menu
zoek

Nieuws IJsselstein

Verschillende soorten mobiliteit maken verkeersstromen complexer

maandag 30 mei 2022, 17:24 uur

De tijd dat je relatief makkelijk en veilig over straat kon gaan is voorbij. Je had ridders of boeren op een paard en daarnaast waren de boot en een kar de voornaamste vervoersmiddelen. De laatste eeuw is de ontwikkeling van mobiliteit echter in een stroomversnelling gekomen. We hebben inmiddels de trein, het vliegtuig, de snelboot, bussen, elektrische auto’s, scooters, scootmobielen, supboarden, waterscooters en snorfietsen.

Al deze verkeersstromen komen op verschillende momenten bij elkaar. Dat heeft tot het jaar 2000 geresulteerd in een toename van dodelijke verkeersongelukken. Dit soort ongelukken in het verkeer wordt al een groot aantal jaren nauwgezet bijgehouden. Daarbij valt op dat er veel ongelukken in stedelijke gebieden gebeuren. Dat is natuurlijk ook logisch omdat daar de verkeersdruk het hoogste is.

Kruisingen en rotondes
Een plek waar veel verkeersstromen bij elkaar komen zijn gelijkvloerse kruisingen en rotondes. Als daar voetgangers, scooters, motorrijders, scootmobielen, vrachtwagens, e-bikes en automobilisten elkaar tegenkomen kunnen er onoverzichtelijke verkeerssituaties ontstaan. Gelukkig worden er overal tal van veiligheidsmaatregelen genomen om de doorstroming zo optimaal mogelijk zonder ongelukken te laten verlopen. De basis voor een veilige deelname aan het verkeer ligt al in de theoretische kennis die nodig is om te kunnen participeren. In de praktijk is het vaak een ander verhaal dan de theorie uit boekjes. Het kan best zijn dat zelfs de beste brommer- of scooterrijder betrokken raakt bij een ongeluk. Hoe ervaren je als bestuurder ook bent, het kan natuurlijk zijn dat de andere beginnende bestuurder die bij een ongeluk betrokken minder rijervaring heeft en nog niet het benodigde verkeersinzicht heeft.

Verzekering
Daarom is het belangrijk dat deelnemers aan het verkeer zich goed verzekeren. Nadat je een rijbewijs hebt behaald en bijvoorbeeld voertuig hebt gekocht dan moet je meteen je scooter verzekeren regelen. Dat geldt natuurlijk ook voor de meeste andere vervoersmiddelen. Te denken valt aan een vliegtuig, auto, bus en andere grotere voertuigen. Rij je een brommer dan is een brommerverzekering ook verplicht. Ook voor bestuurders van een quad geldt een verplichte verzekering. Wanneer je als 18-jarige een quad hebt gekocht moet je deze beslist verzekeren. Elk motorvoertuig moet minimaal een wa-verzekering hebben.

Wat is een voertuig
Het begrip voertuig is echter breed te interpreteren. Zo ben je als fietser op een e-bike niet verplicht om een aparte verzekering af te sluiten. Dit doet bij menig verkeersdeelnemer de wenkbrauwen fronsen. Het is namelijk zo dat bij de groep zestig plus die gebruik maakt van een e-bike relatief veel ongelukken gebeuren. Om het nog onoverzichtelijker te maken moeten mensen die op een scootmobiel of speed pedelec zich weer wel apart wa-verzekeren.

Vaartuigen
Bij vaartuigen langer dan 15 meter heb je in ieder geval een vaarbewijs nodig, daaronder niet. Ook ben je niet verplicht voor zo’n vaartuig een aparte wa-verzekering af te sluiten. Die valt onder je reguliere wa-verzekering. Voor vaartuigen zoals de speedboot, jetski of waterscooter is het wel weer verplicht om je apart bij te verzekeren, dit vanwege de hoge snelheid.
Voor elk specifiek vaartuig gelden echter weer andere voorwaarden. Voor kleinere schepen als een kano, sup board of een roeiboot is een bootverzekering niet verplicht. Hetzelfde doet zich ook voor bij boten met een motorvermogen minder dan 4 pk. En voor kleine zeilboten geldt hetzelfde. Breng je als opvarende van deze categorie boten schade toe aan derden, dan valt dit onder de aansprakelijkheidsverzekering. (AVP). De conclusie is dat wanneer je het water of de weg opgaat je altijd goed verzekerd moet zijn, of dat nu een aansprakelijkheidsverzekering of een wa-verzekering is. Zo ben je in ieder geval zeker van je zaak en draag je bij tot een veilig verkeer.


Meer nieuws uit IJsselstein

30 mei 17:24Verschillende soorten mobiliteit maken verkeersstromen complexer
9 november 11:1360-jarige man uit IJsselstein aangehouden na drugsinval
29 augustus 12:26Vrouw (58) overleden na val van trap in woning IJsselstein, echtgenoot (53) aangehouden
25 augustus 15:49Vrouwen in IJsselstein beschoten met airsoftwapen
5 augustus 19:34Vrouw met bivakmuts overvalt Kruidvat
RSS.