menu
zoek

Nieuws Leiden

Leiden en glasvezel: geen peil op te trekken

donderdag 8 augustus 2019, 15:25 uur

Als er één stad in Nederland is met een verspreide glasvezelaanleg; dan is het Leiden wel. Bijna iedere wijk, van het centrum tot Stevenshof en Merenwijk heeft glasvezel, echter blijkt in de praktijk steeds slechts een aantal straten of panden aangesloten. Leidenaren kiezen dan ook nog steeds voor VDSL. Dit blijkt prijstechnisch gezien nog steeds de beste optie in de Sleutelstad.

De voordelen van glasvezel zijn bekend. Het is stabieler, sneller en het heeft de toekomst. Snelheden die over glasvezel behaald kunnen worden in de toekomst zijn ondenkbaar op kabel en telefoonnetwerken. Toch is glasvezel -op dit moment- niet altijd de beste keuze. Zeker niet wanneer men kijkt naar de verhouding tussen prijs en snelheid. Andere verbindingen blijken dan al snel interessanter.

Dekking
In Leiden is er niet voor gekozen direct bij nieuwbouw een glasvezelaansluiting mee te nemen of hele wijken aan te sluiten zoals in Sassenheim is gebeurd. Hierdoor is er een enorm verspreide dekking ontstaan voor glasvezel en ligt het als het ware als een lappendeken over Leiden. Goed internet vergelijken is dan ook alleen te doen door middel van een postcodecheck op bijvoorbeeld een vergelijkingssite of bij een provider die zowel VDSL als glasvezel aanbiedt.

Kabel
Kabelinternet is gelukkig goed voorzien in Leiden, alleen wat bedrijventerreinen moeten het zonder doen, maar dat is (helaas) gebruikelijk. Op kabelinternet zijn op het moment snelheden te bereiken van 500 Mb, meer dan ruim voldoende voor een normaal gezin die doorgaans al voldoende heeft aan 100Mb. Wat dat betreft dus praktisch geen verschil met glasvezel. Dit is ook terug te zien in wat Leidenaren bestellen. Voor kabelinternet kiest men gemiddeld voor 139 Mb, terwijl men op glasvezel kiest voor gemiddeld 65 Mb. De prijs per Mb is altijd een goede overweging om te zien of je waar voor je geld krijgt. Op kabelinternet is dit gemiddeld 0,36 euro per Mb per maand. Op glasvezel betaalt men echter 0,62 euro per Mb per maand, een stuk duurder dus voor de snelheid die men er op ontvangt.

VDSL
Het grootste deel van de Leidenaren kiest echter nog voor VDSL. Maar liefst 65% kiest voor deze verbinding over de telefoonlijn. De gemiddelde prijs ligt bij VDSL dan ook het laagst, hier betaalt men gemiddeld 33,53 euro per maand voor een abonnement. Terwijl dit bij glasvezel bijna 10 en bij kabel bijna 20 euro hoger ligt. De gemiddelde prijs per Mb per maand is voor VDSL in Leiden 0,49 euro. Wat betreft snelheid heeft VDSL absoluut nog niet zijn maximale snelheid behaald in Leiden. De gemiddelde maximaal haalbare snelheid ligt namelijk op 132 Mb, dit terwijl men gemiddeld slechts 69 Mb bestelt.


Meer nieuws uit Leiden

6 juli 14:24Studenten Universiteit Leiden aan de slag met echte cold case
3 juli 09:49Server van universiteit van Leiden gehackt
2 juli 17:31Twee mannen aangehouden voor stelen van minstens 24 auto's
15 juni 11:54Nieuwe omroepstem NS als eerste te horen in Leiden, Waddinxveen en Boskoop
12 juni 15:07Leiden rouwt om Doris (7): 'Het is zo ongelofelijk triest en onrechtvaardig'
7 juni 05:30Teruggave van koloniale objecten: ’De musea zijn er emotioneel aan gehecht’
6 juni 12:45Veel bloemen neergelegd na dodelijk ongeval 7-jarig meisje
28 mei 12:05ZZ Leiden viert kampioenschap zondag met rondvaart
24 mei 18:29Eén flinke tik en weg is de favorietenrol voor Heroes Den Bosch in de finale van de play-offs
20 mei 22:21Landstede Hammers loopt finale om titel mis in beslissingsduel tegen Leiden
19 mei 16:57Man (20) schiet met luchtbuks op zwemmende studenten in Leiden
19 mei 14:39Zwemmende studentes in Leiden beschoten door beschonken Minerva-lid (20)
18 mei 21:20Basketballers ZZ Leiden verliezen in halve finale van Zwolle: beslissingswedstrijd nodig
15 mei 22:17Landstede Hammers op achterstand in halve finale play-offs
9 mei 13:21Basketballers ZZ Leiden in eerste playoffwedstrijd te sterk voor BAL
7 mei 07:43Naturalis verkozen tot 'Europees museum van het jaar'
30 april 10:27Verdachte aangehouden na schietincident
28 april 16:56Oudere vrouw opgelicht op Koningsdag: ’Ik kom uw bankpas ophalen’
28 april 08:17Woning zwaar beschadigd na brand in centrum
21 april 10:44Eerste prik coronavaccin Janssen gezet in Leids museum Boerhaave
RSS.