menu
zoek

Nieuws Monster

Ultieme poging om zaak vermiste Maria op te lossen

maandag 20 maart 2023, 19:30 uur

Al bijna 30 jaar weet de vader van Maria van der Zanden (22) niet wat zijn dochter is overkomen. In 1994 verdween zij van de radar: het ernstige vermoeden is dat ze het slachtoffer is geworden van een misdrijf. De Peter R. de Vries Foundation looft nu een beloning van 250.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar het vinden van Maria.

"Ik ben blij dat ze dit tipgeld nu uitloven", zegt Francien Lijnkamp, teamleider TGO Cold Case. "Cold cases zijn zaken waarin je juist moet kijken naar nieuwe mogelijkheden. Je moét iets doen; iets wat niet al gedaan is. Aandacht voor deze zaak is echt nodig, want één gouden tip kan zomaar de doorbraak zijn." Zowel de stichting als het team zijn erop gebrand om de vragen te beantwoorden die nog altijd leven: "Een jonge vrouw die zomaar van de aardbodem verdwijnt, met de aannemelijke kans dat het om een misdrijf gaat... Ze had je eigen buurmeisje, zusje of nichtje kunnen zijn. Ik vind het niet te verkroppen dat de zaak nog niet is opgelost", zegt Lijnkamp. Ze is blij dat er nu een ultieme poging wordt gedaan om de zaak op te lossen. “De moeder van Maria is twaalf jaar geleden overleden, zonder ooit te weten te komen wat er met haar dochter is gebeurd en waar zij nu is. Dat is intens verdrietig”, zegt Kelly de Vries, directeur van de Peter R. de Vries Foundation. Ooit wilde Peter R. de Vries zich opnieuw verdiepen in deze zaak, maar helaas heeft hij het zelf niet meer kunnen doen. Daarom heeft de stichting besloten om alsnog aandacht te besteden aan de zaak en het tipgeld uit te loven. De vermissing van Maria in 1994 Op een warme zaterdagmiddag in augustus vertrok Maria op haar racefiets vanuit haar woning in Putten (Gld). Ze was luchtig gekleed en had een rugtas bij zich met een portemonnee, wat sneetjes brood en persoonlijke spulletjes. Van die fietstocht is zij nooit meer teruggekeerd. Ook van haar fiets ontbreekt elk spoor. Lange tijd werd er uitgebreid onderzoek gedaan naar haar verdwijning. Het werd duidelijk dat zij van plan was terug te keren naar huis. Niets wees erop dat zij van plan was om voorgoed te vertrekken want ze zat nog vol toekomstplannen. Zo had ze meerdere afspraken in de toekomst gemaakt. Het ernstige vermoeden is daarom dat zij slachtoffer is geworden van een misdrijf. De politie hoopt dat – ondanks de vele verstreken jaren - deze ultieme poging leidt tot de gouden tip. Het is nooit te laat om te praten De stichting werkt in principe zelfstandig. Wel wordt zij gevoed met informatie en mogelijke, belangrijke onderzoeksvragen vanuit de politie. Informatie die gedeeld wordt gedurende de campagne komt primair binnen bij de stichting. Op haar beurt wordt relevante informatie met de politie gedeeld (indien gewenst anoniem). De politie grijpt de mogelijkheid aan om extra aandacht te genereren rond de zaak. De stichting vroeg eerder al aandacht voor cold cases in onder meer Limburg (Tanja Groen) en Monster (Jaïr Soares). De zaak van Maria is de vijfde cold case waar de stichting tipgeld voor uitlooft. Op de website van de stichting is een persbericht en informatie over de zaak van Maria te vinden.


» Politie.nl

Kaart nieuws Monster. Locatie nieuws: 52.24390 / 5.58267


woensdag 22 maart 2023, 12:34 uur
Deze bijzondere band had Peter R. de Vries met Putten
Omroep GelderlandMet het uitloven van 250.000 euro in de zaak van Maria van der Zanden, speelt de inmiddels overleden Peter R. de Vries wederom een belangrijke rol in Putten. Eerder zette hij zich namelijk al in voor de Puttense Moordzaak. Wat was de bijzondere band van de misdaadjournalist met het dorp?
» Omroep Gelderland
dinsdag 21 maart 2023, 18:30 uur
Tipgevers, meedenkers en paragnosten melden zich na uitloven 250.000 euro in verdwijningszaak
de GelderlanderBij de Peter R. de Vries Foundation zijn vandaag tegen de dertig mails binnengekomen over de verdwijningszaak van Maria van der Zanden in Putten. Dat zegt directeur Kelly de Vries.
» de Gelderlander
dinsdag 21 maart 2023, 16:21 uur
25 tips na uitloven kwart miljoen om vermissing Maria van der Zanden
Omroep GelderlandDe Peter R. de Vries Foundation heeft tot dusver om en nabij de 25 tips gekregen in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden. De zaak werd deze week opnieuw onder de aandacht gebracht. Er is een beloning van 250.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die duidelijkheid geeft over het lot van de 22-jarige Puttense.
» Omroep Gelderland
dinsdag 21 maart 2023, 07:27 uur
Eerste reacties op nieuws tipgeld Maria: 'Bizar wat er is gebeurd'
Omroep Gelderland"Het is bizar wat er met Maria is gebeurd, echt bizar." Dat zegt burgemeester Henk Lambooij van de gemeente Putten in reactie op het nieuws dat de Peter R. de Vries Foundation 250.000 euro gaat uitloven voor de gouden tip die leidt naar de al jarenlang vermiste Maria van der Zanden. Maria vertrok op zaterdag 6 augustus 1994 op de fiets vanuit Putten, maar kwam nooit meer terug.
» Omroep Gelderland
maandag 20 maart 2023, 21:29 uur
Beloning in coldcase Maria van der Zanden
Blik op NieuwsAl bijna 30 jaar weet de vader van Maria van der Zanden (22) niet wat zijn dochter is overkomen. In 1994 verdween zij van de radar: het ernstige vermoeden is dat ze het slachtoffer is geworden van een misdrijf. De Peter R. de Vries Foundation looft nu een beloning van 250.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar het vinden van Maria.
» Blik op Nieuws
maandag 20 maart 2023, 19:54 uur
Kwart miljoen voor gouden tip verdwijning Maria van der Zanden
de TelegraafDe Peter R. de Vries Foundation looft een beloning van 250.000 euro uit voor de tip in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden. De destijds 22-jarige vrouw vertrok op 6 augustus 1994 vanuit haar ouderlijk huis in Putten (Gelderland) op haar racefiets voor een fietstocht maar keerde nooit meer terug.
» de Telegraaf
maandag 20 maart 2023, 19:28 uur
Al dertig jaar is de dochter van Ab vermist: 'Zoveel vragen'
Omroep Gelderland"Er is in dertig jaar niet veel veranderd. Je blijft steeds op hetzelfde punt." Het zijn woorden van Ab van der Zanden, de vader van de al jarenlange vermiste Maria uit Putten. Eerder vanavond werd bekend dat de Peter R.
» Omroep Gelderland
maandag 20 maart 2023, 18:54 uur
Abs dochter Maria (22) verdween 30 jaar geleden: ‘Wil nog steeds graag weten wat er gebeurd is’
BN DeStemOp een mooie augustusmiddag fietste ze weg en kwam ze nooit meer thuis: de 22-jarige Maria van der Zanden uit Putten. Bijna dertig jaar na haar vermissing looft de Peter R. de Vries Foundation een beloning van 250.000 euro uit voor de tip die leidt naar haar vindplaats.
» BN DeStem
maandag 20 maart 2023, 18:52 uur
Zaak Maria van der Zanden: hier draait het om
Omroep GelderlandAls Maria van der Zanden op zaterdag 6 augustus 1994 vanuit Putten gaat fietsen, is dat de laatste keer dat er iets van haar wordt vernomen. Maria keert nooit meer terug van haar fietstocht. Wat er met haar is gebeurd, blijft tot op de dag van vandaag, bijna dertig jaar later, onduidelijk.
» Omroep Gelderland
maandag 20 maart 2023, 18:40 uur
Maria is al jarenlang vermist: 250.000 euro voor gouden tip
Omroep GelderlandWie weet waar de al jarenlange vermiste Maria van der Zanden uit Putten is? Voor de gouden tip die leidt naar het antwoord op die vraag, looft de Peter R. de Vries Foundation 250.000 euro uit. Maria ging op zaterdag 6 augustus 1994 een rondje fietsen, maar kwam nooit meer thuis.
» Omroep Gelderland
maandag 20 maart 2023, 11:36 uur
Coldcaseteam buigt zich over 150 tips over vermiste Jaïr Soares
Omroep WestBij de Peter R. de Vries Foundation zijn in totaal zo'n 150 tips binnengekomen na het uitloven van een beloning voor de gouden tip over de vermiste Jaïr Soares. Het toen 7-jarige jongetje verdween in 1995 spoorloos vanaf het strand in Monster. Tipgevers konden tot afgelopen zaterdag aanspraak maken op een beloning van 250.000 euro.
» Omroep West



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Omroep Gelderland
Foto: de Telegraaf
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Omroep West
Foto: BN DeStem

Meer nieuws uit Monster

27 december 19:35Drijfzand ontdekt op strand: 'Kan zeker nog enkele dagen duren'
26 augustus 17:02Bestaat Nessie nu wel of niet? Grootste zoektocht in 50 jaar naar Monster van Loch Ness
6 augustus 14:16Getuigen gezocht brand
12 april 18:17Bijna alle verdachten, onder wie Roermondenaar, cyberzaak naar huis
22 maart 12:34Deze bijzondere band had Peter R. de Vries met Putten
5 augustus 11:10De Vries Foundation: 250.000 euro tipgeld in zaak Soares
9 juni 12:34’Eerste stappen naar herstel gezet’ bij Sander Dekker, verdachte val vrij
1 maart 15:19Arantxa Rus simpel door in Lyon
28 januari 15:55Man geen verdachte meer in zaak rond sinds 1995 vermiste Jaïr Soares (7)
6 oktober 17:58Aangespoelde dolfijnen Monster ’hadden jongen’
11 mei 10:13“Monster van de Ardennen” is dood
23 april 08:10Flinke brand in scoutinggebouw
6 april 17:17Hagenaar steelt ’uit verdriet’ grafbeelden, krijgt 150 uur taakstraf
RSS.