menu
zoek

Nieuws Leeuwarden

Wat te doen bij een verstopt riool

dinsdag 21 november 2023, 15:50 uur

Wanneer je geconfronteerd wordt met een verstopt riool, kan dit een aanzienlijke bron van stress en ongemak zijn. Het is een probleem dat vaak op ongelegen momenten optreedt en onaangename gevolgen kan hebben voor je dagelijkse routine. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden en strategieën die je zelf kunt toepassen om het probleem aan te pakken.

Dit artikel biedt je een praktisch en duidelijk stappenplan, compleet met tips en adviezen, om je riool weer vlot en functioneel te krijgen. Hiermee kun je op een efficiënte en kostenbesparende manier de verstopping verhelpen en toekomstige problemen voorkomen.

Identificeer de verstopping
De eerste stap is het lokaliseren van de verstopping. Dit kun je vaak herkennen aan water dat langzaam wegloopt in je gootsteen, bad, of douche. Soms kun je zelfs een borrelend geluid horen, wat een teken kan zijn van lucht die door de verstopping wordt geperst.

Gebruik van een plopper of ontstoppingsveer
Een eenvoudige en vaak effectieve methode is het gebruik van een plopper. Zorg ervoor dat je een goede afdichting maakt over de afvoer en beweeg de plopper krachtig op en neer. Dit kan helpen om de verstopping los te maken door de druk in de leiding te veranderen.

Als een plopper niet werkt, kun je ook een ontstoppingsveer proberen. Dit gereedschap kan dieper in de afvoer reiken. Voer de veer voorzichtig in en draai deze rond zodra je weerstand voelt. Dit helpt om de verstopping los te breken en door te duwen.

Chemische ontstoppers: voorzichtigheid geboden
Chemische ontstoppers kunnen effectief zijn, maar vereisen voorzichtigheid. Deze middelen kunnen de leidingen beschadigen als ze verkeerd worden gebruikt. Zorg ervoor dat je de instructies nauwgezet volgt en gebruik deze producten niet te vaak.

Wanneer een professional inschakelen?
Als je alle bovenstaande stappen hebt geprobeerd zonder succes, kan het probleem dieper liggen. In zo'n geval is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Zij hebben de expertise en het gereedschap om hardnekkige verstoppingen te verhelpen.

Kosten rioolontstopping
Wanneer je riool ontstopt is en besluit om een professional in te schakelen, zijn de kosten afhankelijk van de soort verstopping en het aantal uren dat erbij komt kijken om de verstopping op te lossen. Hoewel de kosten hierdoor uiteen kunnen lopen, kost het oplossen van een verstopping gemiddeld tussen de € 150 en € 300. Daarnaast zijn er bedrijven, zoals FAB Beheer, die je rioolprobleem al kunnen oplossen voor een vast tarief van € 75,- exclusief btw.

Bij eenvoudige verstoppingen die snel op te lossen zijn ligt de prijs uiteraard lager dan bij grotere verstoppingen. Houd er ook rekening mee dat de kosten riool ontstoppen ook kunnen afwijken op basis van het bedrijf dat je inschakelt.

Preventie van verstoppingen
Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig onderhoud kan veel problemen voorkomen. Gooi geen vet, grote etensresten, of niet-afbreekbare materialen in je afvoer. Ook het regelmatig doorspoelen van de afvoer met heet water kan helpen om ophopingen te voorkomen.

Een verstopt riool is hierdoor een vervelend probleem, maar met de juiste aanpak kun je het vaak zelf oplossen. Onthoud wel dat bij aanhoudende problemen professionele hulp inschakelen de beste keuze is. Regelmatig onderhoud en voorzichtigheid met wat je door de afvoer spoelt, kan toekomstige verstoppingen helpen voorkomen.


Meer nieuws uit Leeuwarden

8 december 18:59Zware dag in Mallorcazaak: nabestaanden Carlo Heuvelman smeken om waarheid
8 december 18:52Fietsster aangereden op de Valeriusstraat in Leeuwarden
6 december 22:08Donar in eigen huis te sterk voor LWD Basket. Bekijk hier de samenvatting
5 december 17:10Sanil B. houdt onschuld vol in Mallorcazaak: ’Onterecht beschuldigd’
1 december 13:20Overval op tankstation in Leeuwarden, oproep om uit te kijken naar man in zwarte kleding
1 december 11:20Met -10,1 graden is eerste (lokale) strenge vorst van het seizoen een feit
1 december 10:20Schade bij ongeval tussen twee auto's
30 november 07:38Code geel in het hele land afgegeven om gladheid
25 november 19:08Woonboot in Leeuwarden gaat in vlammen op: veel rookontwikkeling
21 november 15:50Wat te doen bij een verstopt riool
21 november 15:11Nieuw model intercity verliest onderdeel: geen treinverkeer tussen Meppel en Steenwijk
19 november 18:40Roda morst punten bij Cambuur en ziet achterstand op koploper groeien, NAC veel te sterk voor MVV
18 november 17:30Fietser weggeslingerd na botsing met auto
17 november 13:12Speeltoestel in Leeuwarden in lichterlaaie
11 november 07:40Zaterdagtips Noordelijk Film Festival in Leeuwarden
5 november 20:06Hindoestaans Divali-feest op het Kalverdijkje
1 november 14:10Vrijspraak in hoger beroep voor ex-wielrenner Pieter Weening na vechtpartij met zijn schoonfamilie
28 oktober 13:16Man (35) aangehouden na schietpartij in Leeuwarden
28 oktober 11:10Fietser gewond bij aanrijding in Leeuwarden
27 oktober 14:04Overleden persoon in water bij Oosterkade in Leeuwarden is vermiste vrouw (37)
RSS.