menu
zoek

Nieuws Leiden

Leiden en glasvezel: geen peil op te trekken

donderdag 8 augustus 2019, 15:25 uur

Als er één stad in Nederland is met een verspreide glasvezelaanleg; dan is het Leiden wel. Bijna iedere wijk, van het centrum tot Stevenshof en Merenwijk heeft glasvezel, echter blijkt in de praktijk steeds slechts een aantal straten of panden aangesloten. Leidenaren kiezen dan ook nog steeds voor VDSL. Dit blijkt prijstechnisch gezien nog steeds de beste optie in de Sleutelstad.

De voordelen van glasvezel zijn bekend. Het is stabieler, sneller en het heeft de toekomst. Snelheden die over glasvezel behaald kunnen worden in de toekomst zijn ondenkbaar op kabel en telefoonnetwerken. Toch is glasvezel -op dit moment- niet altijd de beste keuze. Zeker niet wanneer men kijkt naar de verhouding tussen prijs en snelheid. Andere verbindingen blijken dan al snel interessanter.

Dekking
In Leiden is er niet voor gekozen direct bij nieuwbouw een glasvezelaansluiting mee te nemen of hele wijken aan te sluiten zoals in Sassenheim is gebeurd. Hierdoor is er een enorm verspreide dekking ontstaan voor glasvezel en ligt het als het ware als een lappendeken over Leiden. Goed internet vergelijken is dan ook alleen te doen door middel van een postcodecheck op bijvoorbeeld een vergelijkingssite of bij een provider die zowel VDSL als glasvezel aanbiedt.

Kabel
Kabelinternet is gelukkig goed voorzien in Leiden, alleen wat bedrijventerreinen moeten het zonder doen, maar dat is (helaas) gebruikelijk. Op kabelinternet zijn op het moment snelheden te bereiken van 500 Mb, meer dan ruim voldoende voor een normaal gezin die doorgaans al voldoende heeft aan 100Mb. Wat dat betreft dus praktisch geen verschil met glasvezel. Dit is ook terug te zien in wat Leidenaren bestellen. Voor kabelinternet kiest men gemiddeld voor 139 Mb, terwijl men op glasvezel kiest voor gemiddeld 65 Mb. De prijs per Mb is altijd een goede overweging om te zien of je waar voor je geld krijgt. Op kabelinternet is dit gemiddeld 0,36 euro per Mb per maand. Op glasvezel betaalt men echter 0,62 euro per Mb per maand, een stuk duurder dus voor de snelheid die men er op ontvangt.

VDSL
Het grootste deel van de Leidenaren kiest echter nog voor VDSL. Maar liefst 65% kiest voor deze verbinding over de telefoonlijn. De gemiddelde prijs ligt bij VDSL dan ook het laagst, hier betaalt men gemiddeld 33,53 euro per maand voor een abonnement. Terwijl dit bij glasvezel bijna 10 en bij kabel bijna 20 euro hoger ligt. De gemiddelde prijs per Mb per maand is voor VDSL in Leiden 0,49 euro. Wat betreft snelheid heeft VDSL absoluut nog niet zijn maximale snelheid behaald in Leiden. De gemiddelde maximaal haalbare snelheid ligt namelijk op 132 Mb, dit terwijl men gemiddeld slechts 69 Mb bestelt.


Meer nieuws uit Leiden

19 maart 14:29Zes jaar cel waterpolocoach voor verkrachting
11 maart 09:09Veel minder treinen tussen Leiden en Hoofddorp
6 maart 17:49Kabinet ziet niets in plan van Leiden en Den Haag om minderjarige vluchtelingen op te vangen
5 maart 11:52Brand Alrijne ziekenhuis Leiden mogelijk aangestoken
4 maart 20:54LIVE Universiteit Leiden: ’Haagse student heeft toch geen corona’
3 maart 11:48Vier overvallers vluchten nadat vrouw een van hen trapt en begint te gillen
29 februari 10:24Recherche onderzoekt overval bij slijterij en zoekt getuigen
9 februari 18:59NS legt bussen stil die treinverkeer bij Leiden vervangen
8 februari 22:34Basketballers ZZ Leiden komen van koude kermis thuis in Friesland
8 februari 09:07NS adviseert spitstreinen in de Randstad komende week te mijden
7 februari 15:12Drie gewonden bij kettingbotsing A4, mensen bekneld in auto
2 februari 11:38Basketballers ZZ Leiden zijn koploper Donar de baas
29 januari 07:26Nederlandse automobilist loopt in Leiden de meeste vertraging op
29 januari 06:51De meeste vertraging heb je op de (snel)wegen bij Leiden
27 januari 13:36Vuurwerk midden in de nacht door brievenbussen Leidse woningen gegooid
21 januari 16:52Mensensmokkel netwerk opgedoekt, vier aanhoudingen
15 januari 07:55Basketballers ZZ Leiden winnen thriller tegen Den Bosch en gaan door in bekertoernooi
8 januari 19:33'Eerst iets doen aan werkdruk cipiers voor een soepeler gevangenisregime'
7 januari 16:10Aanhouding in woning na vondst middelen
2 januari 19:05Geen treinen tussen Leiden en Alphen aan den Rijn
RSS.