menu
zoek

Nieuws Utrecht

Negen aanhoudingen in groot onderzoek plofkraken

donderdag 2 februari 2023, 11:10 uur

In een groot gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn maandag 30 januari negen personen aangehouden, die worden verdacht van een serie plofkraken op geldautomaten in Duitsland. Tijdens doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden vond de politie contant geld en explosieven.

De recherche van politie eenheid Midden-Nederland deed de afgelopen maanden samen met de recherche Bayern en Baden-Württemberg onderzoek naar ruim 50 plofkraken op geldautomaten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft naar aanleiding daarvan en op verzoek van de Duitse autoriteiten een reeks aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Dit leidde maandag 30 januari tot de aanhouding van negen verdachten,  in de leeftijd van 25 tot 41 jaar, uit onder andere Roermond, Echt, Utrecht, Amersfoort en Soesterberg.  Doorzoekingen Op vijftien locaties is doorzoeking gedaan. Hierbij waren, naast Nederlandse ook Duitse politieagenten aanwezig en heeft de Landmacht ondersteund met gespecialiseerde zoekteams.  Deze zoekteams maken gebruik van geavanceerde middelen die tot enkele meters in de bodem, door muren en objecten heen kijken om eventuele verborgen ruimtes te ontdekken. Na de vondst van explosieven in een autobedrijf op een industrieterrein in Roermond zijn vanwege explosiegevaar omliggende panden ontruimd. De explosieven opruimingsdienst defensie (EOD) heeft de explosieven meegenomen en op een veilige locatie tot ontploffing gebracht.  Naast de explosieven zijn ook contant geld en twee auto’s in beslag genomen.  De negen verdachten zitten vast. De Duitse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.    

Werkterrein De Nederlandse politie werkt al langere tijd intensief samen met de Duitse politie aan het opsporen van personen die dagelijks geldautomaten opblazen in Duitsland.  Vermoedelijk hebben de verdachten hun werkterrein naar het buitenland verlegd omdat Nederlandse banken preventieve maatregelen hebben genomen die het opblazen van Nederlandse pinautomaten zinloos maken. In Duitsland sloegen Nederlandse plofkrakers vorig jaar bijna 450 keer toe. Ter vergelijking: in Nederland bliezen criminelen 15 keer een pinautomaat op. Op de huid zitten Hoewel de plofkrakers nog maar zelden toeslaan in eigen land, is het toch van groot belang dat de Nederlandse politie ze op de huid zit, zegt Johan van Hartskamp, landelijke portefeuillehouder. “De explosieven die de plofkrakers gebruiken, leiden ook in ons land tot grote risico’s. De gebruikte explosieven worden in onze wijken, in woningen, bedrijven en garageboxen, in elkaar geknutseld en opgeslagen. Daarnaast rijden de plofkrakers met zeer hoge snelheid over de snelwegen om uit handen te blijven van de politie.”  De plofkraken zelf hebben in de directe omgeving een ontwrichtende werking. De maatschappelijke gevolgen zijn vaak groot.  Winkels moeten voor langere tijd dicht, huizen raken onbewoonbaar en mensen kunnen geen geld meer opnemen in de buurt.  Van Hartskamp: “We zien dat het gestolen geld ook geïnvesteerd wordt in andere vormen van criminaliteit, zoals drugshandel.  De aandacht voor deze groep plofkrakers mag daarom niet verslappen.” Voorkomen jonge aanwas De politie vermoedt dat ongeveer  500 mannen, met name woonachtig in de regio’s Amsterdam en Utrecht, verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de plofkraken in binnen- en buitenland. “Ze werken in wisselende samenstelling. Soms vallen er mensen af, omdat ze worden aangehouden of tijdens hun vlucht crashen en overlijden. Maar ze worden moeiteloos vervangen door nieuwe aanwas’” weet Van Hartskamp. “Wij blijven ons onverminderd inspannen om daders op te sporen, maar om het probleem op te lossen is meer nodig.  Daarom werken wij samen met partners zoals het RIEC en gemeenten om jonge aanwas te voorkomen.” Signalen U kunt de opsporing helpen door informatie te geven over verdachte locaties en/of personen die zich mogelijk bezig houden met dit soort criminele activiteiten.  Heeft u informatie? Neem dan contact op met de politie, desnoods anoniem.    Informatie pers Voor vragen en meer informatie over dit onderzoek kunt u terecht bij Polizei Bayern


» Politie.nl


Kaart nieuws Utrecht. Locatie nieuws: 52.08869 / 5.09520


donderdag 2 februari 2023, 14:29 uur
Politie: zo’n 500 verdachten plofkraken in Randstad
Dagblad van het NoordenDe politie verdenkt zo’n vijfhonderd mannen uit de regio’s Amsterdam en Utrecht van betrokkenheid bij het leeuwendeel van de plofkraken in binnen- en buitenland, met name in Duitsland.
» Dagblad van het Noorden
donderdag 2 februari 2023, 11:10 uur
Grote Nederlandse plofkraakbende opgerold, groep sloeg meer dan 50 keer toe in Duitsland
de StentorMet razendsnelle auto’s vol explosieven reden ze tientallen keren vanuit Nederland naar Duitsland, om geldautomaten op te blazen. Buit: meer dan 5 miljoen euro. Deze week hield de politie in onder meer Utrecht en Amersfoort negen verdachten aan, die ruim vijftig plofkraken zouden hebben gepleegd.
» de Stentor
donderdag 2 februari 2023, 11:10 uur
Grote Nederlandse plofkraakbende opgerold, groep sloeg meer dan 50 keer toe in Duitsland
de GelderlanderMet razendsnelle auto’s vol explosieven reden ze tientallen keren vanuit Nederland naar Duitsland, om geldautomaten op te blazen. Buit: meer dan 5 miljoen euro. Deze week hield de politie in onder meer Utrecht en Amersfoort negen verdachten aan, die ruim vijftig plofkraken zouden hebben gepleegd.
» de Gelderlander
donderdag 2 februari 2023, 11:10 uur
Grote Nederlandse plofkraakbende opgerold, groep sloeg meer dan 50 keer toe in Duitsland
PZCMet razendsnelle auto's vol explosieven reden ze tientallen keren vanuit Nederland naar Duitsland, om geldautomaten op te blazen. Buit: meer dan 5 miljoen euro. Deze week hield de politie in onder meer Utrecht en Amersfoort negen verdachten aan, die ruim vijftig plofkraken zouden hebben gepleegd.
» PZCFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: PZC

Meer nieuws uit Utrecht

30 maart 14:54Gemeente belooft extern onderzoek veiligheid Vleutenseweg na dodelijk ongeval
28 maart 10:15OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist
27 maart 21:35Familie van slachtoffer busongeluk wil uitvaart in Eritrea: geld opgehaald via inzamelingsactie
25 maart 15:50Bloemenzee op plek waar meisje (7) omkwam bij busongeluk: 'Mijn moederhart huilt’
24 maart 16:59Dijksma: 'Slachtoffers busongeluk zijn broer en zus, onverteerbaar voor iedere ouder'
21 maart 19:53Rvc FC Utrecht keurt gedrag van eigenaar Van Seumeren af: 'Veilig werkklimaat voorop'
21 maart 16:04Politie: ontmoetingsplaats Hells Angels gesloten
20 maart 14:08Veiligheidsberaad neemt afscheid van voorzitter Hubert Bruls
19 maart 18:48Van Seumeren heeft spijt van tirade in kleedkamer: 'Geduw en getrek met 'zoon' Klaiber'
19 maart 11:10Einde Ash en Pikachu komt aan als schok in Utrecht: ‘Pokémon heeft mijn leven gered’
18 maart 20:08Arbiter Alex Bos negeert VAR, maar komt daar na de wedstrijd op terug: ‘Hier baal ik van’
18 maart 16:02Herdenking tramaanslag: 'Utrecht wil Daniël, Willem, Roos en Rinke niet vergeten'
18 maart 15:14Nog voordat de kogel van Gökmen Tanis haar lichaam raakt, denkt Eline dat haar einde gekomen is
16 maart 13:50Voormalig CDA-bolwerk Tubbergen nu van BBB: ’Caroline snapt ons wél’
16 maart 12:44Utrechter aangehouden die van windmolen sprong, tweede betrokkene zwaargewond
15 maart 15:19Knal en brandje bij school in Leidsche Rijn, politie gaat uit van brandstichting
14 maart 14:47Bonden schorten stakingen streekvervoer na woensdag tijdelijk op
13 maart 12:33Tweede verdachte van 'dino-mishandeling' in Hoog Catharijne herkend na uitzending
12 maart 18:10Politie betrapt jongeren op heterdaad met gestolen verkeersborden
12 maart 14:08FC Utrecht pakt met veerkracht punt bij NEC: 'Karakter getoond'
RSS.