menu
zoek

Nieuws Leiden

Facebook delen

Leiden en glasvezel: geen peil op te trekken

donderdag 8 augustus 2019, 15:25 uur

Als er één stad in Nederland is met een verspreide glasvezelaanleg; dan is het Leiden wel. Bijna iedere wijk, van het centrum tot Stevenshof en Merenwijk heeft glasvezel, echter blijkt in de praktijk steeds slechts een aantal straten of panden aangesloten. Leidenaren kiezen dan ook nog steeds voor VDSL. Dit blijkt prijstechnisch gezien nog steeds de beste optie in de Sleutelstad.

De voordelen van glasvezel zijn bekend. Het is stabieler, sneller en het heeft de toekomst. Snelheden die over glasvezel behaald kunnen worden in de toekomst zijn ondenkbaar op kabel en telefoonnetwerken. Toch is glasvezel -op dit moment- niet altijd de beste keuze. Zeker niet wanneer men kijkt naar de verhouding tussen prijs en snelheid. Andere verbindingen blijken dan al snel interessanter.

Dekking
In Leiden is er niet voor gekozen direct bij nieuwbouw een glasvezelaansluiting mee te nemen of hele wijken aan te sluiten zoals in Sassenheim is gebeurd. Hierdoor is er een enorm verspreide dekking ontstaan voor glasvezel en ligt het als het ware als een lappendeken over Leiden. Goed internet vergelijken is dan ook alleen te doen door middel van een postcodecheck op bijvoorbeeld een vergelijkingssite of bij een provider die zowel VDSL als glasvezel aanbiedt.

Kabel
Kabelinternet is gelukkig goed voorzien in Leiden, alleen wat bedrijventerreinen moeten het zonder doen, maar dat is (helaas) gebruikelijk. Op kabelinternet zijn op het moment snelheden te bereiken van 500 Mb, meer dan ruim voldoende voor een normaal gezin die doorgaans al voldoende heeft aan 100Mb. Wat dat betreft dus praktisch geen verschil met glasvezel. Dit is ook terug te zien in wat Leidenaren bestellen. Voor kabelinternet kiest men gemiddeld voor 139 Mb, terwijl men op glasvezel kiest voor gemiddeld 65 Mb. De prijs per Mb is altijd een goede overweging om te zien of je waar voor je geld krijgt. Op kabelinternet is dit gemiddeld 0,36 euro per Mb per maand. Op glasvezel betaalt men echter 0,62 euro per Mb per maand, een stuk duurder dus voor de snelheid die men er op ontvangt.

VDSL
Het grootste deel van de Leidenaren kiest echter nog voor VDSL. Maar liefst 65% kiest voor deze verbinding over de telefoonlijn. De gemiddelde prijs ligt bij VDSL dan ook het laagst, hier betaalt men gemiddeld 33,53 euro per maand voor een abonnement. Terwijl dit bij glasvezel bijna 10 en bij kabel bijna 20 euro hoger ligt. De gemiddelde prijs per Mb per maand is voor VDSL in Leiden 0,49 euro. Wat betreft snelheid heeft VDSL absoluut nog niet zijn maximale snelheid behaald in Leiden. De gemiddelde maximaal haalbare snelheid ligt namelijk op 132 Mb, dit terwijl men gemiddeld slechts 69 Mb bestelt.


Meer nieuws uit Leiden

14 november 10:21Veel meldingen en 22 aangiften na afpersing met naaktfoto's door Leidse bende
13 november 09:55'Weinig vrouwen en veel stereotypen in schoolboeken'
12 november 18:24Studenten Leiden waarschuwen elkaar voor ‘serie-aanrander’
8 november 18:21Grootscheepse zoekactie naar vermiste Leidse vrouw levert niets op
2 november 22:33ZZ Leiden verliest met grote cijfers van Den Bosch
2 november 15:45Bende opgepakt die jongens bedreigde voor geld met naaktfoto's
24 oktober 17:52Tieners mishandelen en bedreigen 15-jarige jongen
17 oktober 22:59Treinen tussen Hoofddorp en Leiden rijden weer
17 oktober 15:23Geen treinen tussen Leiden en Hoofddorp tijdens avondspits
17 oktober 14:30Geëvacueerde treinreiziger: 'Persoonlijk record, nog nooit zo lang onderweg geweest'
3 oktober 10:29Getuigen gezocht van overval op supermarkt
25 september 22:14'Kritische' Leidse politiechef voorlopig naar huis gestuurd
31 augustus 13:26Grote drukte bij eerste dag hernieuwd Naturalis
27 augustus 18:00Saboteur dwarsboomt scheepvaartverkeer Leiden via portofoon
14 augustus 16:05Verdachte van livestreamen mishandeling neefje in Leiden nader onderzocht
14 augustus 08:52ZZ Leiden breidt selectie uit met Kroaat Drago Pašalic
8 augustus 15:25Leiden en glasvezel: geen peil op te trekken
6 augustus 21:40Tyrannosaurus rex Trix na twee jaar terug in Naturalis in Leiden
5 augustus 15:24T. rex Trix is terug in vernieuwd Naturalis
5 augustus 14:12Leidse man aangehouden na livestream mishandeling van jongetje van 8 op Facebook
RSS.