menu
zoek

Nieuws Ritthem

Oesters plukken kan flinke boete opleveren voor man uit Oost-Souburg

zaterdag 19 september 2020, 15:21 uur

Op zaterdagochtend omstreeks 10.30 uur werden agenten van de Havenpolitie Zeeland-West-Brabant aangesproken door een voorbijganger die ze vroeg eens poolshoogte te gaan nemen aan de Westhavendam in Ritthem, omdat daar een meneer oesters aan het plukken was.

Waar: Westhavendam in Ritthem

De agenten zijn naar de aangewezen plek toegegaan en troffen daar een man die al ongeveer 100 kilogram oesters in zakken had gedaan. Omdat het verboden is om op die plaats zonder toestemming van de rechthebbende, in dit geval North Sea Port,  oesters te plukken, besloten de agenten een onderzoek in te stellen. De oesters zijn allemaal weer teruggeplaatst in het water. De man krijgt op dit moment nog geen proces-verbaal van de agenten. De raper, een 76-jarige man uit Oost-Souburg, claimde wel degelijk toestemming te hebben. Hij kon dit echter niet aantonen. Dit zal door de agenten van de Havenpolitie uitgezocht gaan worden. Als het tegendeel blijkt en hij heeft dus geen toestemming, krijgt de man alsnog een proces-verbaal en zal hij als verdachte gehoord worden door de politie.

Aangewezen gebieden
Sowieso is het verboden om zo ontzettend veel oesters (of andere schelpdieren) te rapen. Als particulier mag je, slechts voor eigen gebruik, maximaal tien kilogram schelpdieren (oesters, mossels, kokkels, krukels etc.) plukken. Tien kilogram komt, in dit specifieke geval, neer op ongeveer 100 oesterschelpen. Het plukken mag dan ook nog maar eens alleen in de daartoe aangewezen gebieden. In andere gebieden is het helemaal verboden om schelpdieren te rapen of te plukken. Die gebieden kun je bijvoorbeeld vinden op de website van Rijkswaterstaat/Natura2000. De boete voor overtreding van de regels met betrekking tot het rapen en plukken van schelpdieren, en het daarmee verstoren van de natuur, of het plukken van oesters in een gebied zonder dat daar toestemming voor is verleend van de rechthebbende, kan oplopen tot wel honderden euro’s.  

Milieu in Ritthem

» Politie.nl


Kaart nieuws Ritthem. Locatie nieuws: 51.45135 / 3.62601 Westhavendam
Westhavendam in Ritthem


zaterdag 19 september 2020, 20:58 uur
Man wil duizend oesters maar slaagt niet in missie
de TelegraafDe politie in Zeeland is zaterdagochtend uitgerukt voor een oesterfanaat. De man had de smaak flink te pakken en kon al zo’n honderd kilo aan schelpdieren bijeensprokkelen.
» de Telegraaf
zaterdag 19 september 2020, 17:20 uur
Oester-plukker loopt risico op hoge boete
Blik op NieuwsOp zaterdagochtend omstreeks 10.30 uur werden agenten van de Havenpolitie Zeeland-West-Brabant aangesproken door een voorbijganger die ze vroeg eens poolshoogte te gaan nemen aan de Westhavendam in Ritthem, omdat daar een meneer oesters aan het plukken was.
» Blik op Nieuws
zaterdag 19 september 2020, 15:50 uur
Man loopt mogelijk hoge boete op voor oesters plukken in Ritthem
PZCRITTHEM - De Havenpolitie Zeeland-West-Brabant heeft vanochtend onderzoek gedaan naar een man die mogelijk zonder toestemming oesters had geplukt aan de Westhavendam in Ritthem.
» PZC
zaterdag 19 september 2020, 15:49 uur
Ochtendje oesters plukken kan Souburger (76) duur komen te staan
Omroep ZeelandEen ochtendje oesters plukken op de Westhavendam in Ritthem kan een 76-jarige man uit Oost-Souburg duur komen te staan. De man werd door de politie betrapt nadat hij al ongeveer honderd kilo oesters had geplukt. Ook is het nog maar de vraag of de man daar überhaupt mocht plukken.
» Omroep ZeelandFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Zeeland
Foto: de Telegraaf

Meer nieuws uit Ritthem

9 april 11:26Inbrekers gepakt, op zoek naar cocaïne in havenloods
13 augustus 14:28Politie vist drie verstekelingen uit vrachtwagen in Ritthem
14 april 19:54Peter en Esther moeten hun theater noodgedwongen sluiten: 'Voelt als een amputatie'
9 april 16:30Riannes schaap stierf door gevoerde appels: 'Het was m'n lievelingsschaap'
10 maart 16:08Man gewond na val bij bedrijf Ritthem
14 februari 09:17Politie maakt einde aan illegaal feest in bunker Ritthem
13 december 10:40Vier jongens aangehouden voor vernielingen in schoolgebouw
19 september 20:58Man wil duizend oesters maar slaagt niet in missie
24 juli 14:46Zonnebadende Michiel de Ruyter wekt stroom op bij proefopstelling op Ritthemse dijk
2 februari 19:14Ritthems theater viert de nieuwe stoelen die fans financierden
20 januari 20:11Ongeval op A58 met busje en auto, snelweg dicht geweest
RSS.