menu
zoek

Nieuws Leiden

Facebook delen

Leiden en glasvezel: geen peil op te trekken

donderdag 8 augustus 2019, 15:25 uur

Als er één stad in Nederland is met een verspreide glasvezelaanleg; dan is het Leiden wel. Bijna iedere wijk, van het centrum tot Stevenshof en Merenwijk heeft glasvezel, echter blijkt in de praktijk steeds slechts een aantal straten of panden aangesloten. Leidenaren kiezen dan ook nog steeds voor VDSL. Dit blijkt prijstechnisch gezien nog steeds de beste optie in de Sleutelstad.

De voordelen van glasvezel zijn bekend. Het is stabieler, sneller en het heeft de toekomst. Snelheden die over glasvezel behaald kunnen worden in de toekomst zijn ondenkbaar op kabel en telefoonnetwerken. Toch is glasvezel -op dit moment- niet altijd de beste keuze. Zeker niet wanneer men kijkt naar de verhouding tussen prijs en snelheid. Andere verbindingen blijken dan al snel interessanter.

Dekking
In Leiden is er niet voor gekozen direct bij nieuwbouw een glasvezelaansluiting mee te nemen of hele wijken aan te sluiten zoals in Sassenheim is gebeurd. Hierdoor is er een enorm verspreide dekking ontstaan voor glasvezel en ligt het als het ware als een lappendeken over Leiden. Goed internet vergelijken is dan ook alleen te doen door middel van een postcodecheck op bijvoorbeeld een vergelijkingssite of bij een provider die zowel VDSL als glasvezel aanbiedt.

Kabel
Kabelinternet is gelukkig goed voorzien in Leiden, alleen wat bedrijventerreinen moeten het zonder doen, maar dat is (helaas) gebruikelijk. Op kabelinternet zijn op het moment snelheden te bereiken van 500 Mb, meer dan ruim voldoende voor een normaal gezin die doorgaans al voldoende heeft aan 100Mb. Wat dat betreft dus praktisch geen verschil met glasvezel. Dit is ook terug te zien in wat Leidenaren bestellen. Voor kabelinternet kiest men gemiddeld voor 139 Mb, terwijl men op glasvezel kiest voor gemiddeld 65 Mb. De prijs per Mb is altijd een goede overweging om te zien of je waar voor je geld krijgt. Op kabelinternet is dit gemiddeld 0,36 euro per Mb per maand. Op glasvezel betaalt men echter 0,62 euro per Mb per maand, een stuk duurder dus voor de snelheid die men er op ontvangt.

VDSL
Het grootste deel van de Leidenaren kiest echter nog voor VDSL. Maar liefst 65% kiest voor deze verbinding over de telefoonlijn. De gemiddelde prijs ligt bij VDSL dan ook het laagst, hier betaalt men gemiddeld 33,53 euro per maand voor een abonnement. Terwijl dit bij glasvezel bijna 10 en bij kabel bijna 20 euro hoger ligt. De gemiddelde prijs per Mb per maand is voor VDSL in Leiden 0,49 euro. Wat betreft snelheid heeft VDSL absoluut nog niet zijn maximale snelheid behaald in Leiden. De gemiddelde maximaal haalbare snelheid ligt namelijk op 132 Mb, dit terwijl men gemiddeld slechts 69 Mb bestelt.


Meer nieuws uit Leiden

31 augustus 13:26Grote drukte bij eerste dag hernieuwd Naturalis
27 augustus 18:00Saboteur dwarsboomt scheepvaartverkeer Leiden via portofoon
14 augustus 16:05Verdachte van livestreamen mishandeling neefje in Leiden nader onderzocht
14 augustus 08:52ZZ Leiden breidt selectie uit met Kroaat Drago Pašalic
8 augustus 15:25Leiden en glasvezel: geen peil op te trekken
6 augustus 21:40Tyrannosaurus rex Trix na twee jaar terug in Naturalis in Leiden
5 augustus 15:24T. rex Trix is terug in vernieuwd Naturalis
5 augustus 14:12Leidse man aangehouden na livestream mishandeling van jongetje van 8 op Facebook
2 augustus 12:04Zorgen om vermiste hoogzwangere Sabrine (26)
23 juli 13:57Celstraf voor Syriëganger Reda N.
9 juli 21:43Van ontucht verdachte huisarts overleden in de gevangenis
6 juli 03:57Brandweerman met schrik vrij bij brand Leiden
4 juni 08:49Rembrandt van Rijn blijkt langstudeerder
23 mei 07:59'Meeste nepnieuws komt uit Nederland'
21 mei 18:51Student vindt koningspython van 70 centimeter in tuin Leiden
16 mei 15:13Opnieuw kind met mazelen op kinderdagverblijf
14 mei 21:41ZZ Leiden uitgeschakeld in play-offs na derde nederlaag tegen Donar
14 mei 12:25ZZ Leiden schorst Mohamed Kherrazi: 'Hier zit niemand op te wachten'
11 mei 21:32ZZ Leiden verliest weer van Donar in halve finale play-offs
9 mei 22:09ZZ Leiden is thuisvoordeel kwijt na verlies in halve finale play-offs
RSS.