menu
zoek

Nieuws Zutphen

Nederland - Aanbevelingen ombudsman rond stroomstootwapen al doorgevoerd

dinsdag 19 mei 2020, 07:53 uur

De aanbevelingen en richtlijnen die de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vandaag doet, ziet de politie als steun in de al eerder genomen maatregelen rond gebruik stroomstootwapen. Portefeuillehouder Frank Paauw herkent zich in de aanbevelingen van de ombudsman. 'Sterker nog, die zijn doorgevoerd. '

‘Politiemensen gebruiken het stroomstootwapen zodat zij kunnen afzien van zwaardere geweldsmiddelen. Dreigen met het wapen is meestal voldoende. Zij zijn steeds beter in staat om ook dit geweldsmiddel zo effectief en veilig mogelijk in te zetten.’ Aldus Frank Paauw. Na een uitgebreide pilotevaluatie zijn aanbevelingen gedaan waarop de politie na de zomer 2018 al maatregelen heeft genomen. Zo is de opleiding uitgebreid van twee naar drie dagen, wordt er kritisch gereflecteerd op lastige inzetsituaties en is het juridisch kader aangescherpt . Ook is het wapen technisch gereguleerd, waardoor nog bewuster en meer gedoseerd stroom kan worden toegediend. Monitoring laat zien dat het stroomstootwapen meer terughoudend en zorgvuldiger wordt ingezet door de agenten die nog over het stroomstootwapen beschikken. Verder is er uitgebreid onderzoek geweest door het WODC naar de gezondheidsrisico’s van de inzet van het stroomstootwapen, waaruit bleek dat er geen (extra) risico bestaat voor kwetsbare groepen Begin dit jaar hebben de politie en GGZ afspraken gemaakt over de samenwerking bij het optreden van de politie in een GGZ-instelling en ieders verantwoordelijkheden daarin. Tevens kent iedere eenheid sinds begin vorig jaar een Commissie Geweldsaanwending, bestaande uit politieambtenaren en onafhankelijke (burger)leden, die elke toepassing van geweld toetsen op rechtmatigheid en eisen van vakbekwaamheid. De adviezen van de Commissie zijn gericht op versterking van kennis en/of vaardigheden, zowel individueel of collectief zodat de politie lering kan trekken uit de toegepaste geweldsaanwendingen. Eind 2018 kreeg de ombudsman twee klachten over incidenten (respectievelijk zomer 2017 en 2018) waarbij de politie het stroomstootwapen had  ingezet in GGZ-instellingen in de eenheid Rotterdam. 'De inzet van het middel vond beide keren in de pilotfase en onder moeilijke omstandigheden plaats’, stelt politiechef Fred Westerbeke van de Eenheid Rotterdam. 'De collega’s hebben gezien de context van beide incidenten onder hoogspanning naar eer en geweten gehandeld. Het uitgangspunt is steeds geweest de dreigende situatie te beëindigen en daarbij enig letsel te voorkomen.  De Nationale ombudsman constateert in het rapport dat de politie in het nazorgtraject te kort is geschoten, zowel in de informatieverstrekking als in de medische nazorg. We hebben daarin helaas te weinig oog gehad voor de belangen van direct betrokkene(n) en familieleden. Deze constatering trek ik mij aan. Daarin zullen we in de toekomst zorgvuldiger zijn.'


» Politie.nl
dinsdag 19 mei 2020, 09:57 uur
Ombudsman: politie en justitie in de fout met inzet stroomstootwapen
RTV RijnmondDe Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft de politie en justitie in Rotterdam een tik op de vingers gegeven over de inzet van een stroomstootwapen in twee instellingen. Volgens de ombudsman was het middel veel te zwaar voor het beoogde doel.
» RTV Rijnmond
dinsdag 19 mei 2020, 09:08 uur
Ombudsman: Politie moet terughoudend zijn met inzet stroomstootwapen
NU.nlDe Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zegt dinsdag dat de politie het stroomstootwapen terughoudend in moet zetten en zorgvuldig moet gebruiken. Dit beveelt hij aan nadat hij twee klachten ontving over de inzet van het wapen in een ggz-instelling.
» NU.nl
dinsdag 19 mei 2020, 08:40 uur
Ombudsman na klachten over gebruik stroomstootwapen agenten: ‘Geen wondermiddel’
Brabants DagbladNationale ombudsman Reinier van Zutphen roept de politie op het stroomstootwapen terughoudend en zorgvuldig te gebruiken. De ombudsman onderzocht twee klachten die hij in korte tijd ontving over de inzet van het wapen in een GGZ-instelling.
» Brabants DagbladFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Rijnmond
Foto: Politie.nl
Foto: NU.nl

Meer nieuws uit Zutphen

6 augustus 14:01Weer tieners opgepakt voor branden Zutphen
5 augustus 09:41Zutphen krijgt tóch een kermis: zonder vuurwerk, maar met een reuzenrad
4 augustus 16:43Jongen (16) opgepakt voor vijf branden in Zutphen
2 augustus 16:33Vijf branden binnen anderhalf uur in Zutphen, politie zoekt brandstichter
2 augustus 10:33Buurvrouw Inga ontdekte twee van de vijf branden in Zutphen: 'Het moet allemaal nog bezinken’
2 augustus 06:34Vier branden in twintig minuten in Zutphen, politie zoekt brandstichter
30 juli 06:40Man (48) de cel in voor verkrachting in Zutphens asielzoekerscentrum
27 juli 19:47Zutphense politieagente Henrieke Schoonekamp overleden
24 juli 18:32Tijs springt meteen in de kajak om een schaap uit de IJssel te redden: ‘Het ging bijna mis’
20 juli 18:31Bestuurder aangehouden voor rijden onder invloed, stapt meteen weer achter stuur
18 juli 12:15Politie grijpt man met 117 delicten op zijn naam
10 juli 16:51Dader steekpartij Zutphen krijgt celstraf
7 juli 11:51Kermis in Zutphen dit jaar definitief niet op de markten, exploitanten teleurgesteld
1 juli 14:21Granaatraket gevonden tijdens aanleg rotonde bij De Hoven
1 juli 11:26Geen 'normale' kermis in Zutphen, wel overleg over alternatief op andere locatie
30 juni 11:45Gele centrumbusjes mogen opeens de weg niet op: ‘Ouderen in Zutphen zijn de dupe’
12 juni 14:20Schip vaart tegen IJsselbrug en raakt zwaar beschadigd
3 juni 06:33Truck brandt volledig uit vlakbij brandweergarage Zutphen
29 mei 08:15Blokhut volledig uitgebrand
26 mei 11:27Zutphen kapt ruim 100 jaar oude kastanjeboom om ongelukken te voorkomen
RSS.