menu
zoek

Nieuws Katwijk

Terschelling - Opnieuw onbekende dode geïdentificeerd

donderdag 30 januari 2020, 23:00 uur

Opnieuw heeft een langvermiste die op het eiland Terschelling als onbekende dode is begraven, zijn naam teruggekregen. De man die in november 1967 op het eiland aanspoelde, blijkt zeeman Kees van Rijn te zijn uit Katwijk. Dit is donderdag bekend geworden.

Nabestaanden van Van Rijn hebben begin januari DNA afgestaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft dit vergeleken met DNA-profielen in de Databank Vermiste Personen van de politie. Het coldcase team van de Eenheid Den Haag heeft de nabestaanden donderdagmiddag het nieuws verteld.

Eerdere identificatie
De nieuwe match is een direct gevolg van een eerdere identificatie. Nabestaanden van Van Rijn hoorden deze winter het nieuws dat een onbekende dode op Terschelling was geïdentificeerd nadat zijn nabestaanden DNA hadden afgestaan bij het coldcase team van de Eenheid Rotterdam. Het ging om kapitein Andries Penning van het schip De Westland. Naar aanleiding van dit nieuws, besloot een familielid van Van Rijn om ook DNA af te staan.

Orion
Kees van Rijn maakte als 22-jarige deel uit van de bemanning van de KW37 Orion die op 28 oktober 1967 in zeer zware storm verging op de Noordzee bij Terschelling. Alle zes bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Van hen is nu alleen de schipper, Jan Nijgh, nog niet gevonden.

Zeeslachtoffers
Het coldcase team van de Eenheid Den Haag begon in 2014 aan het project ‘Zeeslachtoffers’, samen met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) en het Nederlands Forensisch Instituut  (NFI). Bij honderdvijftig mensen van wie familie niet van zee is teruggekeerd, is wangslijm afgenomen. Dankzij vernieuwde technieken kon in 2018 al de 26-jarige matroos Arie van der Plas van de KW37 Orion worden geïdentificeerd.

De tijd dringt
‘Dat er nu een nieuwe match is, is geweldig nieuws’, reageert teamleider Izanne de Wit van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP). ‘Wij bekijken voortdurend een zaak opnieuw, om alsnog een match te vinden. Dat loont. Dit laat ook zien dat we achterblijvers op tijd moeten bereiken. De tijd dringt.’ De kans om iemand te identificeren is het grootst bij eerstegraads familieleden, zoals broers of zussen, ouders of kinderen. De Wit: ‘Om onbekende doden te identificeren hebben we écht referenten nodig. Ik hoop dat nabestaanden niet meer twijfelen, maar ook DNA afstaan als ze iemand in hun familie missen.’

Nieuwe kans
Sinds een wijziging van de Wet op de lijkbezorging in 2010 wordt altijd DNA-materiaal afgenomen van onbekende doden. Inmiddels is ook het DNA van vrijwel alle sinds 1920 aangespoelde onbekende drenkelingen opgenomen in de databank. Nabestaanden van mensen die op zee vermist geraakt zijn, krijgen binnenkort opnieuw een kans om hun DNA af te staan aan rechercheurs van het coldcase team van de politie-eenheid Den Haag. ‘We horen steeds vaker dat nabestaanden die in 2014 geen DNA hebben afgestaan, dit alsnog graag willen doen’, vertelt Leo Simais van het coldcase team. ‘Die kans bieden we graag.’ Meer informatie kunt u opvragen via coldcase@politie.nl


» Politie.nl


Kaart nieuws Katwijk. Locatie nieuws: 53.39787 / 5.34668


vrijdag 31 januari 2020, 09:02 uur
Derde 'onbekende' dode op Terschelling geïdentificeerd
Dagblad van het NoordenOpnieuw is een lang vermist persoon, die op Terschelling in een anoniem graf begraven lag, geïdentificeerd. De man die in 1967 op het eiland aanspoelde, blijkt zeeman Kees van Rijn te zijn uit Katwijk. Het nieuws is donderdag door het cold caseteam bekendgemaakt.
» Dagblad van het Noorden
vrijdag 31 januari 2020, 03:35 uur
Drenkeling Terschelling na 52 jaar geïdentificeerd
de GelderlanderVan een man die in november 1967 was aangespoeld op Terschelling, is na ruim 52 jaar de identiteit bekend geworden. Het gaat om Kees van Rijn uit Katwijk, die op 22-jarige leeftijd om het leven kwam toen het schip waarop hij voer verging op de Noordzee.
» de Gelderlander
vrijdag 31 januari 2020, 01:48 uur
Op Terschelling aangespoeld lichaam na 52 jaar geïdentificeerd
NU.nlEen onbekende man die in november 1967 aanspoelde op het strand van Terschelling en daar is begraven in een naamloos graf, blijkt een zeeman uit Katwijk te zijn. Dat heeft het coldcaseteam van de politie-eenheid Den Haag donderdag bekendgemaakt na DNA-onderzoek.
» NU.nl
vrijdag 31 januari 2020, 00:10 uur
Derde 'onbekende' dode op Terschelling geïdentificeerd
Leeuwarder CourantTERSCHELLING - Opnieuw is een lang vermist persoon, die op Terschelling in een anoniem graf begraven lag, geïdentificeerd. De man die in 1967 op het eiland aanspoelde, blijkt zeeman Kees van Rijn te zijn uit Katwijk. Het nieuws is donderdag door het cold caseteam bekendgemaakt.
» Leeuwarder CourantFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: NU.nl
Foto: Leeuwarder Courant

Meer nieuws uit Katwijk

12 augustus 20:10Zoektocht naar zwemmer in zee bij Katwijk
6 augustus 13:28Volle stranden op superhete dag
31 juli 19:39Zoekactie naar mogelijk vermiste zwemmer in zee bij Katwijk
26 juni 09:25IN BEELD: Jarige prinses Alexia (15) door de jaren heen
20 juni 17:30Leidenaar aangehouden na steekpartij in Katwijkse woning
24 mei 17:44Zoekactie naar vermiste surfer Mathijs bij Scheveningen gestopt
7 maart 14:31Auto na verkeersruzie mogelijk beschoten
24 februari 16:50Nabestaanden kunnen opnieuw DNA afstaan om zeeslachtoffers te identificeren
19 februari 09:18Nieuw onderkomen voor 58 verwaarloosde katten uit Katwijk
18 februari 16:14Katwijk gaat akkoord met bouw van 5000 huizen op vliegveld Valkenburg
7 februari 14:49Getuigen gezocht van overval op woning
31 januari 09:02Derde 'onbekende' dode op Terschelling geïdentificeerd
9 januari 17:54Dierenbescherming redt 58 katten uit zwaar vervuild huis: ‘Stank sloeg op je keel’
7 januari 06:30Katwijks schaap via Noordzee aangespoeld op strand van Texel
17 december 22:42Katwijk verliest bekerduel van Top Oss na penalty's
26 november 15:22Deze robot wordt vanuit de ruimte bestuurd
8 oktober 17:01Lichaamsdelen mogelijk vermoorde Dennis Abbas (42) op strand gevonden
8 september 08:59'Good old' Berry Powel (39) doet Katwijk pijn: 'Mooi dat ik nog mensen kan verrassen'
27 augustus 12:37Politie helpt op strand gedumpte vrouw
6 augustus 17:12Massale zoektocht voor kust Katwijk levert niets op, vermiste zwemmer spoorloos
RSS.