menu
zoek

Nieuws Uithuizermeeden

Identificatie na 75 jaar door DNA-match broer

woensdag 23 december 2020, 08:15 uur

Voor de familie Gritter is 2020 een jaar geworden om niet te vergeten. Vlak voor kerst kwam het bijzondere bericht dat na 75 jaar de identiteit van hun familielid Henk Gritter is vastgesteld. In 1945 spoelde op de dijk bij Uithuizermeeden een lichaam aan, kort na de scheepsramp van ‘De Joanna’.

Onderzoek in 1985 Enkele dagen na de bevrijding in 1945 verging het schip ‘De Joanna’, vlak voor de haven van Delfzijl. Het schip had 45 opvarenden aan boord; allemaal bevrijde Nederlandse gevangenen uit Duitsland. Slechts zeven van hen bereikten levend de vaste wal. Een groot deel van de 38 slachtoffers kon worden geïdentificeerd, maar niet van iedereen was de naam bekend. In 1985 deed schrijver en journalist Hans Beukema uitgebreid onderzoek naar de scheepsramp van De Joanna en het bij Uithuizermeeden aangespoelde lichaam. Hij vermoedde dat het ging om Henk Gritter. Mede op verzoek van de nabestaanden werd de naam niet gedeeld in de media, omdat er niet met zekerheid kon worden vastgesteld of het inderdaad om Henk Gritter zou gaan. Wel werd een gedenksteen geplaatst op het tot dan toe onbekend gebleven graf Onderzoek in 2020 In de jaren tussen 2012 en 2015 zijn er meerdere opgravingen verricht in het noorden van het land, zo ook in Uithuizermeeden. Nu, in 2020, kwam de gemeente Het Hogeland bij coldcase/vermiste personen rechercheur Miranda Wahle met de vraag of het graf in Uithuizermeeden inderdaad van Gritter was. Om antwoord op die vraag te kunnen geven, was aanvullend DNA-onderzoek nodig. Dit kon via de enige nog levende broer van Gritter worden vastgesteld. Na enige tijd kwam de uitslag van het NFI binnen: er was een match. Het lichaam bleek inderdaad van Henk Gritter te zijn, waarna het onbekende graf in Uithuizermeeden zijn naam kreeg. Na de succesvolle samenwerking tussen het NXT Expertise Vermiste Personen/LBVP, het NFI, de forensische opsporingen de politie-eenheden Noord-Nederland en Midden-Nederland heeft de familie Gritter na 75 jaar te horen gekregen dat hun broer begraven ligt in Uithuizermeeden. Een prachtige boodschap in deze tijd voor kerst… De Oorlogsgravenstichting zal het graf van Henk Gritter gaan inrichten als een formeel oorlogsgraf. Oproep familie vermisten of onbekende doden Zoals uit deze zaak blijkt, is het nooit te laat voor familie of nabestaanden om DNA af te staan. Er zijn nog vele onbekende graven die wachten op een naam. Wilt u zich hiervoor aanmelden? Dit kan via coldcase@politie.nl. Kijk voor meer informatie over de identificatie van onbekende doden op onze themapagina.
» Politie.nl
woensdag 23 december 2020, 21:55 uur
Lichaam na 75 jaar geïdentificeerd: Klazienavener kwam om op zee
RTV DrentheEen aangespoeld lichaam op de dijk bij het Groningse Uithuizermeeden is na 75 jaar geïdentificeerd. Het blijkt te gaan om Henk Gritter, een opvarende van De Joanna. Een schip dat verging in 1945.
» RTV Drenthe
woensdag 23 december 2020, 10:32 uur
Dna-match met broer zorgt na 75 jaar voor identificatie aangespoelde man
RTV Noord75 jaar nadat een lichaam aanspoelde op de dijk bij Uithuizermeeden, is de identiteit van de drenkeling vastgesteld. Het blijkt te gaan om Henk Gritter, opvarende van De Joanna, die in 1945 verging. Een dna-match met zijn broer zorgde voor het langverwachte antwoord.
» RTV NoordFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Noord
Foto: RTV Drenthe
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Uithuizermeeden

24 september 13:45Aardbeving met kracht 2.8 bij Gronings Uithuizermeeden: ‘Hele huis trilde’
5 juni 12:44Brandweer probeert door bliksem getroffen boerderij met man en macht te redden
8 mei 16:00Jakhals, wasbeer, wolf: welke wilde nieuwkomer is de volgende in Nederland?
4 mei 22:26Boer uit Uithuizermeeden spot goudjakhals tijdens poten van aardappelen
23 december 21:55Lichaam na 75 jaar geïdentificeerd: Klazienavener kwam om op zee
1 september 09:29Aardbeving met kracht van 1,9 op de schaal van Richter in Uithuizermeeden
26 februari 09:53Vrachtwagen kantelt en belandt in sloot
12 januari 14:42Auto's botsen frontaal bij Uithuizermeeden
11 januari 09:19Meisters zamelen ruim twee ton in om slagerij in eigen dorp te behouden
RSS.


Advertentie: Wat is vandaag de stroomprijs per uur?