De betekenis van Nederlandse provinciale vlaggen
woensdag 20 september 2023, 15:49 uurIedereen kent de Nederlandse vlag, maar als het gaat om de vlaggen van onze twaalf provincies, wordt het voor veel mensen al wat lastiger. Meestal herkennen mensen wel de vlag van hun eigen provincie, maar daar houdt het vaak op. Hier vind je een overzicht van een aantal provincievlaggen met een korte uitleg erbij. Benieuwd geworden naar de betekenis van deze vlaggen? Lees dan verder, en misschien wil jij wel een aantal vlaggen kopen!
Friesland
De vlag van de provincie Friesland is waarschijnlijk de meest herkenbare provincievlag in Nederland, met zijn drie witte en vier blauwe diagonale strepen en zeven rode pompeblêden op de witte strepen. Hoewel de pompeblêden soms worden verward met hartjes, stellen ze eigenlijk de bladeren voor van de gele plomp, een waterlelie die de nationale plant van Friesland is. De zeven bladeren symboliseren de historische Zeven Friese Zeelanden uit de Middeleeuwen. Hoewel de vlag al in 1927 informeel in gebruik was, werd deze pas in 1957 officieel vastgesteld door de Provinciale Staten.
Drenthe
Op 19 februari 1947 was Drenthe de eerste provincie in Nederland met een eigen officiële vlag. De vlag van Drenthe is wit met twee rode horizontale strepen, die de traditionele Saksische kleuren vertegenwoordigen. Tussen deze rode strepen staat een zwarte toren, die het kasteel van Coevorden symboliseert. Aan beide zijden van de toren zijn drie rode sterren te zien, die verwijzen naar de zes dingspellen, historische rechtsgebieden in de provincie. Het ontwerp van de vlag is gemaakt door Gerlof Auke Bontekoe.
Overijssel
De vlag van Overijssel bestaat uit vijf banen: één rode aan de bovenkant, één rode aan de onderkant, twee gele in het midden en één blauwe golvende baan in het midden. De blauwe golf symboliseert de rivier de IJssel, terwijl de rode en gele banen herinneren aan de historische banden met Noord-Holland en Zuid-Holland. Deze vlag werd officieel aangenomen in 1948.
Groningen
De vlag van de provincie Groningen, ontworpen in 1950 door Jan Tuin, heeft wit, groen, rood en blauw als hoofdkleuren. In het midden is een wit kruis met daarop een groen kruis te zien. De hoeken linksboven en rechtsonder zijn rood, terwijl de hoeken linksonder en rechtsboven blauw zijn. Deze kleuren en patronen zijn afkomstig van zowel de vlag van de stad Groningen als die van de historische Ommelanden, gebieden rondom de stad. De kruisvorm in de vlag weerspiegelt de lange handelsgeschiedenis van de provincie Groningen met Scandinavische landen. Wist jij alle achtergrondinformatie van deze 4 vlaggen al?