menu
zoek

Nieuws Leiden

Leiden en glasvezel: geen peil op te trekken

donderdag 8 augustus 2019, 15:25 uur

Als er één stad in Nederland is met een verspreide glasvezelaanleg; dan is het Leiden wel. Bijna iedere wijk, van het centrum tot Stevenshof en Merenwijk heeft glasvezel, echter blijkt in de praktijk steeds slechts een aantal straten of panden aangesloten. Leidenaren kiezen dan ook nog steeds voor VDSL. Dit blijkt prijstechnisch gezien nog steeds de beste optie in de Sleutelstad.

De voordelen van glasvezel zijn bekend. Het is stabieler, sneller en het heeft de toekomst. Snelheden die over glasvezel behaald kunnen worden in de toekomst zijn ondenkbaar op kabel en telefoonnetwerken. Toch is glasvezel -op dit moment- niet altijd de beste keuze. Zeker niet wanneer men kijkt naar de verhouding tussen prijs en snelheid. Andere verbindingen blijken dan al snel interessanter.

Dekking
In Leiden is er niet voor gekozen direct bij nieuwbouw een glasvezelaansluiting mee te nemen of hele wijken aan te sluiten zoals in Sassenheim is gebeurd. Hierdoor is er een enorm verspreide dekking ontstaan voor glasvezel en ligt het als het ware als een lappendeken over Leiden. Goed internet vergelijken is dan ook alleen te doen door middel van een postcodecheck op bijvoorbeeld een vergelijkingssite of bij een provider die zowel VDSL als glasvezel aanbiedt.

Kabel
Kabelinternet is gelukkig goed voorzien in Leiden, alleen wat bedrijventerreinen moeten het zonder doen, maar dat is (helaas) gebruikelijk. Op kabelinternet zijn op het moment snelheden te bereiken van 500 Mb, meer dan ruim voldoende voor een normaal gezin die doorgaans al voldoende heeft aan 100Mb. Wat dat betreft dus praktisch geen verschil met glasvezel. Dit is ook terug te zien in wat Leidenaren bestellen. Voor kabelinternet kiest men gemiddeld voor 139 Mb, terwijl men op glasvezel kiest voor gemiddeld 65 Mb. De prijs per Mb is altijd een goede overweging om te zien of je waar voor je geld krijgt. Op kabelinternet is dit gemiddeld 0,36 euro per Mb per maand. Op glasvezel betaalt men echter 0,62 euro per Mb per maand, een stuk duurder dus voor de snelheid die men er op ontvangt.

VDSL
Het grootste deel van de Leidenaren kiest echter nog voor VDSL. Maar liefst 65% kiest voor deze verbinding over de telefoonlijn. De gemiddelde prijs ligt bij VDSL dan ook het laagst, hier betaalt men gemiddeld 33,53 euro per maand voor een abonnement. Terwijl dit bij glasvezel bijna 10 en bij kabel bijna 20 euro hoger ligt. De gemiddelde prijs per Mb per maand is voor VDSL in Leiden 0,49 euro. Wat betreft snelheid heeft VDSL absoluut nog niet zijn maximale snelheid behaald in Leiden. De gemiddelde maximaal haalbare snelheid ligt namelijk op 132 Mb, dit terwijl men gemiddeld slechts 69 Mb bestelt.


Meer nieuws uit Leiden

26 juni 14:34Waarschuwingsschoten bij klopjacht gewapende overvallers Leiden
17 juni 22:34Dode in water in Leiden na vermoedelijke val
11 juni 10:26Farmaceut in Leiden begint half juli al met testen coronavaccin, maar nog geen zekerheid
7 juni 14:55Ruit gesneuveld door zwaar vuurwerk
5 juni 18:58Nep-coronatesters actief in Leiden, 97-jarige vrouw beroofd
20 mei 21:13Máxima wenst onderzoekers LUMC succes: 'We hebben het nodig'
9 mei 16:28Winkelstraat in Leiden per direct gesloten door gemeente
5 mei 14:07Handgranaat bij politiebureau Leiden gebracht
1 mei 09:30Misschien komt het vaccin dat de wereld weer hoop geeft wel uit Leiden
28 april 17:05Overvaller Gall & Gall Leiden droeg groene jas en groene schoenen
25 april 08:02N206 uren dicht na ernstig ongeluk bij Leiden
15 april 21:00Harddrugs verstopt in middenconsole van auto
14 april 06:42Doneren omdat vakantie niet doorgaat: ruim half miljoen voor corona-onderzoek
3 april 17:14Dode in Leidse woning, twee jonge kinderen naar het ziekenhuis
2 april 18:20Leiden Marathon bedenkt alternatieve hardloopwedstrijd via app, gemeente wil overleg
2 april 17:44Duizend jaar oude Vikingring is nieuwe aanwinst van Rijksmuseum van Oudheden
2 april 16:07Albert Heijn blundert met eerbetoon aan vakkenvullers
19 maart 14:29Zes jaar cel waterpolocoach voor verkrachting
11 maart 09:09Veel minder treinen tussen Leiden en Hoofddorp
6 maart 17:49Kabinet ziet niets in plan van Leiden en Den Haag om minderjarige vluchtelingen op te vangen
RSS.