menu
zoek

Nieuws Ooltgensplaat

Man aangehouden voor vernielen beschermd natuurgebied

woensdag 9 november 2022, 10:10 uur

Een 47-jarige man uit Nieuw Vossemeer is op 26 oktober 2022 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het vernietigen van een deel van beschermd natuurgebied De Ventjager in Ooltgensplaat. Team milieu van de Dienst Regionale Recherche van de politie Rotterdam kwam de man op het spoor na een melding van een boswachter van Staatsbosbeheer.

Begin juni ontdekte een boswachter dat bij drie bij elkaar gelegen gedeeltes in natuurgebied de Ventjager de begroeiing was verwijderd en vervangen door toen nog kleine hennepplanten. Het natuurgebied de Ventjager is onderdeel van het zogenoemd Natura-2000 gebied Haringvliet. Dit gebied maakt deel uit van een Europees netwerk van Natura 2000-gebieden. Deze zijn belangrijk vanwege het behoud van flora en fauna en daarmee het klimaat. Staatsbosbeheer Uit onderzoek is gebleken dat er vermoedelijk meerdere personen betrokken waren bij het vernielen van het natuurgebied om daar hennepplanten neer te zetten. Door nauwe samenwerking van team milieu met Staatsbosbeheer en de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid kon de 47-jarige man worden aangehouden. De man is twee dagen na zijn aanhouding heengezonden en wacht het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid af. Zolang het onderzoek nog niet is afgerond sluit het onderzoeksteam meer aanhoudingen niet uit. Hennep kweken  Het kweken van hennep in (beschermde) natuurgebieden is een jaarlijks terugkerend fenomeen, waarbij forse en vaak ook blijvende schade aan de natuur wordt aangebracht. Zo is in juni 2021 een hennepkwekerij aangetroffen in Natura 2000 gebied De Zeehondenplaat in Strijensas (Hoeksche Waard). Hier zijn destijds twee verdachten voor aangehouden. Het vernietigen van een natuurgebied en het in stand houden hiervan door bijvoorbeeld het kweken van hennepplanten is een economisch misdrijf waar vier jaar gevangenisstraf op staat.


» Politie.nl


Kaart nieuws Ooltgensplaat. Locatie nieuws: 51.67567 / 4.32774


woensdag 9 november 2022, 11:29 uur
Man opgepakt omdat hij beschermd natuurgebied snoeide en wietplanten plaatste
NU.nlEen 47-jarige man is eind oktober aangehouden omdat hij een beschermd natuurgebied zou hebben vernietigd om er hennepplanten neer te zetten, maakt de politie woensdag bekend. Een boswachter ontdekte de wietplantage in wording begin juni in natuurgebied De Ventjager in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat.
» NU.nlFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NU.nl

Meer nieuws uit Ooltgensplaat

9 november 11:29Man opgepakt omdat hij beschermd natuurgebied snoeide en wietplanten plaatste
3 oktober 14:59Man (30) omgekomen bij frontale botsing op N59, tegenligger gewond naar ziekenhuis
1 december 16:3011.000 liter chemicaliƫn voor synthetische drugs gepakt
31 augustus 17:23Man geslagen met hakbijl op parkeerplaats in Ooltgensplaat
RSS.