menu
zoek

Nieuws Utrecht

Laatste verdachte rellen augustus aangehouden

woensdag 28 april 2021, 13:42 uur

Een 17-jarige jongen uit Utrecht is maandag 26 april aangehouden omdat hij verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij de rellen in Kanaleneiland vorig jaar augustus. Dankzij tips van kijkers en uitvoerig rechercheonderzoek is de verdachte geïdentificeerd. Hij is gehoord en daarna naar huis gestuurd.

Op vrijdagavond 14 augustus braken er rellen uit in de wijk Kanaleneiland. Er waren kort daarvoor signalen op sociale media dat jongeren zich wilden verzamelen om te rellen. Er was informatie dat zij daarbij uit zouden zijn op een confrontatie met de politie. Politie en gemeente hebben zich hierop voorbereid, waarbij bewust is gekozen om niet zelf een confrontatie te initiëren. Afgesproken was een balans te vinden en een goed moment te kiezen wanneer er ingegrepen zou moeten worden. Helaas kon niet voorkomen worden dat jongeren gewelddadig werden en toch vernielingen pleegden in de wijk. Ruim vijftig jongens zijn die avonden aangehouden voor o.a. het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs en omdat zij weigerden weg te gaan. Het was daarbij nooit de bedoeling dat de plegers van geweld en vernielingen vrijuit zouden gaan. Er is direct een rechercheteam samengesteld om de verdachten van de strafbare feiten die gepleegd waren, op te sporen en alsnog aan te houden. Gezamenlijk en mét hulp van ons opsporingsprogramma Bureau Hengeveld is dat gelukt, en is recht gedaan aan wat de wijk en de belaagde agenten is aangedaan.   Rechercheonderzoek Camerabeelden en getuigenverklaringen van de rellen zijn zorgvuldig door de recherche geanalyseerd. Hieruit zijn tweeëntwintig verdachten naar voren gekomen die strafbare feiten pleegden. Op beeld is duidelijk te zien dat zij bijvoorbeeld vernielingen pleegden of politie bekogelden. Deze beelden zijn eerst intern binnen de politie getoond, zodat (wijk)agenten de jongens konden herkennen. De herkende verdachten werden aangehouden. De acht verdachten die niet direct herkend waren, zijn via opsporingsprogramma Bureau Hengeveld getoond aan kijkers. Eerst met hun gezichten geblurd, omdat het ging om vermoedelijk minderjarig verdachten. Zij kregen daardoor langer de kans zichzelf te melden bij de politie voordat de beelden een week later herkenbaar getoond werden. Verdachten hebben zich daardoor zelf gemeld, of zijn door hun ouders naar de politie gebracht. Analyse van de start van de rellen leverde al snel drie aanhoudingen op voor opruiiing; het oproepen om te gaan rellen via social media. Resultaten In totaal zijn er 22 verdachten voldoende zichtbaar in beeld terwijl zij vernielingen en geweld pleegden. Intussen is ook de laatst gezochte verdachte aangehouden. De meeste zijn tussen de 13 en19 jaar oud, bijna allemaal uit Utrecht. Met behulp van het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht hebben we de identiteit van de verdachten kunnen achterhalen. Voor de wijk en voor de belaagde agenten vinden we het erg belangrijk dat dit onderzoek grondig gedaan is en zo veel resultaat heeft opgeleverd.   Hulp uit de wijk Vele uren aan camerabeelden zijn nauwkeurig uitgekeken door de recherche. Daarbij is ook zichtbaar dat er mensen geprobeerd hebben de rellende jongens aan te spreken en de vlam uit de pan te halen. Als politie en gemeente zijn we erg dankbaar dat zij dit gedaan hebben.

Overlast/Vandalisme in Utrecht

» Politie.nl



woensdag 28 april 2021, 18:12 uur
Laatste verdachte van rellen in Kanaleneiland opgepakt
RTV UtrechtUTRECHT - De laatste verdachte die gezocht werd vanwege de rellen in Utrecht Kanaleneiland, vorig jaar zomer, is opgepakt.Het gaat om een jongen van 17 uit Utrecht. In augustus veroorzaakte een groep van 250 tot 300 jongeren onrust en overlast in Kanaleneiland en dat leidde later weer tot meer rellen andere Utrechtse wijken, zoals in Zuilen en Overvecht. Na de rellen toonde de politie beelden van elf relschoppers in Bureau Hengeveld, waarvan nu dus ook de laatste is opgepakt.
» RTV Utrecht



Meer nieuws uit Utrecht

4 mei 06:31Tientallen belagen politie Utrecht met vuurwerk en eieren, niemand aangehouden
3 mei 22:02Jong FC Utrecht houdt verdiend punt over aan uitduel tegen De Graafschap
2 mei 19:20LIVE | Onweer trekt over het land: felle hagel en ondergelopen straten
1 mei 18:18Lange file op de A12 na kop-staartbotsing: vertraging ruim een uur
29 april 19:51Brabantse familie heeft auto terug na zoektocht van anderhalve week
29 april 10:41Namen & Rugnummers topscorer: Lammers schiet zich met recordgoal in top van het klassement
28 april 15:12Friso Sneek wint overtuigend eerste duel om nationale titel van Utrecht
28 april 11:50In Utrecht vermiste Merel (35) ‘in zeer kritieke toestand’ gevonden in Assen
26 april 16:11Sanne (34) uit Putten zou eigen stalking in scène hebben gezet, OM maakt excuses aan slachtoffer
26 april 07:04112-nieuws: Bus en bestelbus botsen op elkaar | Busje voedselbank Houten brandt uit
25 april 22:32Bewoners om explosieven ontruimde woningen Utrecht weer naar huis
25 april 12:49Utrechts stroomnet zó vol dat aardgas bij nieuwbouw nodig blijft
25 april 10:43Tientallen telefoonabonnementen en vervalste id's: Utrechter (22) opgepakt
24 april 17:03Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht vragen studenten om bangalijsten te vernietigen
24 april 06:52Twee branden tegelijk in Utrecht: 1 gewonde en 5 woningen ontruimd
23 april 14:31Jurre Geluk neemt rol van Paul de Leeuw over in Niet klein te krijgen
21 april 15:02Vrouwen FC Utrecht zetten streep door Twents kampioensfeest
19 april 16:06Politie pakt zeven mannen op in Utrecht voor plofkraak in Duitsland
18 april 18:56Heracles en FC Utrecht spelen oefenduel doelpuntloos gelijk
17 april 14:46Vanmiddag code geel vanwege onweer, hagel en harde wind
RSS.