eindschakel bij vele vormen van gedigitaliseerde criminaliteit. Als iemand z’n bankpas en/of rekening en pincode geeft, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezel. Hiermee maakt een geldezel zich soms bewust, maar soms ook onbewust, schuldig aan het witwassen van illegaal verkregen geld en blijft de crimineel anoniem. De geldezel heeft vaak het idee dat dit niet strafbaar is, en denkt iemand een dienst te verlenen.


» Politie.nl

Kaart nieuws Groningen. Locatie nieuws: 53.22223 / 6.56334


donderdag 16 maart 2023, 16:49 uur
Justitie geeft waarschuwingen af aan Marktplaats-‘geldezels’
CrimesiteJustitie in Groningen heeft zes zogenaamde ‘geldezels’ boetes opgelegd en een taakstraf. Een verdachte moet zich voor de rechter verantwoorden. De officier van Justitie in de zaak legt aan Crimesite uit waar de zaak om draait.
» Crimesite
woensdag 15 maart 2023, 19:00 uur
Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld
Blik op NieuwsZes personen hoorden dinsdag op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ze komen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting binnen zijn gekomen. Met deze actie zorgen politie en Openbaar Ministerie ervoor dat 33 aangiftes uit het hele land in behandeling worden genomen.
» Blik op NieuwsMeer nieuws uit Groningen

15 juni 08:13Twee tegenstanders trekken zich terug: PKC'83 promoveert naar eredivisie zaalvoetbal
15 juni 00:30Groningenwet ligt ter inzage voor kritiek en suggesties
14 juni 09:08Opening fietspad met water de Hunze. Herinrichting Hunzezone bij Roodehaan afgerond
13 juni 14:09FC Groningen aast op Eredivisie-terugkeer doelman Jeroen Zoet uit Veendam
13 juni 12:03Pro-Palestina demonstranten wilden niet weg, maar vluchtten om ontruiming voor te zijn
13 juni 11:59Gezocht: de maker van een kunstwerk uit het oude V&D-gebouw
13 juni 10:38Scotch & Soda opnieuw failliet: kledingwinkels in Groningen en Leeuwarden nog wel open
12 juni 17:02Locatie afgebrand casino in Stad verkocht, plannen daarmee nog niet bekend
11 juni 19:30112-nieuws: Verdachte uit Noord-Holland aangehouden voor drugsafvaldumpingen in Groningen
10 juni 21:15Verdachte opgepakt van zware mishandeling man (27) uit Roerdalen
10 juni 14:01Opnieuw universiteitsgebouwen in Groningen beklad met Pro-Palestijnse leuzen
10 juni 12:36Inwoner Groningen voorspelt 5 goede getallen en wint ruim 130.000 euro
10 juni 10:44Europese verkiezingen: PVV krijgt kwart van de stemmen in Westerwolde
9 juni 17:03Vrouw (22) neergeschoten in Groningen, politie houdt 31-jarige man aan
8 juni 12:03Verdachte aangehouden na steekincident op de Vrydemalaan in Groningen; politie zoekt getuigen
8 juni 11:51Pro-Palestinademonstranten in Groningen reageren op brief van universiteiten: 'Dikke bullshit'
7 juni 16:21Gaat prinses Alexia (18) wel in Groningen studeren? 'Ik weet het echt nog niet'
7 juni 15:55Rally van Feanster Lion: cheque voor Present en Wensambulance
7 juni 07:28Midden-Groningen stevent af op miljoenentekort
6 juni 09:30Een gigantische olifant in de binnenstad van Groningen. Wat doet die daar?
RSS.