menu
zoek

Nieuws Nijmegen

Dealernetwerk opgerold, drugsgebruikers krijgen binnenkort bericht

zaterdag 22 januari 2022, 08:30 uur

De afgelopen maanden hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een vermoedelijk groot dealernetwerk in en rond Nijmegen opgerold. Er zijn tien verdachten in beeld gekomen voor de handel in drugs en er zijn grote hoeveelheden drugs gevonden. De verdenking is dat het netwerk duizenden klanten in Nijmegen en de omliggende regio had.

Begin november werd het onderzoek zichtbaar toen er op elf plekken een inval werd gedaan. Aan de Hillekensacker in Nijmegen werd een drugslab gevonden. Maar er werden die dag ook grote hoeveelheden drugs aangetroffen. Bij het drugslab werden ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetamine pasta, 1,5 kilo XTC, ruim een kilo cocaïne en meer drugs aangetroffen. Bij verschillende verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, bestemd voor de handel in drugs. “We krijgen het beeld van een drugsorganisatie die dag en nacht bereikbaar was om drugs te leveren. Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties,’ zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de politie in Nijmegen. “Zo lijkt het erop dat je een appje kon sturen, en binnen no-time werd de drugs afgeleverd. Wat je maar wilde.’ Het netwerk bestond uit ruim 3500 klanten, is de inschatting op basis van de telefoons die in beslag zijn genomen. “We zijn best geschrokken over wat we in de telefoons zagen. Drugsgebruik is niet onschuldig, dat blijkt wel. We zien schrijnende verhalen. Mensen die hun laatste euro’s gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan, en een vrouw zelfs smeekt bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden, het is echt schrijnend.” Toch is burgemeester Bruls niet verrast over deze vorm van drugscriminaliteit. “We weten dat onze samenleving ondermijnd wordt door drugscriminelen. Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar, het is gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook voor de samenleving. Dat laten politie en het OM met dit onderzoek zien: drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo’n klap is toegebracht aan de drugswereld.”

De verdachten van betrokkenheid bij het vermoedelijke drugsnetwerk zullen waarschijnlijk dit jaar voor de rechter komen. Verder wordt een woning in Nijmegen op last van de burgemeester voor een half jaar gesloten. Maar er wordt ook actie ondernomen naar de klanten, de mensen die de afgelopen jaren drugs hebben gekocht.  “Het is illegaal om harddrugs te kopen, dat weet iedereen. Omdat we in de telefoons van dealers zien hoe schadelijk dit voor sommige gebruikers uitpakt, komen we in actie. De politie gaat 24 januari alle klanten van deze drugsdealers een sms-bericht sturen. Daarin doen we een aanbod: zoek hulp om van je verslaving af te komen!,” zegt Bruls. “Het begin van het jaar is het uitgelezen moment voor goede voornemens. We zien dat er veel mensen zijn die drugs gebruiken en hierdoor in de problemen zijn geraakt. Je bent niet alleen, er is hulp. En tegelijkertijd hoop ik dat deze actie incidentele gebruikers afschrikt: laat het niet zover komen.” Bij deze actie werken politie, OM, Gemeente Nijmegen, RIEC en IrisZorg samen. Via het sms-bericht wordt doorverwezen naar de website stoppenmetdrugs024.nl. Op de website staan verhalen van mensen die het is gelukt van hun verslaving af te komen. Om de ontvangers van het bericht hulp te bieden, staat hier ook een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen waar ze naartoe kunnen om aan hun verslaving te werken.


» Politie.nl


Kaart nieuws Nijmegen. Locatie nieuws: 51.83480 / 5.83319


zaterdag 22 januari 2022, 11:30 uur
Politie stuurt sms-bom naar 3500 drugsgebruikers na oprollen dealersnetwerk
Gelre NieuwsNIJMEGEN – De afgelopen maanden hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een vermoedelijk groot dealernetwerk in en rond Nijmegen opgerold. Er zijn tien verdachten in beeld gekomen voor de handel in drugs en er zijn grote hoeveelheden drugs gevonden. De verdenking is dat het netwerk duizenden klanten in Nijmegen en de omliggende regio […]
» Gelre Nieuws
zaterdag 22 januari 2022, 11:09 uur
Politie stuurt sms-bom naar 3500 Nijmeegse drugsgebruikers
Blik op NieuwsDe afgelopen maanden hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een vermoedelijk groot dealernetwerk in en rond Nijmegen opgerold. Er zijn tien verdachten in beeld gekomen voor de handel in drugs en er zijn grote hoeveelheden drugs gevonden.
» Blik op NieuwsFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Nijmegen

19 mei 07:49Vrouw gewond bij steekincident in Meijhorst
18 mei 20:45Onrust in Nijmeegse wijk na schietincident
17 mei 20:47Kinderen moeten uren in basisschool blijven vanwege schietpartij in Nijmegen: ‘Spannende middag’
16 mei 11:10Overval op waardetransport in Nijmegen: dader met buit in de kraag gevat
11 mei 11:30Brand bij voormalig pand Doornroosje in Nijmegen
9 mei 18:22Het dna van NEC: tante Toos, uitgegraven heilige grond en pilsjes met de harde kern
8 mei 21:30Bazen Nederlands uitzendbureau bij Kleef verdacht van uitbuiten Duitse arbeidsmigranten
8 mei 14:12NEC wint dankzij Cissoko in blessuretijd van Go Ahead en stijgt naar achtste plaats
8 mei 07:18Vrouw komt om het leven bij aanrijding op A325 tussen Nijmegen en Arnhem
5 mei 13:36Bekladde begraafplaats zeker tot vrijdag dicht, schoonmakers halen hakenkruizen en leuzen weg
5 mei 09:27Bestelbus in brand bij autosloperij
2 mei 11:23Auto belandt in voortuin van woning in Nijmegen
26 april 13:17Ruim 30 woningen ontruimd vanwege gaslekkage
25 april 20:39Viskraam van Wilma Graat is weer open, maar Mary zullen ze nooit vergeten
23 april 22:00Brian Brobbey grapt over Erik ten Hag: ‘Als hij me over twee jaartjes maar meeneemt’
23 april 18:57Ten Hag en Tadic opgelucht na moeizame zege Ajax: ‘We hebben geen vertrouwen’
21 april 21:44Gewonde bij aanrijding tussen e-biker en bestelbus
21 april 12:10Oeps! Duitser probeert parkeergarage in te rijden via de ingang voor voetgangers
20 april 16:55Inzittende raakt gewond bij frontale botsing auto's op De Oversteek in Nijmegen
19 april 21:02Nijmegen vangt 100 asielzoekers uit Ter Apel op, nog 200 slaapplekken nodig
RSS.