menu
zoek

Nieuws Middelburg

Politie waarschuwt voor herhaaldelijk oplichten

woensdag 5 augustus 2020, 08:45 uur

De laatste tijd worden vooral oudere Zeeuwse mensen voor de tweede of derde keer voor duizenden euro's opgelicht. De politie waarschuwt alert te zijn en oplichtingspraktijken bij de politie en uw bank te melden.

Enkele jaren geleden raakten vooral oudere mensen vaak duizenden euro's kwijt. Ze gingen in op een aanbieding om geld te investeren in bitcoin of soortgelijke cryptomunt. Dit bleek achteraf oplichting te zijn. Volgens een rechercheur van het cyberteam van de Zeeuwse politie worden deze mensen momenteel opnieuw door internetcriminelen benaderd: "Schijnbaar houden deze daders een goede boekhouding bij."

Plunderen
Er zijn diverse verschijningsvormen: zo wordt 'medeleven' getoond met het slachtoffer en aangeboden om het geld terug te halen. Maar daarvoor moeten eerst weer duizenden euro's betaald worden. Achteraf blijkt dan dat het geld niet wordt teruggehaald, maar dat ze wéér zijn opgelicht. Er is ook een versie waarbij wordt verteld dat met het geld, wat ze jaren geleden geïnvesteerd hebben, een mooie winst is gemaakt. Om aan dat geld te kunnen komen, moet weer 'geïnvesteerd' worden. Soms wordt ook aangeboden om te helpen dit geld uit te betalen. Met toestemming wordt hierna een programma op de computer van het slachtoffer geïnstalleerd, de computer wordt overgenomen en vervolgens worden de rekeningen van het slachtoffer geplunderd.

Buitenland
Hoewel het onderzoeken van dit soort oplichtingen ingewikkeld is, roept de politie mensen op om aangifte te doen: "Uit onderzoek blijkt dat de daders vaak vanuit het buitenland bellen. Of ze maken gebruik van zogenaamde gespoofde telefoonnummers. Hierbij wordt met een telefoon van de dader een trucje gebruikt, waarbij een andere identiteit wordt aangenomen. Een bekend voorbeeld van deze bankhelpdeskfraude, ook wel spoofing genaamd, is bijvoorbeeld het bellen met een bestaand nummer van een bank. Na de oplichting wordt het geld naar een rekening in het buitenland overgemaakt. Dus daders en rekeningen lijken zich in het buitenland te bevinden, waardoor het een moeilijk verhaal voor de Nederlandse politie wordt."

Beschermen
Het is bij de cyberpolitie bekend dat banken de laatste tijd ook meerdere van dit soort dossiers van oplichtingen hebben lopen: "Zij zoeken intensief contact met deze slachtoffers, waarbij de banken hen proberen te helpen. Deze vaak oudere mensen geloven meestal niet dat ze opgelicht worden en doen er alles aan om hun geld terug te krijgen of toch nog winst te maken door meer te investeren. Om mensen extra te beschermen, hebben de banken bij een aantal slachtoffers - overigens soms tot grote woede van hen - het internetbankieren van deze klanten geblokkeerd, op het moment dat de oplichting plaatsvond om deze mensen zo te beschermen. Bent u slachtoffer van spoofing? Meld dit altijd bij de politie. Bel ook direct uw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Deel daarnaast uw verhaal met vrienden en kennissen. Zo helpt u voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt." Lees op Politie.nl meer over spoofing wat u kunt doen.

Oplichting in Middelburg

» Politie.nl


Kaart nieuws Middelburg. Locatie nieuws: 51.49880 / 3.61100


woensdag 5 augustus 2020, 09:42 uur
Zeeuwse ouderen vaker voor tweede of derde keer doelwit van cybercriminelen
PZCMIDDELBURG - Zeeuwse ouderen zijn steeds vaker voor de tweede of derde keer slachtoffer van cyberoplichting en raken voor duizenden euro's gedupeerd. De politie waarschuwt alert te zijn en oplichtingspraktijken te melden, zowel bij de politie als de bank.
» PZCFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Middelburg

22 september 13:07Danny Vera nu ook in Duitsland, mét videoclip van Roller Coaster
19 september 15:28Reddingsactie met surfplank voor poes Lucy
14 september 13:43Jongen (15) aangehouden voor overval tankstation Middelburg
12 september 16:56Conducteur mishandeld door zwartrijder
11 september 14:53Vijftienjarige jongen aangehouden voor overval op snackbar in Middelburg
9 september 20:27Domburger (26) langer vast voor neerschieten Kezban; haar toestand is nog altijd zorgwekkend
6 september 13:16Pennywafelhuis grijpt naast landelijke prijs; 'Maar het trotse gevoel overheerst'
6 september 11:31Drie tieners aangehouden na vondst gestolen scooter en snorfiets in Middelburg
5 september 09:35Tankstation in Middelburg overvallen
3 september 14:52Rechter mikt op schikking met Johan Derksen en co in strijd om collectie voetbalmuseum
3 september 08:30Juwelier aan beterende hand na mislukte overval: ‘Ik kon mij een week lang niet bewegen’
2 september 14:13Majesteit van Middelburg gaat op voor nieuwe titel
1 september 13:20Tiener aangehouden voor steekpartij juwelier in Middelburg
30 augustus 09:26Middelburgse woning zwaar beschadigd, mogelijk brandstichting
27 augustus 13:21Acht nieuwe tips na vrijgeven beelden overvalverdachte juwelierszaak Middelburg
27 augustus 10:57Vrouw (21) in woning in Middelburg beschoten, man (26) aangehouden
25 augustus 20:18Abdijplein in het blauw voor VN
25 augustus 19:32Vanaf je bank dwalen door het Zeeuws museum. Met deze robot kan dat.
25 augustus 16:26Pinstoring parkeergarages Middelburg, 'maar niemand heeft contant geld door corona'
22 augustus 18:18Steekpartij Middelburg was mogelijk overval
RSS.