menu
zoek

Nieuws Vinkel

Oost-Brabant - Politie: fotojournalisten hadden dichter bij drugslab Vinkel moeten staan

maandag 15 mei 2023, 14:52 uur

Agenten van de politie Oost-Brabant hadden twee fotojournalisten die donderdag 13 april beelden wilden maken van een drugslab in Vinkel dichter bij die bewuste locatie moeten toelaten. De fotografen werden nu in verband met veiligheid op ruime afstand gehouden, maar dat had in goed overleg anders gekund. Dat is de conclusie van een onderzoek van de politie, nadat beide fotografen werden aangehouden omdat ze bewust door een afzetting liepen.

Waar: Bosschebaan in Vinkel

De Officier van Dienst (OVD) van de politie had in deze casus goede argumenten om voor een ruime afzetting te kiezen. De politie kreeg eerder die nacht een melding over een schietincident in de buurt van het lab aan de Bosschebaan en mogelijk waren er nog verdachte(n) en wapens aanwezig. Daarnaast stonden in de garage naast de woning diverse vaten met chemicaliën van onbekende herkomst die een penetrante lucht veroorzaakten. Daarom gingen specialisten van brandweer en politie erg voorzichtig te werk door onder andere perslucht te gebruiken. De OVD gaf opdracht voor die afzetting, omdat hij verantwoordelijk is voor de veiligheid van alle betrokkenen op een plaats incident.  Daar staat tegenover dat journalisten met een politieperskaart - die beide fotojournalisten hebben - verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid. In de praktijk kunnen beide standpunten conflicteren en zo ook op 16 april. De afzetting waar de betrokken fotografen werden tegengehouden, lag op circa 500 meter van het drugslab. Zij hadden vanaf die locatie geen zicht op wat daar gebeurde en hoe brandweer en politie het incident aanpakten. Daarmee zijn de journalisten belemmerd in de uitvoering van hun werk en dat betreuren we. Overigens werd de locatie kort na de aanhouding van de journalisten vrijgegeven, maar toen was het feitelijk voor hen te laat. Andere journalisten konden vanaf dat moment wél dichter bij het drugslab komen en beelden maken. Beter zicht Een oplossing lag in de mogelijkheid om ondanks de hectische situatie met de fotojournalisten in overleg te gaan en hen toe te laten tot de locatie waar ook de OVD stond. Dat was op gepaste afstand van het drugslab, maar daar was beter zicht op de locatie. We hechten veel waarde aan het principe dat journalisten met een politieperskaart op dezelfde plek mogen zijn om hun werk te doen als waar agenten zonder beschermende maatregelen actief zijn. We bespreken deze casus met onze OVD’s om hiervan te leren. Ook communiceren we behalve extern ook intern over de uitkomsten van dit onderzoek.  


» Politie.nl

Kaart nieuws Vinkel. Locatie nieuws: 51.72598 / 5.46780 Bosschebaan
Bosschebaan in Vinkel


maandag 15 mei 2023, 15:44 uur
Persfotografen die aangehouden werden bij drugslab, worden niet vervolgd
Omroep BrabantDe twee persfotografen die vorige maand werden aangehouden na de ontdekking van een drugslab in Vinkel, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit bekendgemaakt. De twee mannen, die in het bezit waren van een politieperskaart, hadden een bevel van de politie genegeerd en waren doorgelopen.
» Omroep Brabant
maandag 15 mei 2023, 15:11 uur
OM vervolgt aangehouden persfotografen bij drugslab in Vinkel niet
Brabants DagbladVINKEL - De twee persfotografen die in april een bevel van de politie zouden hebben genegeerd bij een ontdekt drugslab in Vinkel, worden niet vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Beide strafzaken worden geseponeerd.
» Brabants Dagblad



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Brabants Dagblad

Meer nieuws uit Vinkel

18 augustus 06:14Brand breekt uit in chalet op camping in Vinkel
15 mei 15:44Persfotografen die aangehouden werden bij drugslab, worden niet vervolgd
13 april 13:18Drugslab aangetroffen in garage bij woning
17 maart 09:36Beschonken man (55) doodt kat door erbovenop te gaan zitten
6 februari 09:40Varkensboer krijgt eerst beloning en nu boete voor zijn ‘stal van de toekomst’
22 november 17:54Honderden geiten dood bij uitslaande brand in een stal
13 juli 10:48Wielrenster (37) overleden door aanrijding met auto in Vinkel
11 juli 19:07Papegaai Zazu van zorgboerderij leert vrij rondvliegen, maar gaat ervandoor
21 februari 16:20Slachtoffer (20) van overval chalet in Vinkel vastgebonden en mishandeld
16 januari 11:10Geldpot van kerk in Vinkel leeggeroofd
1 oktober 13:57Getuigen gezocht verkeersongeval Vinkel
26 september 23:15Zwaargewonde bij ongeluk in Vinkel, mogelijk geschept door auto
17 juni 11:2436-jarige man overleden bij ongeval
4 mei 15:30Bewoners betrappen mannen die hun grasmaaier willen stelen
RSS.