menu
zoek

Nieuws Leeuwarden

Wat te doen bij een verstopt riool

dinsdag 21 november 2023, 15:50 uur

Wanneer je geconfronteerd wordt met een verstopt riool, kan dit een aanzienlijke bron van stress en ongemak zijn. Het is een probleem dat vaak op ongelegen momenten optreedt en onaangename gevolgen kan hebben voor je dagelijkse routine. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden en strategieën die je zelf kunt toepassen om het probleem aan te pakken.

Dit artikel biedt je een praktisch en duidelijk stappenplan, compleet met tips en adviezen, om je riool weer vlot en functioneel te krijgen. Hiermee kun je op een efficiënte en kostenbesparende manier de verstopping verhelpen en toekomstige problemen voorkomen.

Identificeer de verstopping
De eerste stap is het lokaliseren van de verstopping. Dit kun je vaak herkennen aan water dat langzaam wegloopt in je gootsteen, bad, of douche. Soms kun je zelfs een borrelend geluid horen, wat een teken kan zijn van lucht die door de verstopping wordt geperst.

Gebruik van een plopper of ontstoppingsveer
Een eenvoudige en vaak effectieve methode is het gebruik van een plopper. Zorg ervoor dat je een goede afdichting maakt over de afvoer en beweeg de plopper krachtig op en neer. Dit kan helpen om de verstopping los te maken door de druk in de leiding te veranderen.

Als een plopper niet werkt, kun je ook een ontstoppingsveer proberen. Dit gereedschap kan dieper in de afvoer reiken. Voer de veer voorzichtig in en draai deze rond zodra je weerstand voelt. Dit helpt om de verstopping los te breken en door te duwen.

Chemische ontstoppers: voorzichtigheid geboden
Chemische ontstoppers kunnen effectief zijn, maar vereisen voorzichtigheid. Deze middelen kunnen de leidingen beschadigen als ze verkeerd worden gebruikt. Zorg ervoor dat je de instructies nauwgezet volgt en gebruik deze producten niet te vaak.

Wanneer een professional inschakelen?
Als je alle bovenstaande stappen hebt geprobeerd zonder succes, kan het probleem dieper liggen. In zo'n geval is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Zij hebben de expertise en het gereedschap om hardnekkige verstoppingen te verhelpen.

Kosten rioolontstopping
Wanneer je riool ontstopt is en besluit om een professional in te schakelen, zijn de kosten afhankelijk van de soort verstopping en het aantal uren dat erbij komt kijken om de verstopping op te lossen. Hoewel de kosten hierdoor uiteen kunnen lopen, kost het oplossen van een verstopping gemiddeld tussen de € 150 en € 300. Daarnaast zijn er bedrijven, zoals FAB Beheer, die je rioolprobleem al kunnen oplossen voor een vast tarief van € 75,- exclusief btw.

Bij eenvoudige verstoppingen die snel op te lossen zijn ligt de prijs uiteraard lager dan bij grotere verstoppingen. Houd er ook rekening mee dat de kosten riool ontstoppen ook kunnen afwijken op basis van het bedrijf dat je inschakelt.

Preventie van verstoppingen
Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig onderhoud kan veel problemen voorkomen. Gooi geen vet, grote etensresten, of niet-afbreekbare materialen in je afvoer. Ook het regelmatig doorspoelen van de afvoer met heet water kan helpen om ophopingen te voorkomen.

Een verstopt riool is hierdoor een vervelend probleem, maar met de juiste aanpak kun je het vaak zelf oplossen. Onthoud wel dat bij aanhoudende problemen professionele hulp inschakelen de beste keuze is. Regelmatig onderhoud en voorzichtigheid met wat je door de afvoer spoelt, kan toekomstige verstoppingen helpen voorkomen.


Meer nieuws uit Leeuwarden

13 juli 11:50Politie onderzoekt overval in Leeuwarden
13 juli 10:29Ook hof veroordeelt drugscriminelen op basis verklaringen criminele burgerinfiltrant
12 juli 12:06Rotterdamse aangehouden na steekpartij in Friesland
10 juli 23:48Persoon gewond bij schietincident in Oude Oosterstraat in Leeuwarden, een verdachte aangehouden
30 juni 08:12Overleden persoon gevonden in water Leeuwarden
21 juni 19:52Ron van den Hout (59) door Vaticaan gekozen als nieuwe bisschop Roermond
21 juni 16:19Waarom bisschop Ron van den Hout (59) Friesland verruilt voor Limburg
18 juni 18:00Treinreizigers op weg naar Leeuwarden verplicht in de bus: 'Ik moest tien mensen laten staan'
15 juni 18:08Zeilboot vaart tegen spoorbrug aan bij Grou
15 juni 08:08Rotterdammer (16) aangehouden na zware mishandeling in skatepark aan de Van Loonstraat in Leeuwarden
13 juni 18:34Waarom de peeskamertjes op de Weaze in Leeuwarden leeg blijven: 'Geijkte domein van drugshandelaren'
11 juni 17:49Michael de Leeuw voor één seizoen naar Leeuwarden
10 juni 18:17Sloop Adelaarkerk in Leeuwarden eindelijk begonnen
29 mei 19:38Vliegbasis Leeuwarden bron van verontreiniging Friese vaart
16 mei 07:00Huwelijksceremonie op gemeentehuis fors in prijs gestegen: op vrijdag nu gemiddeld 477 euro
15 mei 17:02Door fouten Openbaar Ministerie lagere straffen in moordzaak
14 mei 09:00Ex-dorpsgenoten over Joost Klein: ’Het is een aardige gast, die geen vlieg kwaad doet’
12 mei 09:10Onverzettelijke Friezen steunen hún Joost Klein: ‘Hij raakte haar niet eens aan!’
11 mei 20:58Nikkie de Jager deelde toch niet de songfestivalpunten uit
30 april 10:24Opnieuw rol voor Nikkie de Jager bij songfestival, deelt 'onze' punten uit
RSS.