menu
zoek

Nieuws Utrecht

Laatste verdachte rellen augustus aangehouden

woensdag 28 april 2021, 13:42 uur

Een 17-jarige jongen uit Utrecht is maandag 26 april aangehouden omdat hij verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij de rellen in Kanaleneiland vorig jaar augustus. Dankzij tips van kijkers en uitvoerig rechercheonderzoek is de verdachte geïdentificeerd. Hij is gehoord en daarna naar huis gestuurd.

Op vrijdagavond 14 augustus braken er rellen uit in de wijk Kanaleneiland. Er waren kort daarvoor signalen op sociale media dat jongeren zich wilden verzamelen om te rellen. Er was informatie dat zij daarbij uit zouden zijn op een confrontatie met de politie. Politie en gemeente hebben zich hierop voorbereid, waarbij bewust is gekozen om niet zelf een confrontatie te initiëren. Afgesproken was een balans te vinden en een goed moment te kiezen wanneer er ingegrepen zou moeten worden. Helaas kon niet voorkomen worden dat jongeren gewelddadig werden en toch vernielingen pleegden in de wijk. Ruim vijftig jongens zijn die avonden aangehouden voor o.a. het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs en omdat zij weigerden weg te gaan. Het was daarbij nooit de bedoeling dat de plegers van geweld en vernielingen vrijuit zouden gaan. Er is direct een rechercheteam samengesteld om de verdachten van de strafbare feiten die gepleegd waren, op te sporen en alsnog aan te houden. Gezamenlijk en mét hulp van ons opsporingsprogramma Bureau Hengeveld is dat gelukt, en is recht gedaan aan wat de wijk en de belaagde agenten is aangedaan.   Rechercheonderzoek Camerabeelden en getuigenverklaringen van de rellen zijn zorgvuldig door de recherche geanalyseerd. Hieruit zijn tweeëntwintig verdachten naar voren gekomen die strafbare feiten pleegden. Op beeld is duidelijk te zien dat zij bijvoorbeeld vernielingen pleegden of politie bekogelden. Deze beelden zijn eerst intern binnen de politie getoond, zodat (wijk)agenten de jongens konden herkennen. De herkende verdachten werden aangehouden. De acht verdachten die niet direct herkend waren, zijn via opsporingsprogramma Bureau Hengeveld getoond aan kijkers. Eerst met hun gezichten geblurd, omdat het ging om vermoedelijk minderjarig verdachten. Zij kregen daardoor langer de kans zichzelf te melden bij de politie voordat de beelden een week later herkenbaar getoond werden. Verdachten hebben zich daardoor zelf gemeld, of zijn door hun ouders naar de politie gebracht. Analyse van de start van de rellen leverde al snel drie aanhoudingen op voor opruiiing; het oproepen om te gaan rellen via social media. Resultaten In totaal zijn er 22 verdachten voldoende zichtbaar in beeld terwijl zij vernielingen en geweld pleegden. Intussen is ook de laatst gezochte verdachte aangehouden. De meeste zijn tussen de 13 en19 jaar oud, bijna allemaal uit Utrecht. Met behulp van het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht hebben we de identiteit van de verdachten kunnen achterhalen. Voor de wijk en voor de belaagde agenten vinden we het erg belangrijk dat dit onderzoek grondig gedaan is en zo veel resultaat heeft opgeleverd.   Hulp uit de wijk Vele uren aan camerabeelden zijn nauwkeurig uitgekeken door de recherche. Daarbij is ook zichtbaar dat er mensen geprobeerd hebben de rellende jongens aan te spreken en de vlam uit de pan te halen. Als politie en gemeente zijn we erg dankbaar dat zij dit gedaan hebben.

Overlast/Vandalisme in Utrecht

» Politie.nl


Kaart nieuws Utrecht. Locatie nieuws: 52.09074 / 5.12142


woensdag 28 april 2021, 18:12 uur
Laatste verdachte van rellen in Kanaleneiland opgepakt
RTV UtrechtUTRECHT - De laatste verdachte die gezocht werd vanwege de rellen in Utrecht Kanaleneiland, vorig jaar zomer, is opgepakt.Het gaat om een jongen van 17 uit Utrecht. In augustus veroorzaakte een groep van 250 tot 300 jongeren onrust en overlast in Kanaleneiland en dat leidde later weer tot meer rellen andere Utrechtse wijken, zoals in Zuilen en Overvecht. Na de rellen toonde de politie beelden van elf relschoppers in Bureau Hengeveld, waarvan nu dus ook de laatste is opgepakt.
» RTV UtrechtMeer nieuws uit Utrecht

11 juni 19:30Onderzoek naar discriminatie bij stage is belangrijke stap in doorbreken taboe
11 juni 15:52Politie haalt tientallen verwaarloosde hondjes uit Utrechts fokhuis
11 juni 11:12Opnieuw geweld tegen fotograaf
10 juni 13:58Utrecht zet stap naar afsteekverbod vuurwerk voor particulieren
9 juni 17:23Eis acht jaar cel en tbs voor doodsteken vriendin Utrecht
9 juni 14:56FC Utrecht start nieuw seizoen op 15 augustus tegen Sparta
9 juni 07:31Politiehelikopter ingezet om dollemansrit van motorrijder (die 220 km/per uur reed) te staken
7 juni 11:19Visdeurbel gaat uit tot volgend seizoen
6 juni 17:25Waterpoloërs Het Ravijn moeten nationale bekertitel aan UZSC laten
5 juni 18:47Arrestatieteam doet inval in woning
4 juni 10:26Bouwvakker zwaargewond na omvallen bulldozer op bouwplaats Utrecht
2 juni 21:33Nieuwe dierenwet op komst: 'Het is niet zo dat we alle dieren dan los moeten laten'
2 juni 09:54Politie zoekt getuigen van steekincident
31 mei 18:30Treinreizigers vast op Utrecht Centraal: ’We zijn al bijna 24 uur onderweg!’
29 mei 19:26Botenprotest op Merwedekanaal tegen komst nieuwe bruggen
28 mei 14:49Twee gewonden bij steekpartij in Utrecht, politie zoekt getuigen
28 mei 12:13Kalezic als hoofdtrainer bij Jong FC Utrecht aan de slag
28 mei 11:59Bekende Utrechtse sterrenkundige Kees de Jager (100) overleden
26 mei 21:46Politie en OM hadden risico tramaanslag Utrecht kunnen verkleinen
26 mei 13:25Jubelstemming in Utrecht: 'Start Vuelta enorme opsteker na moeilijke periode'
RSS.